Зміни в Трудовому кодексі — відпустка, виплати, sick days

Нові зміни трудового кодексу стосуються як працівників, так і роботодавців. Тепер для останніх документ буде лояльним — правила звільнення стануть максимально спрощеними. 

Але позитивні зміни будуть і для самих працівників. Зміни торкнуться і матеріальних питань. Так, наприклад, у новому Кодексі обіцяють встановити розмір «нормальної» матеріальної компенсації у разі звільнення працівника, а також норми щодо масового звільнення і подальшого працевлаштування працівників на додаткові робочі місця. 

У Трудовому кодексі також мають визначати вартість компенсації працівникам при заподіянні шкоди життю і здоров’ю.

Крім того, у новій версії кодексу збільшать кількість днів мінімальної відпустки: конвенція Міжнародної охорони праці (МОП) вимагає, щоб відпустка була за Європейським стандартом — 28 днів (зараз 24).

Також останнім часом популярне обговорення теми «хворих» днів — у Європі це називають sick days. Там, у багатьох країнах Європи, в склад 28 днів відпустки входять 5-7 sick days — це коли людина може зателефонувати і сказати, що вона не виходить на роботу з причин хвороби, вигоряння, стресу та іншого. Нині в Україні пропонують ввести 7-10 таких sick days, які будуть у складі 28 днів відпустки.

Олексій Мірошніченко, виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України на своїй сторінці у Facebook висловив свою думку:

«З одного боку звучить, як для бізнесу привабливо і часто застосовується в міжнародних компаніях і деяких країнах. Зменшиться бюрократія з оформленням цих лікарняних, зловживання при їх видачі лікарями, тобто купувати лікарняний на 5 днів стане недоцільним, та і бухгалтерії менше роботи буде.

З іншого боку, якщо людина захворіє декілька разів на рік? Чи вистачить цих 4 днів ( 28-24=4)? І що тоді робити працівнику і як реагувати роботодавцю? Чи Фонд соціального страхування буде компенсувати ці «наднормові sick days»? Якщо працівник хворіє більш ніж 4 дні, чи буде це зараховано у відпустку чи ні?»

 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна