Маргарита Бобік: Після карантину роботодавці та шукачі йтимуть назустріч один одному

Ще кілька місяців ситуація на ринку праці була на користь пошукача, але коронавірус і карантин змішали всі карти. Про те, що після закінчення пандемії буде ринок роботодавця, а також інші можливі тенденції розповіла Latifundist.com і AgroRobota.com.ua начальник управління залучення талантів МХП Маргарита Бобік.

Напрямок HoReCa (готельно-ресторанного бізнесу), малий і середній бізнес скоротилися. На жаль, багато хто з них не матимуть можливості відновитися після кризи. Саме тому, на думку Маргарити Бобік, фахівці будуть активно шукати роботу, перепрофілюватися і, відповідно, будуть вже більш лояльними і гнучкими при розгляді пропозицій від роботодавців.

Читати також: Ринок праці на карантині: до чого готуватися агробізнесу?

bobik_.jpg (271 KB)

Плюси і мінуси коронавірусної кризи для роботодавця

Начальник управління залучення талантів МХП зауважила, що протягом двох-трьох останніх років роботодавці витрачали більше часу на закриття позицій за певними спеціальностями і категоріями співробітників. Можливо, завдяки кризі це питання буде вирішуватися простіше. Роботодавці та шукачі йтимуть назустріч один одному. 

«Великі корпорації та холдинги, той бізнес, який вистоїть в цей період турбулентності, зможуть забезпечити і запропонувати робочі місця для тих, хто постраждав від цієї кризи», — підкреслила Маргарита Бобік.

Серед основних мінусів — необхідний час на перепрофілювання фахівців, тому що багато професій вже не будуть такими затребуваними. Наприклад, фахівці HoReCa, бізнесу, пов'язаного з оффлайн-ритейлом. Все більше процесів і спеціальностей буде направлено в сферу digital.

MHP.jpg (297 KB)

Трудова міграція стихне     

Маргарита Бобик підкреслила, що масштаби трудової міграції в Україні завжди представляли серйозний виклик для економіки. Але сьогодні спостерігається зовсім інше явище — приплив потенційних претендентів. Заробітчани через неможливість залишити країну, будуть шукати роботу на локальному ринку. Наразі потік кандидатів збільшився за рахунок повернення трудових мігрантів. Холдинги та компанії, що працюють в промисловому й виробничому секторах, можуть надати робочі місця, тому що на цих співробітників завжди був високий попит, особливо під час сезонних робіт. 

«Найчастіше на заробітки їздять українці, які вірять у кращі умови праці за межами країни. Мова йде про позиції, пов'язані з фізичною працею. Зараз на такого роду посади вони готові приймати пропозиції від локальних компаній. Якщо говорити про наше підприємство, то це вакансії, пов'язані з роботою на складах і на виробництві (пакувальники, вантажники, різьбярі та т. д.)», — пояснила Маргарита.

На її думку, хвиля «заробітчанства» почнеться не раніше, ніж наступного року, а саме навесні 2021 року. На підприємствах знову відбуватиметься відтік співробітників, якщо до цього часу в країні не зміниться ринок зарплат і кількість робіт, які слід виконувати за ці суми.

«Чим відрізняються працівники, які ніколи не були на заробітках, від тих, хто вже там побував? Вони завжди впевнені в тому, що в Німеччині, Польщі або Чехії краще, цікавіше, там більше платять. Співробітники, які повертаються, приносять певне розуміння того, що там не така вже висока зарплата, якщо порівняти її з навантаженням. На українських підприємствах є можливість отримувати такі ж гроші за виконані роботи. До того ж українські компанії надають соцпакет і готовність інвестувати в розвиток співробітників», — додала спеціаліст.

zarobitcany.jpg (41 KB)

Готуй сани влітку

Проблема сезонної трудової міграції є не лише в МХП, а й усіх агрокомпаній. Наприклад, при наближенні сезону збору полуниці починається відтік персоналу. Тому МХП протягом останніх 4-5 років працює з цим явищем і вже з січня починають проводитися превентивні заходи, щоб перекрити сезонний дисбаланс. 

«Що ми робимо? Збільшуємо запуск онлайн і оффлайн-промо, реферальних програм для співробітників, формуємо кадровий резерв. У рамках цих заходів може бути перегляд заробітної плати співробітників, збільшення інтенсивності роботи з аутсорсинговими компаніями. Тобто починаємо діяти абсолютно по всіх фронтах», — зазначила Маргарита Бобік.

Підпишіться на наші Telegram-канали і не пропустіть свіжі вакансії агробізнесу

970-на-90_агроработа.gif (399 KB)

АгроРобота_Тваринництво

АгроРобота_Продажі

АгроРобота_Сільгосптехніка 

АгроРобота в Україні 

АгроРобота_Рослинництво

АгроРобота_Логістика

АгроРобота_Агрохолдинги

АгроРобота_Трейдинг

АгроРобота_Елеватори

АгроРобота у Києві

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна