АгроАбітурієнт: яких фахівців випускає ОДАУ

Одеський державний аграрний університет — найстаріший на півдні України державний сільськогосподарський вищий навчальний заклад. Команда AgroRobota.com.ua відвідала День відкритих дверей в ОДАУ, який відбувся онлайн, і дізналася, які агрофахівці щороку виходять зі стін університету.

Alma mater

ОДАУ є навчальним закладом ІV рівня акредитації. Своє функціонування почав з 1918 року як Одеський сільськогосподарський інститут. На той час були відкритими три відділення: рослинництва, суспільної агрономії та тваринництва. А вже наприкінці 30-х років з’явилися агрономічний, виноградарський, зоотехнічний, ветеринарний та землевпорядний факультети.

Наразі університет готує кадри для різних галузей сільськогосподарського виробництва за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавр, спеціаліст, магістр.

Навчання студентів відбувається на трьох факультетах:

– агробіотехнологічний факультет;

– інженерно–економічний факультет;

– факультет ветеринарної медицини та біотехнологій.

Struktura_ukr.jpg (359 KB)

До структури університету входить 19 кафедр, відділ доуніверситетської підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, аспірантура, науково-дослідні лабораторії, редакція газети, музей, центр культури і дозвілля, студентський спортивно-оздоровчий табір «Лукомор’я» на березі Чорного моря

В ОДАУ функціонує найбільша сільськогосподарських бібліотек Півдня України, фонд якої налічує понад 820 тис. вітчизняних та зарубіжних видань.

«Ми намагаємося динамічно розвиватися і відповідати тим викликам, які є в агросекторі, підтягуємося під якість, яку від нас вимагають виробники, намагаємося вкладати всі можливі ресурси в навчання наших студентів», — заявив ректор ОДАУ Михайло Брошков.

Наукові розробки — гордість кожного навчального закладу. А ОДАУ є чим пишатися. Вчені університету створили сорт озимої м’якої пшениці Еритроспермум-127, сорти рису, зимуючого гороху, озимої вики, 16 сортів столового винограду, а також кормового і зернового тритикале. 

Викладацький склад

З 1996 по 2018 роки посаду ректора ОДАУ обіймав Сергій Корлюк. Рік тому новим очільником навчального закладу став доктор ветеринарних наук, професор Михайло Брошков. 

broshkov_2.png (243 KB)

В університеті працює 390 науково-педагогічних співробітників, серед яких 40 професорів, з них 32 доктори наук, та 165 кандидатів наук.

Серед викладачів університету є заслужені діячі науки і техніки України, заслужені працівники народної освіти України, заслужені винахідники України. Також до підготовки фахівців залучаються співробітники науково-дослідних установ і фермерських господарств.

На кого можна вивчитися

Згідно з ліцензією Міносвіти України, на 3 факультетах університету здійснюється підготовка фахівців за 5 напрямами і 11 спеціальностями:

Підготовка студентів виконується за такими спеціальностями як:

  • менеджмент;
  • економіка;
  • облік і оподаткування;
  • ветеринарна медицина;
  • геодезія та землеустрій;
  • садівництво та виноградарство;
  • захист і карантин рослин;
  • агрономія;
  • технологія виробництва та переробки продукції тваринництва;
  • агроінженерія;
  • ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза.

«Факультет агробіотехнологій є одним із найстаріших в університеті. На ньому вчимо за трьома спеціальностями: агрономія, захист і карантин рослин, садівництво і виноградництво. Всі ці спеціальності дуже затребувані на ринку праці. Наші випускники мають безліч можливостей для працевлаштування і саморозвитку. Під час навчання можуть брати участь у грантових програмах, з якими співпрацює університет. Наша країна — аграрна і всі ці спеціальності мають велику перспективу», — наголосила декан агробіотехнологічного факультету Ірина Іщенко.

odau_4.jpg (86 KB)

У навчальному закладі функціонує відділ доуніверситетської підготовки та підвищення кваліфікації фахівців. Також в ОДАУ здійснюється підготовка науково-педагогічних кадрів через аспірантуру.

Форма навчання — денна, заочна. Зі всіх спеціальностей здійснюється підвищення кваліфікації за базовими напрямками.

Вартість навчання студентів, які зараховуються в ОДАУ на основі повної загальної середньої освіти для здобуття ОС «Бакалавр»: 

Код

Назва спеціальності

Вартість навчання, грн.

Денна форма

Вартість навчання, грн.

Заочная форма

051

Економіка

7200

3600

071

Облік і оподаткування

7200

3600

073

Менеджмент

7200

3600

193

Геодезія та землеустрій

7200

3600

201

Агрономія

7200

3600

202

Захист і карантин рослин

7200

3600

203

Садівництво і виноградарство

7200

3600

204

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва

7200

3500

208

Агроінженерія

7200

3500

Чи просто вступити на популярні агронапрямки?

Трішки про статистику вступу на бакалаврат (дані за 2019 р.): 

    • 145,34 і 8,58 — середній бал ЗНО і атестату для вступу на бюджет;
    • 131,30 і 8,19 — середній бал ЗНО і атестату для зарахування на контракт;
    • 508 — заяв на вступ отримав університет;
    • 960 — ліцензійний обсяг;
    • 3,40 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
    • 4,36 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
    • 58 — зараховано на контракт, 91 — на бюджет.

Найбільш популярними спеціальностями для вступу у 2019 р. стали «Агрономія» (182 заяви), «Менеджмент» (177 заяв), «Геодезія та землеустрій» (120 заяв), «Агроінженерія» (87 заяв).

Найменш популярними спеціальностями у 2019 р. стали «Захист і карантин рослин» (32 заяви) і «Садівництво і виноградарство» (43 заяви), «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (58 заяв).

adau_7.jpg (114 KB)

AgroRobota.com.ua розібралася, чи просто було вступити на «Агрономію», «Геодезію та землеустрій» та «Агроінженерію» у 2019 р. 

«Агрономія» є найбільш популярною спеціальністю у ВНЗ. У 2019 р. 182 абітурієнти хотіли вступити на спеціальність. Усього ліцензійний обсяг на спеціальності — 55 місця. З них 37 бюджетних місць, до речі, які були майже повністю закриті — 21 абітурієнти вступили на бюджет. Конкурс на цьому напрямку на одне бюджетне місце серед всіх заяв став 1,05. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 149,40. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 119,54.

odau_1.png (130 KB)

На спеціальність «Геодезія та землеустрій» у 2019 р. було подано 120 заяв. Усього ліцензійний обсяг склав 110 місць. З них 28 бюджетних місць. При цьому на бюджет було зараховано 8 абітурієнтів. Конкурс на одне бюджетне місце — 9,00.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 176,53. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 143,96.

«Що стосується навчання саме на спеціальності «Геодезія та землеустрій», то можна сміливо сказати, що університет має відмінну технічну базу. Факультет оснащений сучасними приладами, які не завжди можна знайти навіть на підприємствах. Викладачі прикладають всіх зусиль, щоб студенти не тільки вчили або «зубрили» предмети, а розуміли що і для чого необхідно робити, що дійсно дозволяє бути нам висококваліфікованими фахівцями», — поділилася студентка інженерно-економічного факультету Анастасія Гомела.

odau_3.png (129 KB)

На спеціальність «Агроінженерія» виявило бажання навчатися 87 абітурієнтів. При цьому ліцензійний обсяг становив 90 місць. Всього було 13 бюджетних місць, на які зараховано 7  чоловік. Конкурс становив 4,29. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 152,65. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 141,76.

odau_2.png (133 KB)

Міжнародна співпраця

ОДАУ співпрацює з університетами Німеччини, США, Словаччини, Угорщини, Польщі, Болгарії, Швеції, Нідерландів, а також із вченими країн СНД — Московською с.-г. академією ім. К. А. Тимірязєва, Всеросійським науково-дослідним інститутом економіки сільського господарства, Білоруським національним науково-дослідним ветеринарним інститутом ім. Вищелеського, НАН Молдови та іншими.

Серед міжнародних партнерів ОДАУ Природничо-гуманітраний університет м. Сьєдельце (Польща), Словацький сільськогосподарський університет м. Нітра, Німецька Академія сільського господарства Deula, Державний університет «Люблінська політехніка» (Польща), «Поліський державний університет» Республіка Беларусь, Інститут ґрунтознавства, агротехнології та захисту рослин імені Н. Пушкарьова (Болгарія), Державний університет Мінданао (Філіппіни), Університет Ічунь (Китай).

Студенти мають можливість проходити виробничу практику за кордоном у таких країнах, як Німеччина, Франція, Англія, Данія та інші.

«Одна з переваг, яку мають наші студенти, можливість проходження закордонних практик. Перевірені компаньйони супроводжують студентів під час практики. Часто студенти, повертаючись з практики, відкривають власну справу, пов’язану з агросферою», — підкреслила декан агробіотехнологічного факультету Ірина Іщенко.

Також в університеті працює відділ по роботі з іноземними громадянами, що здійснює навчання слухачів на підготовчому відділенні для вступу до вищого навчального закладу та базове навчання на факультетах.

odau.jpg (81 KB)

Працевлаштування

Одеський державний аграрний університет готує фахівців для роботи в різних сегментах господарської діяльності. Випускники ОДАУ щорічно працевлаштовуються в якості геодезистів, менеджерів, бухгалтерів, фахівців з економічного планування та аналізу. Студенти  знаходять себе на терені ветеринарної медицини, в якості технологів на тваринницьких, аграрних і харчових виробництвах. Також серед роботодавців агропідприємств користуються популярністю випускники ОДАУ, які отримали диплом за спеціальностями «Агрономія», «Агроінженерія», «Захист і карантин рослин», «Садівництво і виноградарство».

«Викладачі доступно доносять інформацію, відношення до студентів чудове. На агробіотехнологічному факультеті проходять чудові практики з Канадським проектом, ти може побувати в різних господарствах і побачити багато чого цікавого і нового. Проблеми з працевлаштуванням немає, директори різних товариств приїздять до університету шукаючи молодих спеціалістів. Головне любити свою професію», — поділився студент агробіотехнологічного факультету Василь Волинець.

odau_8.jpg (203 KB)

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

Підпишіться на наші Telegram-канали і не пропустіть свіжі вакансії агробізнесу

970-на-90_агроработа.gif (399 KB)

АгроРобота_Тваринництво

АгроРобота_Продажі

АгроРобота_Сільгосптехніка 

АгроРобота в Україні 

АгроРобота_Рослинництво

АгроРобота_Логістика

АгроРобота_Агрохолдинги

АгроРобота_Трейдинг

АгроРобота_Елеватори

АгроРобота у Києві

Нові вакансії