Двох директорів агропідприємства підозрюють у крадіжці кукурудзи на 55 млн грн і рейдерстві

У Полтаві взяли під варту двох керівників підприємства «Прогрес», які спочатку вкрали з підприємства майже 7 тис. т кукурудзи на 55 млн грн, а потім намагалися створити рейдерський захват.

Про це пише Latifundist.com.

Наразі зловмисників взяли під варту з правом внесення 3 млн грн і 16 млн грн застави відповідно.

Підприємство «Прогрес» було зареєстровано в с. Майорщина (Гребінківська громада) у 2000 р. і мало дозвіл розводити ВРХ і свиней, вирощувати зерно, збирати і обробляти урожай, виробляти олія та тваринні жири, торгувати продуктами, напоями та тютюном, тощо.

Єдиним власником підприємства був Сергій Д. За 8 років він створив підприємство «Мадег» з аналогічними видами діяльності. У 2017 року на посаду директора «Прогрес» був призначений Геворг Д, якого у березні 2020 року його перевели на посаду директора з виробництва, а керівником став Роман Д. 

Згідно з матеріалами справи, через півроку Роман Д. з Геворгом Д. обікрали підприємство: з полів площею 2 878 га в Гребінківському, Оржицькому і Пирятинському районах підприємство «Прогрес» зібрало 20,9 тис. т урожаю кукурудзи, але в звітах вказали на 6,9 тис. т менше. Цю різницю Роман Д. і Геворг Д. наказали відвантажити в зерносушарки компанії «Мадег», яка в той час вже належала Геворгу Д. Звідти частину зерна розпродали, чим завдали збитків на 54,9 млн грн.

« З цього приводу в січні 2021 року було відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 190 КК (шахрайство). У рамках розслідування правоохоронці вилучили частину зерна. Тоді Роман Д. і Геворг Д. вирішили захопити все підприємство «Прогрес», але спочатку Геворг Д. переписав «Мадег» на Вікторію І.», — йдеться в повідомленні. 

У березні 2021 р. Геворг Д. зареєстрував підприємство «Структура Акцепт» і підробив довіреність, яка дозволяла діяти двом іншим особам від імені власника «Прогрес» Сергія Д. Документ підписав нотаріус на Кіпрі, куди Сергій Д. в той період не їздив.

«За допомогою цієї довіреності Геворг Д. провів процедуру купівлі-продажу підприємства «Прогрес», яке повністю перейшло у власність компанії «Структура Акцепт». Фактично процедура передачі у власність завершилася 2 квітня. Саме тоді власником «Прогрес» став Геворг Д., а директором — Роман Д.», — зазначає видання.

У той же день на підприємстві з'явилися 40 чоловіків в масках, які повинні були здійснити процедуру рейдерства. Вони представилися працівниками охоронної фірми і не допустили директора підприємства у власний кабінет. Сергій Д. викликав на місце поліцію, яка затримала рейдерів.

Слідчі відкрили ще дві кримінальні провадження у ч.3 ст.206-2 КК (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, вчинене службовою особою з використанням службового становища) і ч.1 ст.366 КК (службова фальсифікація). Пізніше матеріали були об'єднані в одне провадження і Роман Д. з Геворгом Д. отримали повідомлення про підозру за трьома статтями: шахрайство, заволодіння майном та службове підроблення.

Згідно з аналітичною системою YouControl , директором підприємства «Прогрес» є Роман Довбиш.

Нові вакансії

ТОВ "НОВААГРО УКРАЇНА", Харків
Договірна
FERM, Київ
35 000 грн