Аграрії підтримують рішення РНБО щодо призначення Міністра інфраструктури тимчасовим керівником УЗ

Українські аграрії підтримують останнє рішення РНБО від 30 липня щодо введення тимчасового керівництва на «Укрзалізниці» в особі Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, до обрання голови правління та формування повноцінних органів управління товариства через критичний стан підприємства, що становить загрозу нацбезпеці. Про це йдеться в листі «Центру аграрної логістики та інфраструктури», інформує Latifundist.com.

Згідно з інформацією, на сьогодні готовність вагонного парку УЗ до зернового сезону прирівнюється до нуля.

«Станом на 09.07.2021 р. в Україні налічуються майже 25 тис. зерновозів робочого парку, з них у перевізника АТ «Укрзалізниця» 5 726 одиниць (24% від загального робочого парку), з них — 3 032 одиниці це сезонний запас, 2 683 одиниці — робочий парк УЗ, зокрема у  приватних перевізників 18 447 одиниць (76%)», — йдеться в листі.

Згідно з вище викладеним, фактично АТ «Укрзалізниця» має можливість задіяти лише 2 693 одиниці зерновозів. При цьому План ремонту на останній рік провалено до критичного рівня.

Необхідність ремонту вагонного парку у цифрах: 

  • планом ремонту передбачено відремонтувати 4 582 одиниці на суму 671,2 млн грн, фактично відремонтовано за 6 місяців — 665 одинці (або 15% від запланованих обсягів) на суму 72,2 млн грн;
  • залишилося відремонтувати до кінця 2021 р. — 3 917 одиниць (85%).

Згідно з наведеними даними, враховуючи проблеми з фінансування ремонтів зерновозів, в УЗ може виникнути дефіцит вагонів-зерновозів в період вересень–грудень 2021 р. та призвести до неспроможності компанії до сезонного вивозу зернових.  

Зазначається також, що такий стан речей стосується й інших блоків: аварійний стан інфраструктури та рухомого складу, фінансового блоку, інвестиційних питань, трудових проблем тощо. 

«Звичайно, ініціатива і рішення РНБО не є зразком корпоративного управління, але, з огляду на дестабілізуючу роботу керівних органів УЗ і доведення компанії до технічного дефолту, з'явилася потреба в змінах. Таким чином, реалізація рішення РНБО і введення тимчасового керівництва АТ «Укрзалізниця», на період обрання голови правління та формування повноцінних органів управління, в особі Міністра інфраструктури України, з дотриманням усіх вимог чинного законодавства, допоможе компанії стабілізуватися і продовжити якісне реформування галузі», — зазначив Президент громадської організації «Центр аграрної логістики та інфраструктури» Владислав Белах.

Нові вакансії

ТОВ "НОВААГРО УКРАЇНА", Харків
Договірна
FERM, Київ
35 000 грн
CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна