Клуб елеватористів: як правильно мотивувати працівників

Обслуговування елеватора справа нелегка. Особливо у гарячий сезон, коли потрібно працювати без сну кілька місяців поспіль. А на великих елеваторах зерно активно приймають і відвантажують цілий рік. Як підтримувати робочий настрій колективу, і які види мотивації можна використовувати, розповідали на засіданні від Elevatorist.com «Клуб елеватористів» керівники і власники зерносховищ. Захід пройшов за підтримки компаній KMZ Industries і AgroGeneration.

Читати також: Як мотивувати працівників елеватора

Навіщо мотивувати персонал

Мотивації співробітників приділяють увагу в будь-якій галузі. У деяких компаніях вибудовують цілі системи заохочень і бонусів. Така практика підвищує зацікавленість людей показувати хороший результат. Мотивація допомагає зібрати кваліфіковану команду, навіщо шукати інші варіанти працевлаштування, якщо людину цінують і гідно оплачують його роботу?

У елеваторній сфері проблема з кадрами існує вже давно. Як зазначив заступник генерального директора з розвитку KMZ Industries Борис Рибачук, кадрові проблеми на елеваторному ринку мають об'єктивні причини. Наприклад, небажання молоді працювати на зерносховищах і в промисловості в цілому, тобто працювати руками.

Rybalchyk_AgroRobota.jpg (131 KB)

Свою роль в дефіциті кадрів зіграла і трудова міграція. В основному кваліфіковані елеватористи виїжджали працювати за кордон, до Європи, де більше платять. Однак у світлі останніх подій спалахи епідемії коронавірусу COVID-19 за останній місяць в Україні повернулося понад 270 тис. людей. Можливо, ситуація зміниться і після закінчення епідемії вони залишаться працювати в Україні.

Матеріальна мотивація

Найголовнішим мотивом, який спонукає працювати день у день, в гарячий сезон і в міжсезоння, є заробіток матеріальна мотивація. Це може бути цілий комплекс фінансових виплат: щомісячна оплата праці та певні бонуси. Розмір зарплати й бонусів залежить від політики компанії, території, де працює підприємство, і від кваліфікації працівника.

На елеватори часто приходять люди без досвіду роботи, тому і заробіток у них спочатку менше, ніж у колег-професіоналів. З часом людина починає розбиратися у своїй справі, зростає його кваліфікація. Разом з цим і збільшується рівень заробітної плати. Чим ціннішим стає працівник, тим більше керівництво зацікавлене його мотивувати, розповідає директор «Білозаводського елеватора» Сергій Щербань.

«Починаєш з ним працювати і розуміти, яка в нього кваліфікація. Він з часом замінює сушильника, причому якісно. Ну, талант є у людини! На підйомнику, на вагонах погано працює, а на сушіння нормально. Потім він апаратника починає підміняти. Стає універсальним співробітником. Його треба берегти й розвивати. Звичайно, ми будемо збільшувати йому зарплату і максимально стимулювати всіма можливими способами», каже директор «Білозаводського елеватора».

Scherban_AgroRobota.jpg (159 KB)

Але однієї зарплати для мотивації співробітників буває мало. Тому на деяких елеваторах впроваджують ще і систему бонусів. Про те, які доплати отримують елеваторники «Зернової Бази України», розповів генеральний директор і співзасновник компанії Алтинбек Мустапаєв.

«Ми кілька років тому прийняли положення про мотивацію. На елеваторах і на млині за кожну прийняту тонну ми платимо всьому колективу, починаючи від директора і закінчуючи прибиральницею, приблизно 3-5 гривень. Також додатково вони отримують до зарплати доплати за переробку, нічні, вечірні, і т.д.», пояснив Алтинбек Мустапаєв.

У працівників на елеваторах «Зернової Бази України» також є бонуси за стаж. Наприклад, хто працює в компанії понад 3 роки, отримує надбавку до зарплати 3%, а якщо понад 5 років, то на 5%.

Читайте також: Професії: що чекає елеваториста за сталевими банками?

Непряма мотивація

Хороші гроші це добре, але не потрібно ігнорувати й додаткові способи мотивації. Підняти бойовий дух і надихнути колектив на нові звершення можна і за допомогою непрямої мотивації. Її завдання створити хороші емоції в колективі, зміцнити впевненість у працівника як в професіонала, дати людині можливість самоствердитися серед колег.

Про непряму мотивацію на засіданні «Клубу» розповів операційний директор GR Agro Артем Ремпе. За його словами, система нефінансового заохочення добре працює на всіх елеваторах компанії, але її постійно потрібно підживлювати новими ідеями. Спочатку не вдавалося зробити однакову корпоративну політику для мотивації співробітників всіх своїх зерносховищ. Тому на чотирьох елеваторах GR Agro сформувалися свої способи підіймати робочий дух колективу.

Rempe_AgroRobota.jpg (162 KB)

Цікаво, що в різних колективах працюють різні методи. Чи буде ефективним той чи інший спосіб заохочення, залежить і від багатьох чинників. Наприклад, від того, де працює підприємство у сільській місцевості або в великому місті; чи є поблизу конкуренти, які пропонують людям зарплату трохи більше? Не варто забувати і про сам колектив: враховують вік працівників, їх захоплення і смаки, характер.

Читайте також:  Сем Аганов: як аграріям побороти емоційне вигорання

Самореалізація елеватористів

Людям потрібно відчувати власну важливість. Тоді вони творчо підходять до роботи, шукають нові технічні рішення, формують «бойовий» колектив. Учасники засідання елеватористів зазначили, що повага та довіра до співробітників потрібно як на рівні директорів, так і на рівні простих технарів.

Власник «Агро Індастріал Компані» (АІК) Олег Малиш розповів, що дає можливість самореалізації директорам своїх елеваторів. Він каже, що працює тільки з керівниками підприємств, при цьому дає їм повну свободу дій директор сам формує трудовий колектив, контролює виробництво і розв’язує поточні проблеми.

«Зараз у мене 16 директорів. Це все люди від 32-х до 45-ти років. Для них виходить на перший план навіть не фінансова мотивація, а самореалізація. У якому плані це виражається? Я даю своїм директорам стільки повноважень, скільки вони можуть взяти. Вони приходять до мене зі своїми пропозиціями, але в принципі директори можуть ці питання вирішувати самі», розповідає власник.

Олег Малиш зазначив, що саме від керівника залежить 90% успішної роботи елеватора. Власник «Агро Індастріал Компані» (АІК) вважає, що головна умова успішного елеваторного бізнесу якщо директор одночасно і бізнесмен, і аналітик.

Malysh_AgroRobota.jpg (175 KB)

Директор «Білозаводського елеватора» Сергій Щербань підкреслив, що людям на робочих посадах важливо бути потрібними. Це мотивує більш глибоко цікавитися проблемами елеватора й бути ініціативними. А керівництву потрібно помічати старання й успіхи всіх учасників колективу.

«Люди повинні відчувати себе на підприємстві шанованими. Їх потрібно цінувати як фахівців. Людину завжди окрилює, коли про когось кажуть: «Без нього підприємство буде стояти», вважає Сергій Щербань.

Щоб зацікавити працівників, їх залучають до вирішення технічних завдань. Коли вони відчувають себе за це відповідальними, то збільшують свою старанність. 

Вакансії на елеваторі

Однак мало просто поставити задачу. Без відповідної кваліфікації і знань її складно буде виконати. Тому персоналу треба постійно вчитися, їздити на інші підприємства, дивитися на їх напрацювання, придумувати свої. 

«Що мене мотивує? Головне самореалізація. Це, я вважаю, залежить від кожної людини. Мені хочеться розвиватися. І якщо я чую позитивні відгуки про свою роботу, то вважаю, що роблю все правильно», заявив апаратник обробки зерна на сушильному устаткуванні «Агротермінал Констракшин» компанії UkrLandFarming Олег Лебідь.

Lebed_AgroRobota.jpg (161 KB)

Приклади з практики підтверджують, що заохочувати працівників дійсно потрібно. Якщо колектив прагне краще робити свою справу і показувати результат, елеватори від цього тільки виграють. Тим більше, що відповідна мотивація може поступово зупинити плинність кадрів і зберігати на робочих місцях професіоналів.

970-на-90_агроработа.gif (399 KB)

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна