Високе мистецтво для аграрія

Сільське господарство годує людство вже не перше сторіччя, тому і відомі митці з давен зображували аграріїв на своїх картинах. Сьогодні AgroRobota.com.ua ділиться підбіркою відомих картин про агро. 

«Збирачки колосся» Жан-Франсуа Мілле

zhinky.jpg (74 KB)

Написана у 1857 році. Сільське життя була однією з улюблених тем Мілле, і ця картина стала кульмінацією десятирічної роботи над цим мотивом. Збиральницям дозволялося проходити по полях на світанку і підбирати колоски, пропущені косарями. На цьому полотні художник зобразив трьох жінок, які зігнулися над землею в низькому поклоні тільки так їм вдається зібрати колоски, які залишилися після. 

Мілле показав три фази важкого руху, які жінки повинні були безупинно повторювати раз за разом — згинатися, підбирати колосок з зерном і знову розпрямлятися. Маленькі пучки в їх руках контрастують з багатим урожаєм, який видно на задньому плані. Там стоги, снопи, візок і зайнятий роботою натовп женців.

Зараз картина зберігається у паризькому музеї Орсе. 

«Молочниця» Ян Вермер

De_melkmeid.jpg (252 KB)

Всі знають картину «Дівчина з сережкою», проте автор має і «аграрну» картину у своєму профілі. Цей твір Яна Вермера один з великих прикладів жанру голландського реаліста і довгий час був улюбленим серед художників і критиків. Картина «доярки» написана маслом на полотні. Насправді це домашня кухонна покоївка голландського художника.

Точний рік завершення цієї роботи невідомий. Наразі картина знаходиться в Рейксмузеумі в Амстердамі (Нідерланди) і є однією з кращих пам'яток музею.

«Селянин і селянка садять картоплю» Вінсент Ван Гог

selyanyn.jpg (79 KB)

Картина «Селянин і селянка садять картоплю» була написана в 1885 році. Це одна з ранніх робіт Ван Гога.

Художник намагався освоїти класичні основи живопису, але, не маючи серйозної освіти, на ранніх етапах відчував труднощі. Він дуже болісно переживав своє невміння зображати людину. З одного боку, це призводило до певної статичності і незручності його героїв. З іншого, позбавлені динаміки фігури людей ставали ніби частиною неживої природи, почасти зливаючись з нею. Картина написана в стилі реалізму. На створення полотна Ван Гога надихнули роботи Жана-Франсуа Мілле. Він дуже цінував творчість цього майстра і навчався малюванню, копіюючи його роботи.

«Жнива» Зінаїда Серебрякова

Serebryakova_Harvest.jpg (109 KB)

Картина російської художниці Зінаїди Серебрякової (1884-1967) написана в 1915 році. Належить Одеському художньому музею.

В остаточному варіанті на картині зображені чотири дівчини, дві з яких стоять, а ще дві присіли і готують їжу. Все це зображено на тлі спокійного пейзажу з жовтими та зеленими полями. Лінія горизонту знаходиться досить високо. Вдалині, серед дерев, видно куполи сільської церкви. Червоні, сині та білі кольори в одязі селянок створюють контраст з золотисто-жовтими квітами полів і соломи. 

На думку мистецтвознавця Олексія Савінова, картина «Жнива» є «одним з найбільш значних творів як Серебрякової і вона схожа не тільки з «селянськими жанрами» Олексія Венеціанова, але і з італійськими картинами і фресками XV століття.

«Американська готика» Грант Вуд

American_Gothic.jpg (466 KB)

Картина американського художника Гранта Вуда, створена в 1930 році. Один з найбільш відомих образів в американському мистецтві XX століття.

На картині зображений фермер з дочкою на тлі будинку, побудованого в стилі плотницької готики. У правій руці фермера вила, які він тримає в міцно стиснутому кулаці — як тримають зброю. На думку ряду критиків, Вуду вдалося передати непривабливість батька і доньки: щільно стиснуті губи і важкий погляд батька, його лікоть, виставлений перед дочкою, її стягнуте волосся лише з одним вільним пасмом, трохи повернута в сторону батька голова й очі, повні образи або обурення. Дочка одягнена в фартух, який вже вийшов з моди. За спогадами сестри художника, вона на його прохання нашила на фартух характерну окантовку зі старого одягу матері. Фартух з такою ж окантовкою зустрічається і на картині Вуда «Жінка з рослинами» — портреті матері художника.

Бажаємо яскравої роботи та життя! 

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна