Екс-директор птахофабрики про кричущі порушення умов праці та загрози життю співробітників

Лише півтора року тому «Комплекс Агромарс» став ньюзмейкером завдяки гучній історії з курячими могильниками на Київщині. Після цього компанія на кілька місяців медійно активізувалася і навіть оголосила про будівництво заводу по переробці біовідходів. Нещодавно новим центром скандальної історії «Комплексу Агромарс» стало селище П'ятигірське на Харківщині, де знаходяться потужності птахофабрики «Курганський бройлер». Місцеві жителі нарікають, що послідосховища птахофабрики через постійне тління стало розсадником смороду, який огорнув селище, а також притулком для бродячих тварин. 

Екс-директор птахофабрики «Курганський бройлер» Олексій Таранов в інтерв'ю Latifundist.com розповів, чому птахофабриці загрожує закриття і з якої причини він покинув свою посаду, пропрацювавши всього два місяці.   

Читати по темі: Екс-директор Курганського бройлера: Політика власників Агромарса може погубити людські життя

kyrganskyi_broiler_2.jpg (304 KB)

Олексій Таранов стверджує, що підприємство потребує перезавантаження. В останні роки його не обслуговували, не ремонтували та не відбудовували. На птахофабриці є аварійні об'єкти, експлуатація яких може закінчитися людськими жертвами. Екс-директор зазначає, що не хотів брати на себе цю відповідальність. 

«Посилати кожен день на роботу, знаючи, що люди на цих об'єктах можуть загинути, я не маю ні людського, ні морального права, тим більше як керівник. І це не питання страху перед відповідальністю. У мене досить великий досвід експлуатації промислових компаній, будівництва нових об'єктів. Так ось, дане підприємство просто кинуто. На підприємстві немає нічого: ні охорони праці, ні навчання і медогляду персоналу, ні обслуговування обладнання. Візьмемо котельню. У будь-який момент там можуть вибухнути котли, тому що 8 років їх ніхто не обслуговував. Чи не проводилась чистка, що не ремонтувалася хімводопідготовки. Ну яке я маю право посилати туди операторів? І таких об'єктів на підприємстві багато», — розповів Олексій Таранов.

До речі, котли перевірені і паспортизовані. Але при цьому є експертний висновок, що їх заборонено експлуатувати, бо об'єкт пожежовибуховий. Окрім того, будівлі птахофабрики заборонено експлуатувати згідно з рішенням суду і приписами МНС. Хоча судова справа розглядалася протягом двох років, але весь цей час люди ходили на роботу.

reshenie-suda.jpg (264 KB)

«Щоб хоч трохи привести підприємство до тями, потрібно мінімум 36-45 днів. Причому необхідно провести капітальний ремонт не тільки котелень, а й складів, будівель, приміщень, виробничих цехів, які знаходяться в аварійному стані і можуть обрушитися і поховати людей під собою», — підкреслив Олексій Таранов.

Він зазначив, що керівництво птахофабрики не реагувало на жодні пропозиції. Окрім того, підприємство нарощує дебіторську заборгованість перед постачальниками електроенергії і газу. Перед трудовим колективом заборгованість по заробітній платі становить близько 5-6 млн грн. 

Kyrganskyi_broiler_3.jpg (397 KB)

На фабриці працює 500 чоловік.  Періодично вони торкаються проблеми необхідності спецодягу. Хоча, згідно з законодавством, він обов’язково повинен бути. Робітники, які експлуатують обладнання, знають, в якому воно стані. Але незважаючи на це йдуть на ризик і кожен день виходять на роботу.

«Люди настільки звикли жити з тією управлінською системою, яка прийнята на підприємстві, що вони навіть не бачать цих проблем. Наприклад, відсутність медогляду — не проблема. Його ж і п'ять років тому тут не було, так яка це проблема?», — пояснив Олексій Таранов.

kyrganskyi_broiler_1.jpg (291 KB)

На підприємстві були нещасні випадки, пов'язані з охороною праці. Наскільки відомо екс-директору, було порушено кримінальну справу на слюсаря або начальника цеху, коли загинула людина. Керівництво компанії не понесло відповідальності.

«Я рідко чого-небудь боюся в цьому житті. Якщо я сказав неправду — я буду чекати відповіді за свої слова. Принаймні на сьогоднішній день, якщо на підприємстві щось станеться і хто-то загине, мене совість мучити не буде. Я пропрацював два місяці і хочу чітко сказати, що це проблема не цих двох місяців. І це навіть не проблема двох років. Це проблема останніх 8-10 років. І я боюся, що вона не буде вирішуватися і далі. Ось весь мій посил», — підсумував Олексій Таранов.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна