Онлайн-співбесіда: що треба знати та як підготуватися

Шукати роботу в час карантину — завдання не дуже просте, проте впоратися з ним можна. Формат відеоспівбесіди становиться популярнішим і багато агрохолдингів переходять на цей режим роботи. АгроРобота спробувала розібратися у цій темі та дасть поради, як пройти онлайн-інтерв’ю з максимальним комфортом.

Онлайн-співбесіда може проходити по-різному, наприклад, у вигляді діалогу між HR-спеціалістом і кандидатом або у вигляді монологу самого ж шукача. Під час монологу претендент розповідає про себе у форматі відео-резюме або відповідає на перелік запитань, після чого цей запис надсилається відділу з підбору персоналу. На цьому моменті спеціаліст оцінює надісланий файл та відповіді кандидата без так званого «живого» спілкування.

Важливо зазначити, що таке відеоінтерв’ю не замінює особистої розмови, тому більш популярним зараз є саме формат спілкування між кандидатом та роботодавцем онлайн. В цілому, експерти відзначають, що великої різниці між онлайн та офлайн інтерв’ю не існує, адже головне — ви маєте можливість поспілкуватися з потенційним роботодавцем та розповісти про себе. До того ж такий формат має свої переваги: 

  • зручно та швидко;
  • мобільно;
  • менше стресу для шукачів;
  • економія часу та витрат.

Роботодавці, які зараз активно використовують цей інструмент, переконані, що він залишиться ефективним і робочим і після закінчення карантину. 

notebook.jpg (123 KB)

Чи користуються кандидати інструментом дистанційного зв’язку

Згідно з опитуванням від АгроРобота у Telegram-каналах, у якому взяло участь майже 70 респондентів, більшість аграріїв активно використовує засоби для відео-співбесіди — це 57% (або 39 чол.). Вони зазначили, що використання таких інструментів, як Skype, Zoom та інші — гарні помічники під час карантину.

17% (або 12 чол.) відзначили, що не шукають роботу, а 16% (11 чол.) — не користуються онлайн-інструментами та завжди ходили на співбесіду в офіс компанії.

10% (7 чол.) відповіли, що про такі засоби зв’язку знають, проте зараз активно їх не використовують.

dystance.png (51 KB)

Чого може боятися роботодавець

Під час опитування спеціалістів ринку праці АгроРобота отримала такі результати: 

  • 81% спеціалістів користуються онлайн-інструментами під час карантину;
  • 75% спеціалістів зазначають, що комфортних інструментів для дистанційного зв’язку на ринку вистачає, це як мінімум Skype та Zoom;
  • 62,5% спеціалістів з опитування відзначили саме Skype як ефективний інструмент в роботі їх відділу. 

Більшість роботодавців занепокоєні тим, що під час поставлених запитань кандидат може вести себе не досить честно та шукати відповіді на питання у відкритих джерелах. І хоча неможливо обдурити керівника в питаннях навичок та компетенції вже під час робочого дня, це все одно займає час як HR-менеджера, так і самої компанії. 

Крім того, на першій зустрічі важливі емоції, а в форматі онлайн роботодавець не завжди зможе відслідкувати реакцію кандидата на свої питання. 

skype.png (87 KB)

Як підготуватися до співбесіди

Почати варто з підготовки ще до самого інтерв’ю. Перш за все, треба оновити резюме, почитати про компанію та відповісти для самого себе на питання «чому я хочу тут працювати». Знайдіть інформацію про компанію, її сегмент ринку, клієнтів, послуги або продукти, які вона пропонує. Подивіться статистику. Майте чітке уявлення про її відміну від конкурентів.

Розберіться, яку посаду ви хочете обійняти. Дізнайтеся, чим займається потрібний вам відділ, в чому його реальна специфіка. Подумайте, які навички вам будуть потрібні, щоб успішно справлятися з обов'язками, і які з них у вас вже є. 

Потім треба налаштувати мікрофон і камеру. Слід обов’язково перевірити наявність інтернету або зв’язку, щоб уникнути проблем вже під час розмови. Також варто підготувати ваше робоче місце, звернути увагу на світло і з якої сторони від камери воно знаходиться. Підберіть правильний фон. Один із кращих варіантів — однотонна стіна. Не варто розмовляти на тлі килимів, постерів і неприбраної кімнати. Це все дрібниці, проте для HR-менеджера відіграють велику роль в оцінці кандидата. 

Бажано не запізнюватися, а з’явитися в мережі на 5-10 хвилин раніше, щоб усе перевірити і налаштувати. 

Не завадить увімкнути на телефоні режим «без звуку», щоб нічого не відволікало вас від розмови. Менеджер з персоналу відразу побачить та відчує, якщо ви не зацікавлені та відволікаєтесь на інші речі. Розмовляйте, коли в кімнаті нікого немає. Діти, дівчата, молоді люди, батьки та домашні вихованці не повинні відволікати вас від відповідей і тим більше з'являтися перед камерою.

Продумайте свій зовнішній вигляд. Не одягайте строгий костюм, але і не розслабляйтеся — не потрібно записувати відео на кухні в домашній футболці. Приведіть себе в порядок, причешіться, поголіться. Ви повинні виглядати акуратно.

Ще експерти радять встановити зоровий контакт із людиною, з якою ви спілкуєтеся. Таким чином це заспокоює і кандидата, і роботодавця. Головне — пам’ятати, що це все ж таки співбесіда і ваша ціль показати себе, як гарного спеціаліста та дізнатися про компанію. 

notebook2.jpg (555 KB)

Які сервіси допоможуть провести співбесіду

Зазвичай, роботодавець сам обирає та пропонує кандидату сервіс, з яким він працює. 

Це може бути Skype, Zoom, Google Meet. Зверніть увагу, що якщо ви раніше не користувалися такими сервісами — виділіть 10 хвилин до початку співбесіди, щоб налаштуватися: зареєструватися та зрозуміти, як працює сервіс. 

Також роботодавець може проводити співбесіду у своїй CRM-системі. Кандидат отримує посилання та зазвичай там вже реєструватися не потрібно. Хоча все одно рекомендуємо перевірити, чи працює посилання та чи є у вас доступ до вашої розмови.

Все більш популярними стають співбесіди, проведені у месенджерах: Viber, Telegram, Messenger Facebook, WhatsUp. Зазвичай, це простіше і для кандидата, адже вже не потрібно реєструватися, а самі інструменти відомі користувачу. Проте найголовніше, що потрібно перевірити перед використанням мессенджерів, — це ваш зв’язок і доступ до інтернету. 

Підпишіться на наші Telegram-канали і не пропустіть свіжі вакансії агробізнесу

970-на-90_агроработа.gif (399 KB)

АгроРобота_Тваринництво

АгроРобота_Продажі

АгроРобота_Сільгосптехніка 

АгроРобота в Україні 

АгроРобота_Рослинництво

АгроРобота_Логістика

АгроРобота_Агрохолдинги

АгроРобота_Трейдинг

АгроРобота_Елеватори

АгроРобота у Києві

© Олена Биховець, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна