Чи стане агросектор популярною сферою для працевлаштування?

podsolnyx.jpg (206 KB)

2020 рік став досить неочікуваним для багатьох сфер життя у всьому світі. Звичайно, значні корективи та зміни були внесені й на ринку праці. 

Читати більше: ТОП-5 змін на ринку праці під час карантину

Так, наприклад, видання Business Insider склало топ-30 професій, які будуть популярними та прибутковими протягом наступних 10 років. Редакцію AgroRobota.com.ua вразило те, що у цей список не потрапила жодна професія пов’язана з сільським господарством або харчовою промисловістю. 

Зрозуміло, що на фоні пандемії коронавірусу попит зріс на такі спеціальності, як медпрацівник, хірург, менеджер медичної та фармацевтичної галузі, викладач медичних дисциплін в університеті, фельдшер та медичний асистент. Навантаження на цих працівників зросло з початку року. Але, оскільки список заснований на даних Бюро статистики праці США, логічно, що представники цих професій стануть більш популярними та, можливо, отримають за свою роботу більше, ніж раніше. 

Читати також: Агробізнес на карантині: введення послаблень

karantin.jpg (186 KB)

Не дивно, що до списку потрапили і наступні спеціальності: 

  • супервайзер на будівництві;
  • водій вантажного автомобіля;
  • начальник управління капітального будівництва;
  • електрик;
  • тесляр;
  • сантехнік, зварювальник і трубопровідник.

Попит на  робітників цих спеціальностей був завжди, незалежно від ситуацій в країні чи у всьому світі. Особливо, якщо сам робітник з освітою, досвідом та «золотими руками». Так, навіть в Україні електрик може заробляти до тисячі доларів

«Заробляти на заводі 7 тисяч гривень мене не влаштовувало. Потрапив до будівельної бригади, де був декілька років підсобним робітником. Потрохи навчався всьому, що бачив, а потім почав шукати своїх клієнтів. Зробив декілька разів якісно ремонт, замовники оцінили й почали радити мене знайомим. Заробляю приблизно тисячу доларів за місяць.  Але, щоб мати стільки, треба реально дуже важко напрацюватися. Плюс — велика відповідальність!», — ділиться електрик з п’ятирічним стажем Андрій Жила.

При чому за кордон майстер не їде. Вважає, що в Україні можна заробляти більше, ніж у сусідній Польщі.

robitnyk.jpg (197 KB)

Також цілком зрозуміло, чому всі «комп’ютерні майстри» потрапили до списку «крутих» професій наступного десятиліття — модернізація всього світу, роботи та життя не може не пройти під наглядом досвідчених спеціалістів. Тому й попит є. Тож, у цьому переліку були названі: розробник прикладного програмного забезпечення, менеджер з підтримки інформаційних систем, аналітик комп’ютерних систем, розробник системного програмного забезпечення, комп’ютерний фахівець будь-яких спеціальностей, фахівець технічної підтримки користувачів. 

Окремо у цьому списку виділимо аналітика з інформаційної безпеки. Оскільки стан захищеності систем обробки і зберігання даних, а також конфіденційність, доступність та цілісність інформації важлива не тільки пересічним громадянам країн, а й цілим компаніям, при чому і в агро також. 

Ще у списку найприбутковіших професій майбутнього фігурують головний і операційний менеджер, фінансовий менеджер, аналітик у сфері менеджменту, фінансовий аналітик і маркетолог, бухгалтер й аудитор і взагалі менеджери у будь-яких сферах. Безперечно, робота представників цих спеціальностей є важливою для всіх компаніях і не залежить від профілю підприємства. 

Можливо, агросфера в Америці не популярна (нагадаємо рейтинг створювали на базі даних Бюро статистики праці США)? Щоб розібратися, потрібно зазирнути у статистичні дані офіційних джерел. 

У 2018 році 22 млн робочих місць на повний та неповний робочий день були пов'язані з аграрним та харчовим секторами — 11% від загальної зайнятості в США. За даними USDA, пряма зайнятість на фермах становила близько 2,6 млн цих робочих місць, або 1,3% зайнятості в США. 

agro_usa.png (76 KB)

А згідно квітневому звіту 2020 року, від USDA відбувся приріст найманих працівників у сільському господарстві з 2010 по 2019 рр. на 11% — до 1,18 млн в 2019 році.

Працевлаштування у  галузях  сільського господарства США, 2001-2019

Щодо зарплат — то Бюро статистика праці США зазначає, що середня плата у агро станом на 2019 рік — $25 840 або $12,42 за годину. Згідно з даними FLS заробітна плата зростала із середньорічною ставкою на 1,1% на рік у період з 1990 по 2019 рік

Тож згідно з цими даним зрозуміло, що сільське господарство лише набирає популярність серед американців з року в рік: кількість найманих працівників зростає, тож створюються нові робочі місця та поступово зростає заробітна плата американських аграріїв. 

А що відбувається в Україні та чи можуть аграрні спеціальності стати популярними у нас? 

Згідно з даними Державної служби статистики України, кількість зайнятого населення у віці 15-70 років у І кварталі 2020 року, у порівнянні відповідним періодом 2019 року, зросла на 228 тис. осіб та становила 16,5 млн осіб. А в агро задіяно близько 3 млн працівників. 

pshenytsya-1.jpg (176 KB)

Крім того, за даними Державної служби зайнятості у січні-травні 2020 року 48,1% безробітних було працевлаштовано в сільському, лісовому та рибному господарстві. А сам карантин незначно відобразився на роботі аграріїв — 12,6 тис. працівників у сільському господарстві набули статус зареєстрованих безробітних з 12 березня по 31 травня 2020 року. В аналогічний період минулого, 2019, року безробітними стали 11 тис. аграріїв, тобто зростання на тлі карантину відбулося лише на 1,6 тис. осіб або майже на 13%

Проте, на жаль, агросектор залишається одним із найбільших видів економічної діяльності, де популярна тіньова зайнятість. У структурі зайнятих у неформальному секторі сільське господарство займає 42,1%, що є найвищим показником серед інших сфер діяльності. 

Хоча у структурі працевлаштування безробітних агросектор займає знову ж таки перше місце, тобто майже половина — 48,1% безробітних було працевлаштовано у січні-травні 2020 року. Це досить значущий відрив від інших видів економічної діяльності, адже наступними популярними напрямками для працевлаштування стали переробна промисловість (12,9%) та торгівля і ремонт (12,3%). При цьому на бажаючих працевлаштуватися в агро чекає близько 800 вакансій на сайті AgroRobota.com.ua.

pratsevlashtyvannya.png (131 KB)

Важливий і заробіток аграріїв. Не зважаючи на те, що у травні українські аграрії отримали менше грошей, ніж у квітні — середньомісячна зарплата знизилася на 13,4% в порівнянні з квітнем (10 423 грн) до 9 005 грн. В цілому в огляді 10 років зарплата робітників сільського господарства зросла. Згідно з даними Держстату, середньомісячна заробітна плата штатних працівників сільського, лісового та рибного господарства з 2010 р. по 2019 р. збільшилася у 6 разів. Так, у 2010 р. зарплатня робітників АПК становила 1467 грн, а у 2019 р. — 8856 грн (у розрахунку на одного штатного працівника).

Читати більше: За 10 років зарплата працівників АПК зросла у 6 разів

Звичайно, важко зрівняти спеціалістів хоч і однієї сфери, але різних країн з різним менталітетом. Проте, на нашу думку, зовсім відкидати агроспеціальності з поля зору не варто. Адже ця галузь постійно розвивається і постійно відкриваються нові професії, наприклад, такі як сіті-фермер чи ГМО-спеціаліст, які межують з багатьма іншими професіями та потребують широких знань у різних сферах. 

Команда AgroRobota.com.ua впевнена, що ефективний розвиток агросектору потребує не лише нових технологій, а й світлих голів. Тому професіонали не залишаться без роботи, знайдуть своє місце в сільському господарстві, будуть розвивати свої скіли та матимуть значний попит. 

© Олена Биховець, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна