В агросекторі з'являться нові професії через 10 років

Уже в найближчі 15-20 років і в Україні, і у світі будуть потрібні зовсім нові спеціалісти, які не лише розбиратимуться у своїй галузі, а й матимуть крос-галузеву спеціалізацію, зазначають спеціалісти. Пише про це Освіторія.

Крім того, біотехнології входять в галузі-чемпіони майбутнього, а це означає у найближчі 10 років вона не лише розвиватиметься сама, а й поступово змінюватиме такі галузі як медицина, енергетика, міське та сільське госсподарство.

Професії майбутнього у біотехнологіях та агросекторі:

  • Сільськогосподарський еколог —  працює над утилізацією відходів, а саме над створенням принципів утилізації наслідків ведення сільського господарства, а також займається відновленням ґрунтів.
  • Архітектор живих систем — планує, проектує та створює технології замкненого циклу за участю генетично модифікованих організмів і мікроорганізмів. Такий професіонал буде незамінний в автономних містах — він зможе розрахувати необхідну потужність біореакторів, розробить проекти міських ферм і ретельно продумає систему переробки сміття.
  • Системний біотехнолог — замінює застарілі рішення в різних сферах новими продуктами галузі біотехнологій. Наприклад, він допомагатиме транспортним компаніям перейти на біопальне замість дизельного, а будівельним — на нові біоматеріали замість цементу й бетону.
  • Агроном-економіст — забезпечує конкурентоспроможність продукції та економічно ефективну роботу сільськогосподарської компанії, підлаштовує роботу підприємства під потреби ринку. Також відповідає за управління економічними ризиками підприємства. На сьогодні такі фахівці випускаються низкою вишів, але потреба в них перевищує пропозицію на ринку праці.
  • ГМО-агроном — займається впровадженням біотехнологічних досягнень і отриманням продуктів із заданими властивостями. Незважаючи на суспільну полеміку навколо теми генно-модифікованих продуктів, більшість учених дотримуються думки про безпеку ГМО. Тому їх використання постійно зростає: у 2013 році понад 11 % посівних площ у світі було зайнято генно-модифікованими культурами, а у США 91 % сої, 88 % бавовни і    85 % кукурудзи є генетично модифікованими культурами.
  • СІТІ-фермер — упорядковує та обслуговує агропромислові господарства на дахах і в будівлях хмарочосів великих міст. Вертикальні ферми — автономні й екологічні конструкції, що дають змогу вирощувати рослини та розводити тварин у межах міста — топ спеціальність найближчого майбутнього. Перша комерційна вертикальна ферма з'явилася в Сінгапурі в 2012 році, а нині створення агрохмарочосів планується в Південній Кореї, Китаї, ОАЕ, США, Франції та в інших країнах.

Спеціалізоване видання Trade Schools Colleges Universities наводить 51 професію майбутнього, яка забезпечить найкращу кар’єру до 2020 року та надалі. Багато завтрашніх робочих місць, ймовірно, будуть результатом сьогоднішнього науково-технічного прогресу.

Серед них є такі: диспетчер безпілотника, спеціаліст з міського сільського господарства, генний інженер та інші. 

Нові вакансії