АгроАбітурієнт: чому навчають у Глухівському агротехнічному інституті

Нещодавно AgroRobota.com.ua запропонувала читачам поділитися своєю історією про практику, стажування або роботу в аграрній сфері. Першими на нашу пропозицію відгукнулися викладачі Глухівського агротехнічного інституту імені С. А. Ковпака Сумського НАУ. Ми переконані, що під час вступної кампанії ця інформація для агроабітурієнтів на вагу золота. На кого можна вивчитися і які спеціальності є найпопулярнішими у ГАТІ СНАУ розповідають викладачі навчального закладу.

gati.jpg (734 KB)

Alma mater

Історія нинішнього Глухівського агротехнічного інституту імені С. А. Ковпака Сумського НАУ розпочалась з 1899 року, коли було відкрите ремісниче училище. Це було необхідно для забезпечення кадрами цукрових і винокурних заводів у регіоні.

Потім навчальний заклад був реорганізований у професійно-технічну школу, а згодом технікум механізації сільського господарства. Протягом майже ста наступних років відкривалися нові відділення, з’являлися затрубевані спеціалізації, а учні почали виконували замовлення на випуск товарної продукції, яка постачалась сільгосппідприємства всієї країни.

У 1991 р. навчальний заклад було реорганізовано в політехнікум імені С. А. Ковпака, а в 1994 р. він став першим коледжем у системі аграрної освіти Сумщини. У 2003 р. коледж став структурною ланкою Сумського національного аграрного університету. 

2012 р. навчальний заклад став Глухівським агротехнічним інститутом імені С. А. Ковпака Сумського національного аграрного університету.

 Наразі у навчальному закладі успішно працюють 5 відділень:

  • механізації та агропромислових технологій;
  • електроенергетики агропромислового виробництва;
  • економіки та інформаційних технологій;
  • будівництва;
  • заочне.

До освітнього процесу задіяні понад 120 педагогічних працівників, із яких більше половини мають науковий ступінь кандидата наук, а також звання заслужених працівників і відмінників аграрної освіти.

У розпорядженні майбутніх молодих аграріїв 80 навчальних кабінетів, 35 спеціалізованих і 12 мультимедійних лабораторій, 10 комп’ютерних класів, 2 спортивні зали, бібліотека, електронна читальна зала, 3 гуртожитки, їдальня, SMART-кафе.

Також функціонує навчальний полігон, до складу якого входять автотрактородром, клас практичної підготовки, електрополігон, майданчик будівельних конструкцій, гаражі для техніки, 8 навчально-виробничих майстерень, колекційне поле.

Практична підготовка студентів здійснюється на базі:

  • навчальних кабінетів і лабораторій інституту;
  • навчальних майстерень інституту;
  • навчально-дослідного господарства;
  • підприємств, організацій та установ регіону;
  • фермерських господарств Польщі та Німеччини.

«Коли керуєш навчальним закладом з історією більш ніж у сторіччя, відчуваєш величезну відповідальність. З одного боку стоїть минувшина, традиція, підтверджена не одним поколінням педагогів, а з іншого — сучасні реалії, які змушують стрімголов підлаштовуватися під сьогодення. Утримати баланс між минулим і майбутнім, забезпечити своїм студентам успішну кар’єру, дати рідній державі якісних фахівців — завдання, які стоять зараз перед ГАТІ СНАУ», — поділився директор інституту Анатолій Литвиненко.

На кого можна вивчитися

На сьогодні в ГАТІ СНАУ за денною та заочною формою здійснюється підготовка бакалаврів із трьох спеціальностей і фахових молодших бакалаврів – із восьми.

ГАТІ.png (157 KB)

Студенти, які вступили до ГАТІ СНАУ на базі 9 класів, навчаються за освітніми програмами профільної середньої освіти, проходять державну підсумкову атестацію у формі ЗНО й отримують свідоцтво про повну загальну середню освіту. Загальноосвітню підготовку здійснюють 5 циклових комісій, до складу яких входить більше 50 педагогічних працівників.

Паралельно в інституті можна отримати робітничу професію: водія автотранспортних засобів (категорія «В»), водія автотранспортних засобів (категорія «С»), тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва (категорії «А1», «А2», «В1»), муляра, електрозварника ручного зварювання, обліковця реєстрації бухгалтерських даних, слюсаря з ремонту с/г машин та устаткування, електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування.

Згідно з даними офіційного сайту ГАТІ СНАУ, вартість навчання за 1 рік (ОС «Бакалавр») за спеціальністю 208 «Агроінженерія» становить 9 200 грн, а за повний курс — 27 600 грн.

«Освітній процес у навчальному закладі максимально спрямований на підготовку висококваліфікованих фахівців з ґрунтовними теоретичними знаннями та практичними вміннями, здатних дуже швидко адаптуватися до вимог сучасного високотехнологічного виробництва», пояснив методист інституту Олександр Гладушка.

Статистика минулорічного вступу

За результатами вступної кампанії 2019 року найбільшим попитом серед абітурієнтів користувалися такі спеціальності:

208 «Агроінженерія» (96 заяв; конкурс — 2,1; ліцензійний обсяг — 50 осіб)

141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (82 заяви; конкурс — 1,5; ліцензійний обсяг — 75)

201 «Агрономія» (53 заяви, конкурс — 2,7; ліцензійний обсяг — 25)

192 «Будівництво та цивільна інженерія» (45 заяв; конкурс — 1,3; ліцензійний обсяг — 50)

123 «Комп’ютерна інженерія» (44 заяви; конкурс — 1,8; ліцензійний обсяг — 25).

Дуальна освіта

ГАТІ СНАУ, взявши участь у німецько-українському проекті «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України», по суті, став біля витоків запровадження дуальної освіти в нашій державі.

У рамках цього проекту:

  • на базі ГАТІ СНАУ було проведено п’ять Всеукраїнських практичних семінарів;
  • студенти пройшли виробничу практику на базі фермерських господарств Німеччини;
  • створені 2 нові спеціалізовані лабораторії, клас моніторингу навчальних досягнень студентів, оновлені два комп’ютерні класи та 5 спеціалізованих лабораторій.
  • представники установи взяли участь у роботі міжнародних конференцій, виставок, тренінгів і літньої школи АПД (Аграрно-політичного діалогу).

Працевлаштування випускників

Співпраця з роботодавцями ґрунтується на комплексі щоденних заходів, такі як проведення навчальних занять на виробництві та залучення роботодавців до проведення навчальних занять.

Також на базі ГАТІ СНАУ з роботодавцями проводятся спільні заходи: круглі столи, майстер-класи, тренінги, практичні конференції, ярмарки вакансій, дні кар’єри тощо. А викладачів та студентів запрошують взяти участь у заходах на базі підприємств: тест-драйвах сільськогосподарської техніки, різнопланових виставках тощо.

Більше того, 60% студентів, які проходили виробничу практику на базі агропромислових підприємств, організацій та установ, після завершення навчання залишаються там працювати.

Сьогодні навчальний заклад успішно співпрацює з групою KUHN, LEMKEN, корпораціями CHINT та «АСКО-УКРЕМ», електротехнічною компанією E.NEXT-Україна й іншими.

«XXI століття час викликів. Змінюється система не тільки підготовки фахівців як таких, а й організації виробничих процесів загалом. Якщо наперед не прорахувати потреби ринку праці, не підготуватися заздалегідь, можна не потрапити навіть в останній вагон. І тоді не просто зникне ще один навчальний заклад - без кадрів залишиться цілий регіон. Колектив Глухівського агротехнічного інституту імені С. А. Ковпака Сумського НАУ усвідомлює свою відповідальність за розвиток північного куща України. Тому й прагнемо підвищувати рівень підготовки, вводити нові спеціальності, осучаснювати навчальні кабінети та лабораторії, брати участь у семінарах, тренінгах, навчаннях. Це шлях успіху, шлях довголіття. Попереду стільки всього маємо встигнути», наголосив директор інституту Анатолій Литвиненко.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна