Особливості ринку праці у жовтні 2020

У жовтні ринок праці був більш-менш спокійним: продовжувалися перевірки підприємств Державною службою праці України, виплачувалася зарплата та з’являлися нові вакансії. 

robota-1.jpg (106 KB)

Так, наприклад, Держстат оприлюднив дані середньої зарплати у сільському, лісовому і рибному господарстві за вересень, що зафіксувалася на рівні 10 479 грн. Загальна номінальна заробітна плата у вересні становила майже 12 тис. Проте директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський заявив, що робітників, які працюють в сільському господарстві будуть скорочувати або зменшувати їх заробітні плати.

Читати більше: Особливості ринку праці у вересні 2020

До того ж станом на 1 жовтня заборгованість з виплат зарплат працівникам АПК склала 56 102 грн. Народний депутат від фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев запевняє, що заборгованість з виплат зростає через вплив коронавірусу на всі сфери зайнятості. Про посилення проблем через COVID-19 заявляє і уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її словами, кожному третьому українцю працездатного віку не вистачає заробітної плати для задоволення життєвих потреб. При  цьому кожен другий має вторинну зайнятість.

groshi.jpg (188 KB)

Перевірки підприємств у жовтні 

У цьому питанні жовтень залишався «стабільним» — інспекційні кампанії  з питань подолання незадекларованої праці тривали. У жовтні Держпраці перевіріли філію «Кіровський» ПАТ «Агрохолдинг Авангард», де виявили 78 порушень на підприємстві, а також було вручено припис та довідку про проведення перевірки з питань гігієни праці.

Читати більше: На Кіровоградщині Держпраці перевірила агрохолдинг Авангард

Також на Харківщині виявили 10 неоформлених працівників. Нагадаємо, що за допуск одного працівника до роботи без належного оформлення трудових відносин передбачено штрафні санкції у розмірі 10 мінімальних заробітних плат.

Крім неоформлених працівників та порушень на підприємстві, інспектори Держпраці виявили одне з підприємств Кіровоградської області, яке займається виробництвом машин та устаткування для сільськогосподарської техніки, зі значною заборгованістю з виплат зарплат. Так, станом на 1 жовтня 2020 року на підприємстві існувала заборгованість із зарплати на суму 536 тисяч гривень, у жовтні поточного року заборгованість частково погашено, її сума зменшилась до 179,1 тисяч грн за серпень поточного року, водночас заробітна плата за вересень не виплачувалась.

robitnyk-1.jpg (96 KB)

Нові закони

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4223 про умови отримання допомоги щодо безробіття жителями з сільської місцевості. Тепер, можливо, для членів особистого селянського господарства стане можливою реєстрація в держслужбі зайнятості та отримання статусу безробітного. 

Також розмови йшли і про прийняття законопроєкту №3739. Запровадження цього закону дозволить стоврити 62 тис. нових робочих місць, 3,9% економічного зростання у короткостроковій перспективі і мати можливість експортувати свою продукцію.

Читати більше: Прийняття закону про локалізацію дасть 62 тис. робочих місць — експерт

zakonoproekt.jpg (39 KB)

Новини з Європи

Міністр внутрішніх справ Естонії та глава Консервативної національної партії Март Хельме заявив, що країна не зацікавлена ​​у великій кількості українських заробітчан. Це пояснюється двома причинами: українці говорять російською мовою і готові працювати за мінімальні гроші.

Ще в Україні виявили групу, що підробляла паспорти громадян країн ЄС. Правопорушники працювали під прикриттям агенції із підбору персоналу для роботи в європейських країнах і виготовляли фальшиві ID-картки резидентів країн Східної Європи та видавали їх за офіційні документи. Для цього були організовані 5 підпільних типографій у Львові, Дрогобичі та на Рівненщині. Вартість комплекту підроблених документів починалася від €300.

Були і трагічні новини у жовтні. Так, у Польщі згорів будинок, де проживали українські робітники. Загинула одна жінка. У місті Гурашка Отвоцького повіту понад 20 працівників з України проживали у теплиці, яка була переобладнана під житлові кімнати. Будинок був утеплений мінеральною ватою і не мав вікон. Ситуація ще раз наголошує на те, що заробітчани проживають у неналежних умовах з порушенням безпеки. 

Читати більше: Вдома краще: чому за кордоном легше заробити великі гроші

polska.jpg (49 KB)

Свіжі вакансії у жовтні 

На сайті AgroRobota.com.ua у жовтні з’явилося більше 350 свіжих вакансій. Роботодавці шукають багато трейдерів та менеджерів з продажу, спеціалістів у сфері тваринництва, а також комерційних директорів чи керівників відділів. 

Самі ж претенденти у жовтні частіше в агрохолдингах, продажах, рослинництві, трейдингу та на елеваторах. 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна