Аграрний ринок праці у червні: підсумки місяця

Червень вже показав, що літо на полях буде спекотним, а ось як показав себе ринок праці у червні, в тому числі і для аграріїв, сьогодні розберемося у підсумках місяця від AgroRobota.com.ua.

Скільки заробили аграрії

Згідно з даними Держстату, середня номінальна зарплата у сільському, лісовому та рибному господарстві становила 11 801 грн. Таким чином, за останній місяць вона зменшилася на 5,2%, але виросла на 31,6% відносно травня 2020 р.

Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам АПК сягнула 74,522 млн грн.

Загалом в Україні середня номінальна зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій у травні 2021 р. становила 13499 грн. Це у 2,3 раза вище рівня мінімальної заробітної плати, яка становить 6000 грн.

zarplata_traven.png (22 KB)

Станом на 24 червня 2021 року кількість зареєстрованих безробітних складала 354 тис. осіб. Це на 105 тис. осіб менше, ніж на початку року.

У Мінекономіки зазначили, що з квітня 2021 року, ситуація на ринку праці поступово стабілізується завдяки відновленню економіки на тлі покращення епідемічної ситуації та зменшення карантинних обмежень.

Окрім того, Кабмін схвалив Бюджетну декларацію на 2022−2024 роки, яка передбачає збільшення мінімальної зарплати:

  • з 1 жовтня 2022 року до 6700 грн (на 3,1%);
  • з 1 січня 2023 року до 7176 грн (на 7,1%);
  • з 1 січня 2024 року до 7665 грн (на 6,8%).

groshi_3.jpg (202 KB)

АгроПодії червня

8-11 червня в Києві на території ВДНГ Національного комплексу «Експоцентр  України» пройшла ХХХIII Міжнародна виставка «АГРО-2021». Подія зібрала велику кількість вітчизняних виробників, дилерів всесвітньо відомих брендів, представників преси та відвідувачів-поціновувачів сільськогосподарської техніки. 

У рамках виставки відбулося 12 спеціалізованих виставок. Понад 1000 компаній-учасниць з усіх куточків України продемонстрували найновіші галузеві досягнення та інноваційні рішення, сучасну сільськогосподарську техніку та устаткування. 

Читати також: Топ 8 новинок АГРО-2021

agro-2021-vystavka.jpg (236 KB)

З 16 по 18 червня у м. Черкаси проходила масштабна виставка-фестиваль AGROSHOW Ukraine, в рамках якого усі сільгоспвиробники вперше відзначали Всеукраїнський день фермера. 

Ідея масштабного святкування Дня фермера виникла ще минулого року, коли Володимир Зеленський підписав офіційний указ. Бо фермер — це ключова особа для нашої аграрної держави, її основа.

«Ми хотіли створити атмосферу свята. Для цього була розроблена яскрава програма: нагородження найкращих за рішенням управління агропромислового розвитку господарств зі сцени, перегони, миття тракторів, бої за паї тощо», — розповіла організаторка заходу Ірина Ващенко. 

На заході було зареєстровано 16,5 тис. гостей, із них 6 тис. аграріїв.

Ірина Ващенко додала, що AGROSHOW Ukraine — це не просто виставка, а фестиваль, де фермери після посівної можуть відпочити та поспілкуватись з колегами.

«У фермерів не вистачає часу на комунікацію, а на таких заходах це можна зробити. Пригоститись смаколиками або взяти участь у конкурсах», — пояснила вона. 

Читати також: Agroshow Ukraine — як пройшло святкування Дня фермера 2021 у Черкасах

agroshow.jpg (302 KB)

У м. Буськ Львівської області 23 червня відкрили завод Feednova («Фіднова»), який буде виробляти високопротеїнові кормові добавки для відгодівлі тварин. Загальні інвестиції в завод становили $20 млн. На підприємстві створили майже сто робочих місць.

Завод працюватиме із дотримання правил охорони навколишнього середовища та з інноваційними технологіями. Особливості роботи нового підприємства покликані розв’язати проблему екологічних загроз та небезпек, які виникають через безвідповідальну переробку відходів тваринного походження.

feednova.jpg (295 KB)

Також 24 червня відбулося офіційне відкриття представництва компанії Horsch у с. Велика Солтанівка Київської обл.

У розпорядженні представництва знаходиться майже 15 га землі та 3300 м² приміщень. Нововідкритий центр складається з центрального офісу, складу запасних частин, демонстраційних полів, маркетингового залу, приміщення для великих конференцій та інших малих залів, де компанія планує проводити семінари для дилерів, партнерів і клієнтів у сфері продажу і сервісу. У представництві Horsch в Україні працюватимуть 35 фахівців.

За словами представників компанії, комплекс звели у модерному архітектурному стилі з дотриманням усіх будівельних стандартів із забезпеченням комфорту для співробітників та гостей. До прикладу велику конференц-залу обладнали спеціальними акустичними панелями для покращення звуку під час виступів спікерів.

horsch.JPG (244 KB)

Новини з-за кордону

25 червня кілька десятків українців вийшли на протест до посольства Польщі у Києві й виступали проти монополізації ринку працевлаштування.

Посольство Республіки Польща повідомило про плани передати право на збір та обробку візових даних українців консорціуму з п’яти компаній, дві з яких фахово займаються працевлаштуванням українців у Польщі.

«Надалі це призведе, з великою ймовірністю, до монополізації ринку, погіршення умов працевлаштування та подорожчання послуг», — йдеться у резолюції активістів.

piket.jpg (50 KB)

Польська компанія EWL Group та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету провела опитування серед іноземних трудових мігрантів (з яких понад 92% українці), згідно з результатами кого найбільша кількість заробітчан хотіла б поїхати працювати до Німеччини (51%) і Польщі (48%).

Також до найпопулярніших напрямків міграції увійшли Чехія (26%), США (25%), Канада (23%), Норвегія (21%), Швеція та Фінляндія (17%).

Директор з питань міжнародної рекрутації EWL Group Марцін Колодзєйчик наголосив, що незабаром розпочнеться «справжній європейський бій» за трудового мігранта зі східної Європи. Зокрема, наразі заробітчан активно запрошують до країн Балтії та Скандинавії. 

goroh.jpg (229 KB)

Агроосвіта 

Колектив ХНТУСГ звернувся до Президента України з проханням втрутитися в ситуацію, яка наразі склалася навколо процедури об’єднання кількох закладів вищої освіти Харківщини.

Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження про утворення Державного біотехнологічного університету та реорганізації Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка, Харківської державної зооветеринарної академії, Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва та Харківського державного університету харчування та торгівлі.

Щоб Володимир Зеленський розглянув петицію, небхідно зібрати 25000 голосів.

students.jpg (90 KB)

НУБіП має нову навчально-наукову лабораторію з точного землеробства. Рішення про створення лабораторії було прийняте генеральним директором «Амазоне-Україна» Дмитром Давиденком у співпраці з керівництвом НУБіП.

Лабораторія буде оснащена сучасними навчальними стендами та обладнанням, поряд створили навчально-демонстраційний майданчик зі зразками сучасної техніки.

«З кожним роком цифрові смарт-технології все виразніше визначають напрям розвитку агробізнесу. Без ґрунтовних знань та вивчення сучасних цифрових технологій ефективне використання цих систем неможливе. Ми вдячні пану Дмитру Давиденку та усім співробітникам компанії «Амазоне-Україна» за плідну співпрацю та дієву допомогу у підвищенні якості освітнього процесу підготовки сучасних агроінженерів», — наголосив декан механіко-технологічного факультету НУБіП В'ячеслав Братішко.

amazone.jpg (132 KB)

У НУБіП України є ще один привід для радощів. Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» спільно з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence оприлюднили результати щорічного академічного рейтингу українських університетів «Топ-200 Україна 2021». Національний університет біоресурсів і природокористування України ввійшов у першу десятку рейтингу і посів 8 сходинку. Також у ТОП-200 ввійшло 19 українських аграрних ВНЗ.

АгроПризначення

Одним з найгучніших призначень було пов’язане з Дмитром Кобзаренко. На нього покладено виконання обов'язків директора «Заводу Кобзаренка». Новий очільник продовжить рухати компанію вперед з поставленим планом 1,5 млрд грн.

Нагадаємо, 20 травня помер директор компанії «Завод Кобзаренка» Анатолій Кобзаренко. На офіційному сайті президента України зареєстровано петицію № 22/117300-еп щодо присвоєння директору і засновнику компанії Анатолію Кобзаренку звання Героя України посмертно за вклад у розвиток АПК.

kobzarenko-dmitro.jpg (54 KB)

Заступник міністра економіки України Тарас Качка був призначений головою Міжнародної ради по зерну (МРЗ) протягом 2021/22 МР. Він обійматиме цю посаду з 1 липня 2021 р. по 30 червня 2022 р. Україна приєдналася до IGS в 1998 р, а 6 липня 2010 р. стала його повноправним членом, однак вперше головуватиме в даній організації. 

З великою скорботою у ДП «Амазоне-Україна» повідомили про смерть Олександра Грідіна, який був впродовж 20 років незмінним керівником. 

Компанія Amazone в Україні офіційно відкрила представництво тільки у 1998 році, яке з першого дня і впродовж 20-ти років очолював Олександр Григорович Грідін.

«Олександр Григорович багато та наполегливо працював. Він був цілеспрямованим, справедливим керівником. Кожному, хто з ним мав змогу попрацювати, імпонували не тільки його професійні якості, а й загальнолюдські. Адже він завжди намагався підтримати кожного співробітника, допомогти. За чуйність та турботу він завжди мав велику повагу серед команди ДП «Амазоне-Україна»», — зазначив менеджер з логістики ДП «Амазоне-Україна» Віктор Куянов.

gridin.jpg (260 KB)

Вакансії від AgroRobota.com.ua

Найпопулярнішими сферами агросектору на сайті AgroRobota.com.ua у червні були: продажі (208 вакансій), агрохолдинги (110 вакансій), рослинництво (97 вакансій), трейдинг (79 вакансій) та с/г техніка (69 вакансій). 

За професіями найбільшим попитом серед роботодавців користуються такі спеціалісти: 

Крім того, Київ залишається найпопулярнішим містом, де компанії шукають співробітників (133 оголошень), а також Дніпро, Миколаїв, Вінниця та Полтава

Найбільше резюме в квітні шукачі залишили в таких сферах: агрохолдинги, рослинництво,менеджмент, елеватори, продажі та логістика. Саме агрономи, менеджери із закупівель, логістики та продажу, головні інженери та інженери-механіки найчастіше залишають резюме на AgroRobota.com.ua

За містами найактивніше претенденти шукають роботу у м. Київ, Вінниця, Дніпро та Одеса. 

Розмістити резюме

pole-1.JPG (244 KB)

У липні вам бажаємо приємної відпустки та багато сил, щоб до неї підготуватися! Жартуємо, проте урізноманітнити ваші бідні можна нашим списком справ на літо! 

Читати також: Як не проґавити літо: список справ для тих, хто любить агро

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна