Безробіття в агро падає, а не зростає — Милованов

Тимофій Милованов пояснив про зростання безробіття на 17% на своїй сторінці у Facebook.

«Насправді, безробіття падає, а не зростає. Якщо порівнювати рівень безробіття за 9 місяців 2018 та 2019 років, то він знизився на 0,5% — з 8,6 до 8,1 відсотків» — вказує міністр економіки, розвитку і торгівлі.

Проте днями в мережі поширювали інформацію, що показник непрацевлаштованих осіб з листопада зріс на 17%, що абсолютно не відображає загальну тенденцію ринку праці. На цей аспект і відповів Тимофій Милованов.

Зростання офіційно зареєстрованих з листопада до грудня відбувається кожного року. Зазвичай на 15-17%. Це сезонне явище пов’язане зі зменшенням роботи в сільському господарстві в цей період. Потрібно порівнювати рік до року - тобто кількість офіційно зареєстрованих безробітних в грудні 2019 до грудня 2018. І тут ми бачимо що цей показник впав майже на 1%.

Є ще різниця між офіційно зареєстрованим безробітними і всіма безробітними. 17% — це про офіційно зареєстрованих. Падіння рік до року на 1% — це теж про офіційно зареєстрованих. А падіння на 0,5% безробітних — це про всіх безробітних, зареєстрованих і ні.

Справа в тому, що на облік до Державної служби зайнятості звертаються лише 22% непрацевлаштованих осіб, тобто статус офіційно зареєстрованого - має тільки кожен 5-й безробітний українець.

Про позитивні зрушення свідчить і триваюче зменшення середньорічної кількості зареєстрованих безробітних — з 460,2 тис осіб у 2015 році до 306,8 тис осіб у 2019 році.

Урядовий законопроект про працю цілком врегулює існуючі форми співпраці між працівником та роботодавцем. Бо нашою метою є зростання доходів людей та зниження рівня безробіття до середньоєвропейського показника у 5 % через модернізацію Державних служб зайнятості та з питань праці, а також - створення додаткового мільйону робочих місць за найближчих 5 років.

 

Нові вакансії