Аграрний ринок праці у травні: підсумки місяця

Травень — унікальний місяць, коли багато свят, вихідних і теплої погоди, проте для аграріїв це якраз початок спекотного сезону. Як пройшов місяць, скільки аграрії заробили у квітні, що нового у наших заробітчан у Польщі та в яких містах найактивніше шукають роботу — читайте у свіжих підсумках. 

Читати також: Квітневий ринок праці: зміни в агрокомпаніях, зарплата та вакансії

Служба державної статистики України зазначила, що середня номінальна зарплата у сільському, лісовому та рибному господарстві становила 12 451 грн. При цьому середня зарплата в сільському господарстві склала 12 339 грн. 

Проте аграріям у квітні заплатили менше, ніж в середньому по Україні. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у квітні становила 13 543 грн. Найбільша зарплата штатних працівників у м. Київ (20 422 грн), Київській (13 908 грн), Донецькій (13 886 грн), Запорізькій (13 193 грн) областях.

Також відзначається ріст заробітної плати в Україні за останній рік. Зарплата у квітні 2021 року збільшилася на 29,8% відносно карантинного квітня 2020 року. До того ж прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що позитивний сценарій зростання економіки свідчить про те, що до кінця року середня зарплата може досягнути 14,5 тис. грн

Читати також: Актуальні вакансії у агросекторі: травень

Робота в українських агрокомпаніях 

Голова правління Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева заявила, що сучасне сільське господарство стає все більш автоматизованим та технологічним. Тому говорити про створення робочих місць і розвиток інфраструктури сільських територій виключно завдяки відкриттю нових тваринницьких комплексів чи ягідних господарств та кооперативів у селах є чистим популізмом. 

До того ж, в Україні відчувається достатньо серйозний дефіцит спеціалістів, які налаштовують цифрові рішення для агробізнесу. Таку думку зазначив комерційний директор AgroOnline Олег Лукашик. За його словами, коли постачальник впроваджує цифрові рішення, то стикається з тим, що на агропідприємстві люди не здатні навчатися, не хочуть це робити і відверто саботують процес інтеграції.

АгроОсвіта

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька й Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет обговорили можливості для для здобувачів освіти аграрних спеціальностей закладів вищої освіти і популяризації аграрної освіти серед молоді.

«Аграрний потенціал України є важливою основою для економіки нашої країни. Створення сучасних умов для розвитку конкурентоспроможного фахівця, який відповідатиме реальним потребам ринку праці та міжнародному рівню, — це якісний інструмент становлення агроосвіти країни», — зазначив Сергій Шкарлет.

Читати також: АгроАбітурієнт: вступ та умови навчання у ВНАУ

АгроПодії червня

З 8 по 11 червня 2021 року у Києві проходитиме 33-я Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2021», яка є найбільшою в Україні та Східній Європі у галузі сільського господарства. У рамках «АГРО-2021» відбудуться 12 спеціалізованих виставок: ЕкспоАгроТех, Агротранспорт і логістика, Біопаливо, Hi-Tech Агро, Animal'EX, Agro Build-Expo, FishExpo, Рослинництво і агрохімія, Organiс, Еквісвіт, Сучасний фермер, Eco House.

««АГРО-2021» є найважливішою подією агропромислового сектору України і ефективною платформою для демонстрації найновіших галузевих досягнень, інноваційних рішень і технологій. Особлива увага приділятиметься новинкам сільськогосподарської техніки та устаткуванню, високопродуктивним породам свійських тварин, сучасним агротехнологіям як для великих, так і малих аграрних підприємств. Щороку виставку відвідують перші особи держави, керівництво АПК України, топ-менеджери агрохолдингів, фахівці підприємств. Загальна кількість відвідувачів у минулі роки складала до 90 тисяч осіб щороку», — зазначають організатори.

Також до Дня фермера проходитиме виставка AGROSHOW Ukraine 2021 у м. Черкаси. У рамках виставки пропонують розважальну програму, шоу агротехніки, нагородження фермерів з усієї України за номінаціями, фестиваль барбекю і українських страв, безлімітне пиво, вручення подарунків фермерам, розіграш цінних призів від учасників, презентація новинок і популярних моделей агротехніки 2020, AutoShow, фестиваль інновацій, виставка альтернативної енергетики та демопокази грунтообробної техніки, обприскувачів, інноваційних технологій.

21 червня у Києві відбудеться Всеукраїнський аграрний саміт — захід, де учасники вивчать аграрний ринок в комплексі, отримають просте роз'яснення складних юридичних законів і дізнаються готові стратегії розвитку успішного бізнесу в національних та міжнародних масштабах. 

Новини з-за кордону

Польські фермери з травня почали активно брати на сезонну роботу українців. Найпопулярнішими вакансіями є збір спаржі та полуниці. Заробітчани отримують по 3 злотих за кошик полуниці або 12-21 злотих за спаржу. 

Проте у Польщі відбувається неоднозначна ситуація на ринку праці. Заступниця міністра розвитку, праці й технології Польщі Івона Міхалек зазначила, що у Польщі планується низка заходів, які спростять доступ іноземцям, зокрема українцям, до місцевого ринку праці. Проте самі поляки відзначають, що через зростання заробітної плати в неаграрних секторах Польщі й зміну діяльності українців, їх на полях і в садах можуть замінити азіати.

«Полякам така робота не цікава через її специфіку, в основному сезонності. Але з цієї ж причини він відповідає своїм східним сусідам, а значить, тенденція обов’язково збережеться. Ці працівники абсолютно необхідні», — повідомив Мирослав Малишевський, президент Польської асоціації виробників фруктів і член парламенту від PSL.

Спрощення процедури працевлаштування іноземців передбачено у нещодавно прийнятому Національному плані відновлення Польщі у постковідний період. Наразі планується підвищити роль регіональних управлінь праці у процесі видачі дозволів на роботу іноземцям, скоротити час на отримання таких документів та обмежити зайві формальності та цифровізувати процес видачі дозволів на роботу для іноземців.

Польський уряд вирішив, що українські заробітчани повинні офіційно сплачувати податки. Заробітчани отримають можливість на відшкодування вирахувань і податкові пільги. Через запровадження нововведень уряд Польщі закликає заробітчан протягом місяця отримати новий код.

Читати також: Наталія Новик: Мрію створити агротуристичний комплекс у стилі Giraffe Manor

Трішки статистики від AgroRobota.com.ua

Найпопулярнішими сферами агросектору на сайті AgroRobota.com.ua в травні були продажі (198 вакансій), агрохолдинги (105 вакансій), рослинництво (94 вакансій), трейдинг (76 вакансій) та с/г техніка (64 вакансій). 

За професіями найбільшим попитом серед роботодавців користуються такі спеціалісти: 

Крім того, Київ залишається найпопулярнішим містом, де компанії шукають співробітників (126 оголошень), а також Дніпро, Миколаїв, Вінниця та Полтава

Найбільше резюме в квітні шукачі залишили в таких сферах: агрохолдинги, рослинництво,менеджмент, елеватори, продажі та логістика. Саме агрономи, менеджери із закупівель, логістики та продажу, головні інженери та інженери-механіки найчастіше залишають резюме на AgroRobota.com.ua

За містами найактивніше претенденти шукають роботу у м. Київ, Дніпро, Полтава та Черкаси. 

Розмістити резюме

Бажаємо вам спекотного, але продуктивного червня, який також можна урізноманітнити нашим списком справ на літо для тих, хто любить агро. Доєднуйтеся! 

Читати також: Як не проґавити літо: список справ для тих, хто любить агро

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна