Вдома краще: очікування та реалії роботи у Польщі

Продовжуємо публікувати життєві історії українських заробітчан, які спробували працювати в Польщі, але повернулися на «Миронівську птахофабрику» групи компаній МХП. Основною причиною, з якої герой цього випуску Руслан Колесник вирішив їхати на заробітки в Польщу, стала необхідність заробити на власне житло.

Свіжі вакансії агробізнесу

До Польщі вирішив їхати за власною ініціативою. Не було грошей на покупку власного житла. Ті фірми і куратори, до яких я звернувся, обіцяли мені зарплату в тисячу доларів чистими і 8-12 годинний робочий день. У тиждень мало бути п'ять робочих днів і шостий додатковий, за який була обіцяна окрема плата плюс премії. Я погодився.

По приїзду виявилося, що потрібно працювати 12 годин, причому зміни поставили і денні, і нічні. Працював на заводі по упаковці кави. Робота середньої тяжкості — потрібно було баночки кави ставити на палети і розвозити по складу. Але дуже важко давалися нічні зміни — багато часу доводилося стояти на ногах. Проблем з мовою не було, оскільки на заводі працювали в основному українці. На керівних посадах працювали поляки. Ставилися до нас нормально. 

Ryslan_kolesnyk1.jpg (90 KB)

Коли дійшла справа до першої зарплати, то виявилося, що мені належить всього 2 200 злотих. Я звертаюся до куратора з проханням пояснити, чому замість обіцяних 13 злотих за годину в підсумку заплатили 11 злотих. Він каже, що на початковому етапі завжди так, а в наступні місяці зарплата буде рости. Я повірив, але в наступному місяці знову отримав всього 2 тис. злотих. Вирахували частину грошей за проживання, харчування і т.д. Я порахував, що таку зарплату я можу отримувати і в Україні, але там поруч буде сім'я і я зможу кожен день бачити дитину. Так, після трьох місяців перебування в Польщі, я вирішив повертатися додому.

Два тижні мені вистачило, щоб відійти від закордонного вояжу. Потім взяв трудову книжку і пішов в МХП. До поїздки я працював півтора року підсобним працівникам на ділянці заморозки. У відділі кадрів мені сказали, що у них є вакансія, і так мене взяли на роботу на ту саму ділянку. У нас у колективі працюють дуже приємні люди, постійно посміхаються, жартують. Завдяки такій атмосфері хочеться ходити на роботу. Начальство завжди входить в твоє положення, і якщо потрібно за сімейними обставинами, дає вихідні.

Вакансії компанії

Який досвід дала поїздка за кордон? Вона відбила бажання їхати на заробітки не тільки в Польщу, а й в інші країни. Ти їдеш у невідомість. Тобі обіцяють золоті гори, а в підсумку повертаєшся додому без грошей. Якщо поляки там отримують по 5-6 тис. злотих, то українці максимум 3 тис. злотих, причому виконують однакову роботу. Зараз у мене стабільна зарплата. Я приблизно знаю, скільки отримаю в місяць, виходячи з кількості робочих днів. Я знаю свої права і обов'язки. І головне — поруч сім'я.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна