Студент шукає роботу: три поради, які наблизять до співбесіди

Шукати роботу можна по-різному. Але, на жаль, серед студентів дуже популярним є хаотичний пошук. Мовляв, на яку роботу візьмуть туди і піду. Це не кажучи про сезонні підробітки, які взагалі ніяк не стосуються спеціальності отриманої освіти. 

Звісно, таким чином шукати роботу можна, але краще не треба. Навіть якщо не говорити популярними фразами «якщо ти знайдеш роботу мрії, то ти ніколи на ній не працюватимеш», важливо розуміти (в першу чергу для самого себе), що обрана робота займає більшість часу і чим більше ти задоволений своєю роботою, тим більше ти задоволений своїм життям. 

Формула ідеальної роботи

Щоб отримати роботу мрії, потрібно чітко сформулювати свою ціль: яку саме посаду ви бажаєте, які критерії до роботи маєте, у чому точно можете конкурувати з вашими молодими колегами. Потім додати до цього добре оформлене резюме, яке ще до розмови з рекрутером підкресліть вашу особистість і навички. Додаємо до цього алгоритм, як саме ви шукаєте роботу: де і на які вакансії відгукуєтеся. І не забуваємо, що ви головний елемент цієї формули. 

idealna_robota.jpg (33 KB)

Підготовчий етап: визначаємо мету, свої вміння та сильні/слабкі сторони

Тож формуємо свою ціль. Маємо розуміти, що є 2 точки: ви і ваш роботодавець.

Для себе ви повинні зрозуміти, що ви вмієте і любите, які навички хотіли б розвивати, який у вже є попередній досвід роботи, яку зарплатубажаєте отримувати та інші критерії. Тобто ви визначаєте основні конкретні фільтри, які допоможуть мати чіткий фокус у цій справі.

У  той же час подумайте про себе як про інструмент досягнення якогось профіту компанії. Разом зі своїми фільтрами ви виокремлюєте, які маєте навички, здібності і знання. 

Щоб зрозуміти більше про свої сильні та слабкі сторони, на допомогу прийдуть профорієнтаційні тести:

Ці тести не є обов’язковими, проте багато компаній можуть попросити вас їх пройти або самі проанкетують вас. 

bloknot.JPG (164 KB)

Пишемо резюме: поради для файлу PDF

Радимо створювати резюме у PDF-форматі. Це неофіційне правило, проте такі резюме чіпляють як мінімум візуально, а ще й дуже зручні. Як правило, PDF-файл відкривається відразу у браузері, тому рекрутер економить хвилину часу і не чекає поки відкривається Word.

До того ж в інтернеті існує безліч онлайн-конструкторів, які допоможуть створити шаблон, що вже візуально вас виділить на фоні конкурентів. 

Також існує неофіційне правило — резюме має бути на одну сторінку. Таке правило стало нормою — бути дуже лаконічним, проте вказати все, що характеризує вас як потрібного кандидата. 

resume.jpg (348 KB)

Що ж писати, якщо ви студент і досвіду роботи немає.

По-перше, ми рекомендуємо ніколи не відправляти резюме з пустим пунктом «досвід роботи». Ви не працювали? Вкажіть проєкти в яких ви брали участь — стажування, гранти і т.д. Не були активним студентом? Вкажіть, будь ласка, які групові завдання ви робили в університеті і чому ви навчилися.

Раджу не відправляти порожній блок з досвідом резюме, адже рекрутеру це розповість ще про те, що ви вмієте перетворювати отриманні знання у досвід, тому у більшості випадків вам просто не зможуть довірити якусь складну та відповідальну роботу.

Інша сторона медалі — не потрібно писати занадто багато. Якщо все ж таки ви були дуже активним студентом та маєте безліч стажувань, наукових робіт, їздили за кордон, то вкажіть лише те, що стосується обраної вами вакансії.

Не забудьте відразу зазначити в резюме ті критерії, які ви відмітили для себе на минулому етапі. Наприклад, вас цікавить фултайм чи парттайм робота, офіс чи віддалений режим. Ці та інші дрібниці допоможуть зекономити час, у тому числі і ваш.

Радимо вам окремий час «просидіти» над блоком «про себе». Оці шаблоні слова типу «товариський, стресостійкий, кмітливий» почали дратувати ейчарів, бо по факту так пише кожний. Давайте більше прикладів. Наприклад, не «впевнений користувач ПК», а «вмію працювати у Word, Excel, базово знаю фотошоп, мав досвід роботи у 1С». Окрім чіткості це додасть інтересу і буде ще однією сходинкою, що наблизить вас до співбесіди.

interview.jpg (77 KB)

Моніторимо ринок

Моніторинг ринку є важливою складовою пошуку роботи, адже важливо не тільки оцінювати себе та власні можливості, а й знати, як спеціалістів вашого профілю оцінює ринок. До кризової ситуації з коронавірусом на ринку праці панували шукачі. І на той час в галузях, які бракують спеціалістів, ці всі поради можна було б множити на нуль, адже з високою вірогідністю вас би взяли на роботу (особливо, якщо це сільська місцевість).

Проте зараз ситуація трішки вирівнялась за рахунок масових скорочень штату у сфері обслуговування і розваг, а також невеликого повернення трудових мігрантів на Батьківщину.

На сайті AgroRobota.com.ua станом на сьогодні найбільше вакансій у сфері рослинництва, продажу та с/г техніки.

З обраною метою, підготовленим резюме та чітким розумінням ринку вас точно запросять на співбесіду. А з нашим матеріалом про запитання з зірочкою на особистій розмові з рекрутером ви можете підготуватися ще краще!

Читати також: Чому саме ви: запитання з зірочкою на співбесіді

Бажаємо легкого пошуку роботи та крутого досвіду! 

© Олена Пізняк, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна