Українських заробітчан у польському агросекторі можуть замінити азіати

Через зростання заробітної плати в неаграрних секторах Польщі й зміну діяльності українців, їх на полях і в садах можуть замінити азіати.

Про це інформує сайт sadyogrody.pl.

Польські виробники фруктів і овочів роками залучають сезонних робітників і людей, найнятих на більш тривалий період. Однак зростання заробітної плати в інших галузях в Польщі може ускладнити їх наймання.

«Полякам така робота не цікава через її специфіку, в основному сезонності. Але з цієї ж причини він відповідає своїм східним сусідам, а значить, тенденція обов’язково збережеться. Ці працівники абсолютно необхідні», — повідомив Мирослав Малишевський, президент Польської асоціації виробників фруктів і член парламенту від PSL.

Він наголосив, що вже помітно відтік робітників з України в інші сектори економіки або в сусідні країни. Метод розв'язання проблеми нестачі робочої сили з-за східного кордону — найняти людей з інших країн, наприклад, з Азії, таких як Індія, В’єтнам, Непал і Бангладеш.

«Поки українцям цікаво працювати в садівництві. Для підтримки цього стану необхідно гарантувати відповідний рівень заробітної плати та інших пільг. Виробникові нічого сказати, коли мова йде про ціни, які він отримує за вироблену сільськогосподарську продукцію. Це вирішують одержувачі, тому, якщо ціни на продукцію будуть утримуватися ними на низькому рівні, деяким садівникам доведеться припинити виробництво», — додав Вітольд Богута, президент Національної спілки груп виробників фруктів і овочів.

Читати також: Зарплата на Заводі Кобзаренка у Польщі на 40% більша, ніж в Україні

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна