Оксана Захарченко: На елеваторі потрібно працювати командою

Сьогоднішня співрозмовниця AgroRobota.com.ua Оксана Захарченко завжди любила працювати з цифрами й навіть не думала працювати в аграрній сфері. Але за короткий проміжок часу зрозуміла, що робота на елеваторі для неї. 

zacharchenko.jpg (46 KB)

AgroRobota.com.ua: Де Ви навчалися? Що вплинуло на вибір майбутньої професії?

Оксана Захарченко: З 2006 по 2009 рр. навчалася у машинобудівному коледжі СумДУ на факультеті «Економіка підприємства», а потім навчалася три роки на заочному відділенні у СумДУ на факультеті «Економіка підприємства». Минулого року закінчила СНАУ, факультет «Агрономія». Що вплинуло на такий вибір? Мені завжди подобалося працювати з цифрами. Щоб дебет з кредитом сходився.

AgroRobota.com.ua: Чи замислювалися ви під час навчання пов’язати своє життя з агро? 

Оксана Захарченко: Ніколи не думала, що буду працювати в аграрній сфері. Планувала закінчити СумДУ і працювати на якомусь підприємстві рядовим економістом або бухгалтером. Але, поки навчалась на заочному відділенні, на сезонну роботу набирали працівників у компанію «Білопілля Агро» вагарів. Так і почалася моя робота в агросфері.

AgroRobota.com.ua: Який наразі маєте стаж роботи? 

Оксана Захарченко: Перша моя робота вагарем була в «Білопілля Агро», а потім мене перевели на посаду техніка-лаборанта. За 2,5 роки я познайомилась з зерном ближче: як його вирощують, що для цього потрібно, з правилами приймання, зберігання.

Також я працювала у ДПЗКУ і «Зерновій індустрії» на посадах техніка-лаборанта. З липня 2018 р. я начальник виробничої лабораторії «Авіс Зернотрейд» у Роменському районі.

Читати також: Клуб елеватористів: як правильно мотивувати працівників

elevator_3.jpg (500 KB)

AgroRobota.com.ua: Якщо не в агро, то в якій сфері ви хотіли б працювати? 

Оксана Захарченко: Якщо не в агро…Навіть не знаю. Мені здається, я тут надовго.

AgroRobota.com.ua: Хотіли б ви спробувати себе в інших аграрних професіях, наприклад, працювати агрономом?

Оксана Захарченко: Ні, не хотіла б. У цій справі я вже знаю, що потрібно робити і принцип роботи. Хоча кожного року з’являється щось нове, не буває однакового зерна з року в рік. Мені тільки цікавий більший масштаб та більше культур. Бо зараз я працюю на невеликому елеваторі, у нас ємностей на 36 тис. т одночасного зберігання і працюємо поки що з трьома культурами. 

Робота агронома теж цікава, але не надихає. Мені цікавіше працювати з тим матеріалом, який агрономи вже виростили. Мені подобається сам процес «кухні елеватора» і я дуже люблю свою роботу.

AgroRobota.com.ua: Що входить у Ваші обов'язки? 

Оксана Захарченко: Головне організувати роботу лабораторії як підрозділу. Щоб не було затримки під час приймання зерна, сушки, відвантаження і це не вплинуло на якість роботи. Треба навчити, розказати, показати лаборантам специфіку роботи, так як готових спеціалістів майже немає. Складаю звітність про якість зерна, яке надходить, зберігається, сушиться, вентилюється, відвантажується. Здійснюю контроль за станом лабораторного устаткування і робочих місць співробітників лабораторії, організовую спостереження за станом і роботою контрольно-вимірювальної апаратури, забезпечую своєчасне подання її на періодичну державну повірку. 

laboratoria-3.jpg (166 KB)

AgroRobota.com.ua: Який у Вас графік роботи?

Оксана Захарченко: Офіційно з 8:00 до 17:00 та два вихідних, але по факту ненормований. Цілодобово на зв’язку, якщо потрібна моя допомога та присутність на роботі, то залишаюсь і після роботи і приїжджаю у вихідні.

AgroRobota.com.ua: Який штат лабораторії?

Оксана Захарченко: Наразі штат лабораторії складається з заступника начальника виробничої лабораторії, 3 старших техніків-лаборантів та 8 техніків–лаборантів. Працюємо по 3 лаборанти в зміні.

AgroRobota.com.ua: Назвіть три головні риси характеру, які повинен мати лаборант?

Оксана Захарченко: Головне — це бажання працювати. Потрібно швидко та якісно зробити аналіз зерна. Аналіз повинен бути точним, що потребує високої уважності та «холодного розуму». Тому непросто, коли час дуже обмежений. Щоб якісно виконувати роботу, недостатньо просто знати послідовність дій. Потрібно володіти й певними рисами характеру: уважністю до деталей, відповідальністю.

Свіжі вакансії на елеваторі

AgroRobota.com.ua: Ви вже зазначали, що дуже любите свою роботу. А відчули на собі магію елеватора? 

Оксана Захарченко: Магія елеватора? Так, звичайно. Мене завжди захоплювали величезні силоси, які схожі на великих велетнів з якоїсь фантастичної казки, а я серед них як Аліса з країни чудес. Піднімаєшся на найвищу точку елеватора, і дух захоплює: золотяться поля, наливається колос пшениці, зеленіє ліс, а ще далі поблискує ріка. Все рухається, живе, а посеред всієї цієї краси стоять велетні силоси, які зберігають в собі зернові запаси скарб нашої Землі. Хіба це не магія?

zacharchenko_4.jpg (45 KB)

AgroRobota.com.ua: Чи мають місце гендерні стереотипи в роботі? Як ставляться чоловіки-аграрії?

Оксана Захарченко: Абсолютно нічого такого. На елеваторі мене сприймають більше як спеціаліста, а не як жінку. Правило «послухай жінку та зроби навпаки» у нас не діє. Прислухаються до моєї думки. Рішення завжди приймаємо разом, обговорюємо варіанти.

AgroRobota.com.ua: Найяскравіший випадок, який трапився на роботі?

Оксана Захарченко: Напевно цей випадок буду згадувати не тільки я, а й інші головні спеціалісти елеватора. Коли тільки збудували елеватор «Авіс Зернотрейд» у селі Біловоди і почали приймати перше зерно. Працівники, які прийшли на роботу з інших сфер знали свою роботу тільки в теорії, треба було цілодобово знаходитися на елеваторі, щоб розказати та показати, як і що треба робити. Ми могли прийти на роботу в понеділок, а піти тільки в середу і то на пару годин. Було спочатку дуже важко, але у нас все вийшло. Елеватор працює безперебійно на повну потужність.

AgroRobota.com.ua: Яке Ваше головне професійне досягнення?

Оксана Захарченко: Я пишаюся, коли під час роботи на «Зерновій Індустрії» мене зі старшого техніка-лаборанта призначили начальником лабораторії. У мене не було досвіду роботи з великою кількістю людей, коли потрібно, наприклад, провести співбесіди, а я їх ніколи не проводила, закупити обладнання і т.д. Крім того, потрібно людей навчити з нуля працювати в лабораторії. Тож головне досягнення — це моя лабораторія, і мої дівчата, які зараз є гідними спеціалістами у своїй галузі. 

zacharchenko_1.jpg (33 KB)

AgroRobota.com.ua: Чи є за агро майбутнє? 

Оксана Захарченко: Агросфера зараз дуже швидко розвивається, модернізується та стає дуже прибутковою галуззю. Тут завжди є перспектива розвитку, кар’єрного зросту. Хліб потрібен завжди. Українські ґрунти родючі, а наша продукція є затребуваною за кордоном.

AgroRobota.com.ua: Як ставиться родина до Вашої роботи?

Оксана Захарченко: Сім’я мене завжди підтримує у будь-якій ситуації, розділяють мої рішення. Моя родина та друзі надихають мене.

AgroRobota.com.ua: Які маєте захоплення та хобі?

Оксана Захарченко: Люблю читати книги, дивитися цікаві фільми, вишивати бісером картини це мене справді заспокоює.

AgroRobota.com.ua: Дякуємо за цікаву бесіду!

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна