Яких кадрів потребує ринок праці: відгуки виробників сільгосптехніки

Торішня коронавірусна криза спричинила випробування для учасників ринку праці. Не виключенням стали і агрокомпанії. На виставці «АгроВесна. Зернові технології 2021» наша команда дізналася про настрої виробників сільгосптехніки, скільки працівників залишилося без роботи, а які вакансії водночас було важко закрити.

Боханцев Захар, менеджер з продажу підприємства «Ливарний завод»:

Ми функціонуємо на ринку вже понад 20 років. Наша продукція встигла зарекомендувала себе в роботі. Тому я б не сказав, що минулий рік був для підприємства критичним. Продажі були на рівні. Нам не довелося скорочувати персонал. Навпаки зараз шукаємо слюсарів і зварювальників. Наразі у нас працює 150 чоловік, але робочі кадри потрібні завжди. Найскладніше закриваються вакансії інженерів та робітничих спеціальностей. Завод знаходиться у м. Першотравенськ Миколаївської області. Тому найчастіше до нас приходять працювати місцеві жителі.

bohantsev.jpg (207 KB)

Денис Пурчел, начальник відділу продажів заводу Optikon

Минулого року продажі не сильно, але впали. І в принципі пережили його нормально. Персонал не скорочували. А ось у 2021 році, думаємо, відчуємо відлуння пандемії коронавірусу, бо фінансовий стан багатьох компаній погіршився. Будемо старатися працювати! Інших варіантів немає. 

denys_perchel.jpg (404 KB)

Віктор Петрушенко, директор заводу «Санфлоромаш»:

Минулий рік пережили і добре. Щодо продажів, то особливих змін не було: скільки ми випустили одиниць техніки у 2019 році, стільки ж продали і у 2020 році. Хіба що інколи прийшлося зменшувати вартість, тому що умови роботи у всіх були важкими.

На підприємствах кількість співробітників не зменшилася і становить 70 чоловік. Основний кістяк робітників з нами працює давно. Якщо хтось і залишає наше підприємство, то це або недобросовісний працівник, результати роботи якого нас не задовольняють, або є особисті причини для звільнення. Плинності кадрів немає, є пару робочих місць, де люди довго не затримуються, можливо, через специфіку роботи. 

У локдаун працювала мінімальна кількість людей, багатьох співробітників відправили в оплачувану відпустку. Зараз дотримуємося санітарних норм, за регламентом робимо вологе прибирання, провітрювання приміщень і дезінфекцію.

Знайти гарного спеціаліста дуже важко, бо ми розташовані у невеликому місті Бердянськ. Щоб робітники не виїжджали за кордон, намагаємося платити високі гідні зарплати. Наприклад, зварювальник отримує 15 тис. грн. Це значно більше, ніж у місцевих конкурентів. Якщо у нас працює гарний спеціаліст, то намагаємося йому забезпечити гідне робоче місце, високий рівень зарплати і соцпакет.

petryshenko.jpg (337 KB)

Анатолій Кобзаренко, директор компанії «Завод Кобзаренка»:

На наших підприємствах спалаху захворювань не було. Ми забезпечуємо працівників масками, засобами гігієни та дезінфекції. Якщо робітник або хтось із його сім’ї захворів, то залишається вдома, а ми виплачуємо зарплату в повному обсязі. 

Кістяк команди залишається постійним, штат розширюється, а я задоволений, що у нас молода команда. Найзатребуванішими є інженери та бригадири. Щодня приходить по 2-3 чоловіка без спеціальної освіти і просять взяти на роботу. Проблема — вибрати з них перспективних працівників. Тобто не вистачає висококласних спеціалістів. Але ми за власні кошти навчаємо карщиків, зварювальників, токарів. Робочі місця є і будуть, бо ми виходимо на нові ринки й нарощуємо обороти. 

kobzarenko_9.jpg (115 KB)

Євген Найдюк, заступник генерального директора «Уманьферммаш»:

Торішня коронакриза, думаю, вплинула на діяльність всіх компаній, робітників і навіть на проведення виставок. Було важко донести до аграрія інформацію, продемонструвати нові машини та розробки. Багато людей просто боялися приїжджати. Звісно зіткнулися з падінням продажів.

Нам вдалося зберегти повний склад персоналу. Наразі ми відкрили нові вакансії. Адже маємо замовлення і довгострокові контракти. Шукаємо зварювальників і токарів. Останніх знайти найскладніше. Відчувається кадрова криза в країні, але вона не буде вирішуватися, поки за це питання не візьметься держава.

© Андрій Губін, Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна