Робота в Німеччині: агровакансії та чи можливо там залишитися?

Сучасна Німеччина — це економічний і політичний лідер Європейського союзу і активний учасник системи міжнародних відносин. За останні десятиліття держава домоглася неймовірних успіхів в економіці і соціальній сфері, що зробило життя в Німеччині мрією мільйонів іноземців з різних куточків Земної кулі, в тому числі і українців. Робота в німецькому сільському господарстві стала шансом для багатьох трудових мігрантів, які можуть не мати високої кваліфікації, але бажають отримати роботу і досить високу оплату праці.

У цій країні можна знайти вакансію через агентство з працевлаштування або безпосередньо від роботодавця, довгострокову роботу за контрактом або тимчасову сезонну підробіток для студентів, можна працювати за фахом або змінити сферу діяльності. Добре знання німецької мови потрібно не завжди, але все ж знати мову хоча б на мінімальному рівні бажано. 

До речі, жителі Тернопільської, Івано-Франківської і Львівської областей найактивніше шукають в Google за запитом «робота в Німеччині». Цікаво, що такі регіони, як Східна та Південна Україна відсутні в даних від Google Trends, ймовірно жителі цих областей роботу за кордоном шукають не так інтенсивно. 

Вакансії на фермах 

Фермерські господарства в Німеччині — це невеликі підприємства, як правило, сімейного типу. Більшість процесів виробництва сільгосппродукції в таких господарствах механізоване, тому кількість працівників у фермерів зазвичай невелика — до п'яти чоловік. Термін роботи в основному до 4 місяців, тобто на сезон, який зазвичай починається у травні. Хоча є і робота в теплицях — наприклад, на збір полуниці, де працюють цілий рік.

Якщо розглядати вакансії у сфері рослинництва, то німецькі фермери пропонують роботу збору врожаю таких культур, як зелень, салати, картопля, буряк, полуниця та виноград. 

Робота на полях на огірках в Німеччині

Так виглядає робота зсередини трактора-літака для збору огірків

Ще одним варіантом є працевлаштування на тваринницькій фермі або птахофабриці. Це господарства з повним циклом виробництва:

  • вирощування тварин;
  • виробництво продукції — молока, ковбаси і напівфабрикатів;
  • заготівля корму.

Вакансії в основному пропонують для різноробочих та на фермах по догляду за тваринами та птицею. Для таких робіт, в основному, не потрібен досвід роботи, що є привабливим для студентів.

Проте є вакансії, для роботи на яких потрібен досвід роботи, профільна освіта та наявність рекомендацій, а це:

  • бджолярі;
  • садівники-квіткарі;
  • механіки сільгосптехніки;
  • помічники фермера;
  • водії.

Без спеціальної освіти, знання мови і без посередників найлегше знайти роботу на сезон.

У цьому випадку тривалість перебування працівника в Німеччині може коливатися від 3 місяців до року. Робочий день триває 8-10 годин.

Слід мати на увазі, що якщо ви маєте намір працювати на тваринницькій фермі, то доведеться рано вставати — зазвичай німецький фермер починає догляд за тваринами ще вночі, о 2-3 годині. Однак старанність і працьовитість тут дуже високо цінуються і добре оплачуються.

Поле для Німеччини

Робочі будні українських хлопців на полях в Німеччині

Чого чекають від кандидата

Виставляючи вакансію, роботодавець зазвичай дає інформацію про саму фермі і вказує, які роботи доведеться виконувати. Наприклад, якщо це молочне виробництво, то, крім догляду за ВРХ, потрібно буде працювати з доїльними апаратами і автоматами по обробці молока.

В оголошенні обумовлені умови проживання та харчування працівника, зазначена посада, наприклад, помічник фермера, місце роботи, розпорядок робочого дня, оплата праці. Також можуть бути викладені вимоги щодо знання німецької мови, досвіду роботи, громадянства, віку. Додаткові вимоги, які вказують роботодавці, зазвичай пов'язані зі специфікою роботи.

Слід зазначити, що вимоги до претендента можуть бути самими різними. Але чим більше вимог, тим вища оплата.

Щоб отримати пропозицію про роботу з пристойною заробітною платою, здобувачеві потрібно знати німецьку мову на рівні В2 або, як мінімум, англійську на тому ж рівні. Крім того, працівник повинен мати хорошу фізичну форму, так як робота важка, що вимагає чималих зусиль.

Як влаштуватися надовго

Проблема, яка заважає українцям імігрувати до Німеччини — складність процесів. Хоча й країна потребує кадрів, німці зацікавлені лише в висококваліфікованих спеціалістах. Тому роботу на сезон отримати набагато простіше. 

Так, для отримання робочої візи треба подолати такі перепони:

  • пред'явити доказ визнаного освіти;
  • вибирати з обмеженого кола вакансій;
  • шукати роботу із зарплатою вище середнього;
  • конкурувати із робітниками з країн ЄС, які не мають таких перешкод для отримання роботи.

Важливо і те, що отримати громадянство Німеччини не просто — треба прожити 8 років, гарно знати мову і не мати проблем із законом. 

У Німеччині заборонено працювати без робочої візи. Українцям безвізовий в’їзд на територію Німеччині не дає права займатися оплачуваною і прибутковою діяльністю. Працевлаштування можливе лише по робочій візі та запрошенням на роботу. При порушенні трудового законодавства карають як працівників (депортацією і штрафом), так і роботодавця.

Не так все просто і з працевлаштуванням на посади, на яких можна отримати від 1-2 тис. євро в місяць. Крім мінімальної умови — підтвердження диплому, у німців існує поняття «регламентована професія». Іноземці, які хочуть працювати на регламентованих професіях, повинні не тільки підтвердити диплом, але й підтвердити їх кваліфікацію. Для цього потрібно довчитися 1-2 семестра і/або пройти практику, після чого здати німецький державний іспит, щоб отримати свідоцтво про визнання диплому. 

Хоча, наприклад, інженерам-механізаторам такі дії не знадобляться, якщо вони захочуть працювати найманим працівником (а не відкривати власну справу).

Корисне посилання: знайти інформацію по конкретним регламентованим професіям можна через anabin або anerkennung-in-deutchland.

Робота в Німеччині

Питання в грошах

Мінімальна зарплата в Німеччині в 2019 році становить 9,19 євро на годину, а середній дохід близько 3 771 євро в місяць. Після сплати податків в розпорядженні німецького працівника залишається близько 2 302 євро. Це якщо рахувати при умові тривалого офіційного працевлаштування з можливістю отримати громадянство Німеччини. Проте сезонні робітники отримають на багато менше. В середньому вартість праці за годину становить 6 євро, а на руки в кінці місяця робітники отримують близько 1200 євро.

А ще потрібно враховувати вартість послуг від агенств та посередників, які надають послуги роботи в Німеччині. В середньому їх вартість складає від 600 до 1000 євро. В цю вартість не входить:

  • дорога (авіа — приблизно 200 євро, автобус — приблизно 100 євро в обидва боки);
  • робоча віза та візові збори (близько 500 євро);
  • страхування (залежить від тривалості перебування, в середньому — 50 євро).

Податки

Треба бути обережним і пам’ятати, що на співбесіді і у трудовому договорі між роботодавцем і працівником розмір заробітної плати вказується без податкових відрахувань (Brutto-Arbeitslohn), однак на банківський рахунок працівник отримає суму, яка залишиться після утримання усіх податків і соціальних зборів (Netto-Arbeitslohn).

Всі жителі Німеччини, включаючи нерезидентів, несуть персональну відповідальність за сплату податків і обов'язкових соціальних платежів. У 2019 неоподатковуваний мінімум становить 9 169 євро, а для подружньої пари 18 338.

Ставки податків в Німеччині в 2019 році

Податок на прибуток:

  • Дохід до 9 169 євро в рік — 0%;
  • Дохід від 9 170 до 55 960 євро в рік — 14%;
  • Дохід від 55 961 до 265 326 евро на рік — 42%;
  • Дохід понад 265 327 евро на рік — 45%.

Соціальні внески (працівник / працедавець):

  • Пенсійне забезпечення — 18,7% (7,3 / 7,3-8,5%);
  • Страхування на випадок безробіття — 3% (1,275 / 1,275-1,525%);
  • Медичне страхування — 14,6% (9,35 / 9,35%);
  • Страхування по догляду (інвалідність, старість) — 2,55 (1,275 / 1,275-1,525%);
  • Страхування від нещасних випадків — 1,25% (тільки роботодавець).

Солідарний податок — 5,5%.

Церковний податок — 8-9%.

ПДВ — 19% (знижені ставки — 7 і 0%).

Корпоративний податок — з урахуванням муніципальних податків ставка варіюється від 22,83 до 36,83%, в середньому 29,79%.

Витрати на життя

Фермери іноді надають сезонним працівникам житло і харчування безкоштовно, але частіше проживання та харчування на фермі доводиться оплачувати працівнику. Зазвичай, фермери пропонують гуртожитки або невеликі будинки, проживання в яких складе до  4 € / добу (це приблизно 124 євро або 3 500 грн). Тому умови проживання краще обумовити з фермером заздалегідь.

Для поїздки в Німеччину з урахуванням перельоту, оформлення візи, страховки, повсякденних витрат на перший час буде потрібно не менше 1 500 €.

За офіційними даними Федерального статистичного управління, витрати одного домогосподарства в Німеччині на житло, продукти харчування та одяг у середньому становлять 1 327 євро на місяць. При цьому тільки на житло йде близько 877 євро, а на їжу і одяг 342 і 108 євро відповідно. Оренда однокімнатної квартири в Німеччині в залежності від міста обходиться від 500 до 1350 євро на місяць.

Ціни в Німеччині в 2019 році

  • Хліб (500 гр) — 1,29 євро
  • Молоко (1 літр) — 0,73 євро
  • Яйця (12 шт.) — 1,65 євро
  • Куряча грудка (1 кг) — 7,32 євро
  • Картопля (1 кг) — 1,04 євро
  • Німецький сир (1 кг) — 9,88 євро
  • Банани (1 кг) — 1,59 євро
  • Яблука (1 кг) — 2,29 євро
  • Бензин (1 літр) — 1,39 євро
  • Таксі (1 км) — 2 євро
  • Проїзд в громадському транспорті — 2,7 євро
  • Проїзний квиток на місяць — 70 євро
  • Комунальні послуги (85 м. кв.) — 216,4 євро на місяць
  • Мобільний зв'язок (хвилина) — 0,10 євро
  • Інтернет — 29,86 євро в місяць

Примітка. Вище вказані усереднені цінові показники в різних містах Німеччини.

Знання мови

Зрозуміло, що знання мови потрібне хоча б на мінімальному рівні для комфортного побутового життя в Німеччині. А якщо говорити про довгострокову роботу в країну, то знання хоча б англійської на рівні B2 обов’язкове. Але для роботи в сільському господарстві (збір фруктів, овочів і ягід, робота в теплицях) досить володіти німецькою на рівні А1. Фахівці, які претендують на Blue Card (Блакитну карту), повинні володіти німецькою мовою на рівні B2 і вище. 

А чи варте воно того?

А ще додому хочеться завжди. І ніякі престижні посади і гарні зарплати не зможуть вмовити людину повністю відмовитися від родини і близьких людей. Наприклад, психологи затверджують, що тривале перебування членів сімей на заробітках за кордоном у відриві від сім'ї призводить до найважчих ситуацій, які здатні руйнувати зв'язок між батьками і дітьми, між подружжям. Звісно, ситуації бувають різні, проте інколи воно просто того не варте. 

Так, нинішній працівник МХП Євген Мороз на собі відчув, як це працювати далеко від сім'ї і спілкуватися з сином тільки по телефону. Вважає, що гроші, які платять українцям за кордоном, можна отримувати і вдома. Головне — завзятість і бажання досягти поставленої мети.

«Мені здається, що заробити хорошу суму за кордоном можна, але якщо не витрачатися на житло, проїзд, харчування. А як без цього? В результаті ти отримуєш на руки ту ж суму, яку можеш отримати, працюючи в Україні на великому підприємстві. Але вдома ти знаєш, що отримаєш зарплату, можеш спілкуватися з рідними і бачити їх кожен день, можеш відпроситися з роботи, якщо захворів. А за кордоном ти як раб: прийшов і робиш кожен день одну і ту ж роботу. Це чужа країна і емоційно дуже тягне додому, особливо, якщо є до кого» — відповідає заробітчанин.

За темою: Вдома краще? від Latifundist.com

Усі дані актуальні станом на кінець 2019 року. Ціни, зарплати та розрахунки взяті з офіційних джерел.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна