В Україні запровадять трудові договори з нефіксованим робочим часом

Кабмін схвалив законопроєкт, який регулює взаємовідносини працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема роботи фрілансерів.

Передбачається введення нової особливої форми трудового договору — трудового договору з нефіксованим робочим часом. Згідно з документом, сторони договору можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. Оплата праці здійснюватиметься виключно за фактичний час роботи.

Працівник матиме змогу планувати свою діяльність залежно від поставлених йому завдань. Крім того, працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю. Законопроєктом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

«Наразі оформлення роботи в подібних випадках відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами, а особи, які виконують такі роботи, позбавлені права та гарантій, встановлених законодавством про працю. Зокрема, запропонований законопроєкт створює зручний механізм легалізації праці фрілансерів, що сприятиме посиленню їх соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників.  Текст законопроєкту розроблявся Мінекономіки у тісній взаємодії з роботодавцями та профспілками, що забезпечило баланс інтересів всіх зацікавлених сторін», — зазначив заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

Нові вакансії