Як діяти при виявленні COVID-19 на роботі: рекомендації

За весь час пандемії в Україні коронавірусом Covid-19 захворіло 420 617 осіб. І лише за останню добу зафіксовано 9 524 нових випадків хвороби. Роботодавці зобов’язані забезпечувати безпеку та здоров'я своїх працівників на робочому місці, але що робити, якщо у співробітника вже виявлено коронавірус?

antyrekord.jpg (111 KB)

У разі виникнення у працівника симптомів гострого респіраторного захворювання чи підвищення температури слід негайно відправити його додому для самоізоляції та чекати рішення сімейного лікаря для прийняття рішення щодо подальших дій. Окрім того, необхідно продезінфікувати всі поверхні, з якими контактував працівник з ознаками захворювання. 

Якщо відсутність працівника на роботі зумовлена захворюванням на COVID-19, то він може скористатися  листком непрацездатності. Щоб повернутися на роботу, необхідно пройти тестування і отримати негативний результат. 

Не слід забувати, щоб попередити розповсюдження хвороби, співробітник повинен повідомити роботодавця про виявлення COVID-19 у члена його сім’ї. Хоча у цьому випадку працівник не має підтвердженого діагнозу і не може скористатися листком непрацездатності, але повинен піти у самоізоляцію через ймовірність зараження вірусом.

За можливості чи у разі необхідності працівників можна перевести на дистанційну роботу. Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» працівникові протягом певного періоду може виконувати роботу, визначену трудовим договором, вдома. Окрім того, за згодою працівника можливо надавати відпустку. Це дозволить зменшити ймовірність зараження осіб з підвищеним ризиком.

Читати більше: Сергій Булавін: карантин показав, що можна працювати дистанційно

covid_1.jpg (30 KB)

Мінімізація ризику інфікування

Для безпеки співробітників у багатьох компаніях проводять обов’язковий скринінг температури та у деяких випадках заходи безпеки певного підприємства вимагають носити захисні маски. Окрім того, робочі місця організовуються з дотриманням дистанції. За необхідності роботодавці власним коштом роблять тестування працівників на СOVID-19. Ці заходи стали невід’ємною частиною протиепідеміологічних заходів та залишаться обов’язковими на багатьох виробництвах.

covid.jpg (80 KB)

Читати також: 5 додаткових заходів безпеки, які залишить МХП після карантину

ВООЗ рекомендує

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) випустила рекомендації для роботодавців щодо запровадження запобіжних заходів розповсюдження COVID-19 на робочих місцях.

Наведені нижче поради допоможуть запобігти поширенню інфекцій на робочому місці:

  • Переконайтесь, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні.

Поверхні потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом.

  • Потрібно сприяти регулярному та ретельному миттю рук працівниками. 

Розмістіть диспенсери із дезінфікуючими засобами у біля робочих місць і подбайте, щоб вони регулярно заправлялися. Розмістіть плакати, що рекламують миття рук. Проводьте брифінги, зустрічі та пропагуйте необхідність миття рук.

  • Необхідно сприяти наявності чистого повітря на робочому місці.

Розмістіть плакати, що пропагують чисте повітря на робочих місцях, проводьте комунікаційні заходами (інструктажі, навчання), що пропагують гігієну та охорону праці. 

Переконайтеся, що маски для обличчя, інші тканинні засоби індивідуального захисту доступні на робочих місцях. Для утилізації одноразових масок мають бути передбачені спеціальні урни.

  • Порадьте працівникам перед поїздками у відрядження отримати загальнонаціональні (загальнодержавні) рекомендації щодо протидії розповсюдженню COVID-19.

Розкажіть співробітникам, що COVID-19 може почати поширюватися у разі наявності осіб з температурою 37.3 ºC. Їм необхідно залишатись вдома. Прийом жарознижуючих ліків може тільки замаскувати захворювання.

Введіть постійне спілкування з працівниками, видавайте працівникам прокламації, що рекомендують залишатись вдома.

Розробіть заходи щодо просування інформаційної кампанії із профілактики розповсюдження COVID-19.

karantyn.jpg (210 KB)

Зберігайте спокій!

Роботодавці повинні не лише нагадувати працівникам про дотримання обережності та роз'яснювати про організацію роботи компанії, а й надавати офіційну інформацію про COVID-19:

  • поточну ситуацію з вірусом в країні;  
  • актуальні медичні рекомендації та поради, які публікуються офіційними організаціями;  
  • поради щодо гігієни праці та практики соціального, або фізичного, дистанціювання.

koronavirus-plakat.jpeg (55 KB)

Федерація роботодавців України для комунікації з працівниками щодо ситуації з COVID-19 рекомендує призначити координатора, який виконував ці обов’язки. 

«Оскільки ситуація з COVID-19 постійно змінюється, регулярне інформування працівників про статус COVID-19 допоможе їм відчувати обізнаність та підтримку, а отже, зберігати мотивацію допомагати та адаптуватися у цей складний час. Роботодавці повинні також надавати оновлену, надійну інформацію постачальникам та клієнтам», — зазначають у ФРУ.

AgroRobota.com.ua закликає наших друзів та партнерів вжити заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу. Будьте завжди на зв’язку з колегами, ставтеся з розумінням до їхніх потреб та підвищеного занепокоєння стосовно ситуації. Пам’ятайте, що підтримка та здоровий глузд також роблять великий внесок у зменшенні поширення небезпечних хвороб. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких! 

Нові вакансії

ТОВ "НОВААГРО УКРАЇНА", Харків
Договірна
FERM, Київ
35 000 грн
CULTIVARIY, Київ
27 000 грн