АгроАбітурієнт: як вступити до Миколаївського НАУ

У рамках проєкту «АгроАбітурієнт» наша команда продовжила віртуальну подорож аграрними навчальними закладами України і завітала до Миколаївського національного аграрного університету. Цей ВНЗ чекає заяв абітурієнтів і готується приймати до своєї родини першокурсників. На кого можна вивчитися у МНАУ та скільки обійдеться навчання — дізналася наша команда.

mnay.JPG (347 KB)

Alma mater

У 1984 році було організовано філію Одеського сільськогосподарського інституту, яка через 5 років була реорганізована в заклад вищої освіти й отримала статус інституту. У 1997 році інституту надано ІV рівень акредитації, а у 1999 році статус академії.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 року №1208 на базі академії утворено Миколаївський державний аграрний університет, якому через 10 років було надано статус національного. 

«Наш університет провідний вищий навчальний заклад України. Згідно з з рейтингом Міністерства освіти і науки України, у 2019 році МНАУ зайняв 46 сходинку серед всіх ВНЗ України і 2 сходинку серед вищих закладів аграрного профілю. У першу чергу це досягнуто за рахунок того, що ми готуємо спеціалістів «3 в 1»: це повинен бути професіонал своєї справи, культурна і освічена людина, а також патріот України», — пояснив ректор МНАУ В’ячеслав Шебанін.

stryktyra.png (158 KB)

Наразі в університеті функціонує 8 факультетів:

  • обліково-фінансовий факультет;
  • факультет менеджменту;
  • інженерно-енергетичний факультет;
  • факультет агротехнологій;
  • факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології;
  • факультет культури і виховання;
  • факультет перепідготовки і підвищення кваліфікації;
  • факультет довузівської підготовки.

До структури МНАУ входять Вознесенський, Мигійський, Новобузький та Технолого-економічний коледжі, а також Науково-дослідний інститут нових агропромислових об’єктів та учбово-інформаційних технологій, Науково-дослідний інститут сучасних технологій в АПК, Навчально-науковий інститут економіки та управління, Науковий інститут інноваційних технологій та змісту аграрної освіти та Інститут післядипломної освіти.

В університеті діє аспірантура за 10 спеціальностями та докторантура з 3 спеціальностей.

На території МНАУ розміщено 12 навчальних корпусів загальною площею 89731 кв.м, у тому числі 69237 кв.м навчально-лабораторних приміщень, 5 гуртожитків, 2045 га орної землі. Також функціонує навчальний банк, навчальна бухгалтерія та навчально-наукові лабораторії. МНАУ має власний автотракторний парк.

МНАУ має сторінки у Facebook, Instagram, Linkedin, а також YouTube-канал.

Викладацький склад

Ректор Миколаївського національного аграрного університету — професор, доктор технічних наук, академік НААН України Шебанін В’ячеслав Сергійович. 

shebanin.png (759 KB)

У МНАУ працює 395 викладачів. Понад 80 науково-педагогічних працівників мають державні нагороди та почесні звання Міністерства освіти і науки України і Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Аграрні спеціальності

МНАУ здійснює підготовку молодших бакалаврів, бакалаврів, магістрів, кандидатів і докторів наук. Форма навчання — денна, заочна та дистанційна. 

У МНАУ готують фахівців за 26 спеціальностями. 

bakalavr.png (143 KB)

spetsialnosti.png (160 KB)

Форма навчання —  денна, заочна, дистанційна. Мова навчання — українська. 

Вартість за рік навчання на денній формі за спеціальністю «Агрономія», «Агроінженерія» на I курсі становить 73800 грн. Перший навчальний рік за спеціальністю «Геодезія та землеустрій» обійдеться 7620 грн, «Професійна освіта» — 5700 грн; «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» — 8340 грн; «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Харчові технології», «Біотехнології та біоінженерія» — 8800 грн, «Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза» — 20640 грн.

vartist.png (590 KB)

«Наші студенти забезпечені лабораторний обладнанням, мають змогу навчатися на сучасних зразках сільськогосподарськогої техніки,  проходити закордонне стажування в найкращих фермерських господарствах передових країн Європи і світу», — підкреслила декан інженерно-енергетичного факультету Каріне Горбунова.

Вступна кампанія 

Статистика вступу на бакалаврат (дані за 2020 р.): 

  • 141,14 і 8,65 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 128,89 і 7,79 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  •  609 — заяв на вступ отримав університет;
  • 1407 — ліцензійний обсяг;
  • 1,51433 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 1,67 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 419 — зараховано на контракт,  214 — на бюджет.

У 2020 році найбільше абітурієнтів виявили бажання вступити на «Агрономію» (229 заяв), «Агроінженерію» (151 заяв), «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (114 заяв), «Електроенергетику, електротехніку та електромеханіку» (114 заяв).

Менше охочих навчатися на спеціальностях «Харчові технології» (107 заяв), «Геодезія та землеустрій» (95 заяв), «Професійна освіта» (49 заяв), «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» (16 заяв).

students.jpg (176 KB)

AgroRobota.com.ua проаналізувала дані вступної кампанії 2020 року і дізналася, як легко чи важко було вступити на «Агрономію», «Агроінженерію» та «Технологію виробництва і переробки продукції тваринництва».

Найбільша кількість абітурієнтів виявила бажання вступити на «Агрономію». У 2020 р. На цю спеціальність було подано 229 заяв. При цьому ліцензійний обсяг склав 148 місць (із них 91 бюджетних). На безоплатну форму навчання було зараховано — 45 абітурієнтів. Конкурс на одне бюджетне місце серед всіх заяв склав 1,13. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 148,53. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 123,35.

agronomia.png (91 KB)

На спеціальність «Агроінженерія» у 2020 р. було подано 151 заяв. Усього ліцензійний обсяг склав 94 місць. На бюджет було зараховано 34 абітурієнти. Конкурс на одне бюджетне місце —1,19.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 145,00. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 118,53.

agroinzheneria.png (92 KB)

Стати студентом за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» у 2020 р. виявили бажання 114 абітурієнти. При цьому ліцензійний обсяг склав 115 місць, а зараховано на бюджет — 26 осіб.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 145,78. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 124,49.

technologia.png (116 KB)

Міжнародна співпраця

Науково-дослідний центр міжнародного співробітництва і правового забезпечення МНАУ сприяє залученню студентів у грантових програмах: Горизонт 2020, Програма Марі Кюрі, Стипендії Посольства Франції, Програма Cost. 

Також Миколаївський національний аграрний університет приймає участь у проєктах Еразмус +, MILETUS, IMBASMA, DAAD Project, UFMD, UHBDP, ClimEd.

Щорічно понад 350 студентів МНАУ проходять практику та стажування за кордоном. 

Окрім того, діють програми для післядипломного навчання та професійних поїздок викладачів: Стипендія Фонду стипендій Австрійської Республіки для кандидатів наук, Програма ім. Лейна Кірклaнда, Стипендія імені Фулбрайта для проведення наукових досліджень в університетах США, Наукові стипендії для аспірантів та молодих науковців від Німецької служби академічних обмінів, програма DAAD/OSI.

mnau.png (1.20 MB)

Працевлаштування

У МНАУ функціонує Центр працевлаштування випускників, який надає студентам можливість ознайомлюватися із вакансіями робочих місць Миколаївської області. Для цього був створений електронний банк даних вакансій, розміщений у локальній мережі університету.

Ректор В’ячеслав Шебанін підкреслив, що з 1 тис. випускників МНАУ на обліку у Центрі зайнятості знаходятся лише 1-2 осіб. І такого показника не має жоден заклад в Україні

«За 35 роки в університеті підготовлено понад 20 000 фахівців високого професійного рівня. Вони успішно очолюють передові підприємства, працюють в трансконтинентальних компаніях, поповнюють ряди керівників та висококваліфікованих професіоналів в області обліку, фінансів, менеджменту, публічного управління, агрономії, агроінженерії, енергетики, технології виробництва і переробки продукції тваринництва, біотехнології тощо», — зазначили в університеті. 

vypysk.jpg (378 KB)

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і  пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна