В Україну повернулося 2 млн заробітчан — Шмигаль

За період карантину в Україну повернулися близько 2 млн українських заробітчан, які втратили роботу. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив в інтерв’ю РБК.

«Ми цих людей ідентифікуємо у якості надзвичайно кваліфікованої, навченої в Європі робочої сили, яка має високу продуктивність, хорошу технологічну, професійну підготовку», — підкреслив Денис Шмигаль.

За його словами, щоб залишити заробітчан в Україні, уряд планує створити нові робочі місця і запустити нову кредитну програму для мікро та малого бізнесу. Зокрема, мова йде про роботу в соціальній, комунальній та бюджетній сферах. 

Прем’єр-міністр зазначив, що зарплата €600 в Україні для тих, хто за кордоном заробляв €1000 може стати приводом для того, щоб не повертатися на заробітки.

«За нашими розрахунками та очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні становить €300-400, то люди не приймають рішення їхати на заробітки...Це такий психологічний розрив. Те, що витрачається на проживання, власне утримання там тощо. Тому їм краще отримувати €600 вдома, ніж €1000 десь на заробітках», — сказав Шмигаль.

За його словами, наразі відомо про два випадки в Європі, коли роботодавці-аграрії, організовували чартери, щоб перевозити робочу силу з інших країн. Але наразі кордони України закриті, тому така практика неможлива.

Свіжі вакансії агробізнесу

Нові вакансії