Дистанційна робота: про головні зміни та нові правила

Нещодавно свій день народження відзначав вірус, що зміг повністю змінити наше життя. Раніше віддалену роботу могли собі «дозволити» лише представники творчих професій (аж ніяк не робітники агрокомпаній), а вже з березня на карантин пішли майже всі. 

AgroRobota.com.ua спробувала розібратися у новому законопроєкті про дистанційну роботу та дати декілька порад, як її організувати робоче місце. 

agro_online.jpg (271 KB)

Що таке дистанційна робота?

3 листопада 2020 р. Верховна Рада України ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи» (№4051). «За» проголосували 311 народних депутатів. Цей документ розмежовує два види роботи: дистанційну та надомну. 

Згідно з документом, на дистанційній роботі працівник самостійно обирає робоче місце та може змінювати його без погодження з керівництвом. Крім того, можливо самостійно вибудовувати графік роботи. Для цієї форми роботи працівнику необхідно мати інформаційно-телекомунікаційні технології. А якщо простіше, то у більшості випадків достатньо комп’ютера з підключенням до мережі.

Надомна робота передбачає фіксоване робоче місце, яке працівник не має права змінити без погодження з роботодавцем. Також на співробітників поширюється загальний режим роботи підприємства. 

«Ми розробляємо пропозиції до комплексного оновлення трудового законодавства його осучаснення з урахуванням потреб ринку та викликів пандемії. Підтримка парламенту це хороший сигнал і початок легалізації давно затребуваних форматів співпраці між найманими працівниками та роботодавцями», зазначила перший заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Юлія Свириденко.

Читати також: 58% робітників не проти працювати віддалено — дослідження

golosyvannya.jpg (148 KB)

Як перевести працівника на дистанційну роботу

Згідно зі ст. 32 КЗпП, перехід на дистанційну форму роботи — це зміни умов праці. Тому роботодавець повинен повідомити про це працівнику мінімум за 2 місяці. Але за певних умов може бути неможливо передбачити таку необхідність. Існує вихід: роботодавець може запровадити дистанційний режим за заявою працівника. На підставі цього документу видається наказ про переведення на дистанційну роботу. Окрім того, можна видати загальний наказ для частини чи всього колективу. 

При цьому законопроєкт №4051 регламентує, що для переведення на дистанційну роботу укладення письмового трудового договору необов’язкове у період пандемії чи інших надзвичайних ситуацій. Але наголосимо, що лише трудовий договір може регулювати графік працівника чи його забезпечення необхідною матеріально-технічною базою. 

karantyn.JPG (178 KB)

Обов’язки роботодавця

Перед тим, як укласти трудовий договір, а у нашому випадку внести зміни про дистанційну роботу, необхідно:

  • ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;
  • ознайомити працівника з вимогами щодо охорони праці при роботі з обладнанням та засобами, рекомендованими або наданими власником або уповноваженим ним органом.

Ознайомитися з наказами чи повідомленнями від керівництва співробітник може за допомогою засобів електронного зв’язку. Тому і підтвердження про ознайомлення можливе через обмін електронними документами. 

При  чому є й інша сторона обов’язків роботодавця — підтримати своїх працівників. Є різні способи і методи, проте головне розуміти, окрім фізичного здоров’я та достатньої організації робочого місця, важливо дбати і про моральну складову. 

«Керівники компаній зараз у стані «пробуємо-порівнюємо». Комусь «заходить», а кому — ні. Придумують для співробітників ще бокси з фруктами, медом, імбиром, чаєм з доставкою додому для тих, хто захворів. Або, наприклад, замовляють домашні капці з лого компанії для працівників. А ось грошові премії хороші до певного рівня. Потім приходить думка «вони від мене відкуповуються грошима, щоб не парити собі мозок, як про мене подбати», — підмітила HR-експерт Тетяна Пашкіна.

dystantsiyna-1.jpg (316 KB)

Обов’язки працівників

Так як на дистанційній роботі працівник може самостійно обирати і змінювати місце роботи, то за безпеку та умови праці відповідає не роботодавець, а робітник.

Також працівники можуть розподіляти робочий час на свій розсуд, але він не повинен перевищувати 40 годин.

Робітник несе відповідальність за збереження обладнання, яке було надано йому для дистанційної роботи. У разі пошкодження працівник повинен надати повне матеріальне відшкодування.

При цьому всі інші гарантії, які регламентує КЗпПУ щодо оплати праці, звільнень, надання відпусток і лікарняних, повністю зберігаються.

Читати більше: Сергій Булавін: карантин показав, що можна працювати дистанційно

online.jpg (121 KB)

Які роботи аграрій може виконувати дистанційно? 

Як тільки почалася пандемія коронавірусу, більшість агрокомпаній намагалися перевести співробітників працювати дистанційно. Це поширювалося не тільки на офісних робітників, а й на персонал, задіяний на виробництві. Звісно, працівники, які необхідні для забезпечення безперебійності роботи, залишаються на своїх робочих місцях. 

Дистанційно можуть працювати менеджер, аналітик, адміністратор, бухгалтер, економіст, працівник відділу збуту, логіст, маркетолог, фінансовий контролер, юрист. Для цього цим спеціалістам необхідні хмарні рішення, інструменти для роботи онлайн, скоринги для кредитування, мережі для роботи великої кількості датчиків, віртуальні мобільні АТС і CRM. Адже більшість цих фахівців мають роботу з даними, електронним документообігом. 

robotodavets.jpg (642 KB)

AgroRobota.com.ua рекомендує вживати заходи з метою запобігання поширенню коронавірусу, берегти своє здоров’я і за необхідності виходили на дистанційний режим роботи. А щоб налаштувати комфортні умови праці, тримайте декілька порад.

1. Організуйте спеціальне робоче місце

Звісно, працювати можна і за кухонним столом чи навіть у ліжку, але краще мати робочий стіл та зручний стілець, а поруч місце, де можна було б розмістити, наприклад, канцелярське приладдя чи принтер. Все повинно бути під рукою. Також, наскільки це можливо, знайдіть затишний куточок, де б вас не могли турбувати члени родини. Або ж просто придбайте навушники)

2. Визначте графік роботи

Працювати вдома без перерви 8 годин надзвичайно важко, а якщо точніше, то майже неможливо. Адже навколо безліч відволікаючих факторів. HR-спеціалісти рекомендують розробити тайм-менеджмент, згідно з Вашими особистими потребами. Для отримання продуктивного результату необхідно чергувати роботу з відпочинком. А домашні справи повинні мати місце до чи після роботи, або ж в обідню перерву.

3. Плануйте свій робочий день

Напишіть на аркуші список завдань, які необхідно виконати протягом дня. Це повинні бути як великі справи, так і рутинна робота чи дріб’язкові задачі. Не забудьте викреслювати все виконане. Такий підхід допоможе самоорганізуватися, нічого не забути та встигнути вчасно виконати роботу.

4. Дотримуватись режиму харчування та робіть фізкультхвилинки

Щоб гарно працювати, треба гарно харчуватися. То ж не забувайте про обід. А ще в перерву було б дуже добре прогулятися. Якщо такої можливості немає, то робіть вдома фізкультхвилинки. А під час роботи виділяйте декілька хвилин на зарядку для шиї та очей.

5. Намагайтеся більше спілкуватися з колегами

Живе спілкування — найбільший дефіцит на дистанційній роботі. Намагайтеся не втрачати зв’язок з колегами. На допомогу прийдуть не лише месенджери, а й відео-інструменти. 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна