Аграрії отримують на 10% менше ніж в середньому по Україні

За даними Державної служби статистики середня зарплата в Україні у вересні 2019 року у 2,5 рази перевищила мінімальну і становила 10 687 грн. А за оптимістичним сценарієм середня зарплата в 2020 році досягне 12,5 тис. грн. Водночас в уряді зазначають, що в 2020 році  уповільниться зростання зарплат.

Середня зарплата в агросекторі у вересні становила 9 524 грн — це на 10,9% нижче середнього рівня заробітної плати по Україні. Проте у порівнянні з вереснем минулого року зростання зарплатні аграріїв становило 16,2%.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин звернув увагу, що на підвищення зарплат у зв’язку з трудовою міграцією можуть сподіватися не всі поголовно, а тільки ті, хто затребуваний на ринку професій за двома критеріями: професіоналізм і дефіцит кадрів

«Ми маємо високий кадровий голод з низки вакансій, яких потребує український бізнес, — стверджує Пендзин. — Це працівники технічних професій, мова йде як про грамотних інженерів, так і про кваліфікованих робітників-верстатників високих розрядів. По-друге, водії фур, автобусів, технологічного транспорту (екскаватори, автокрани, машини з укладання асфальту і т. д.). По-третє, затребувані будівельні професії і вони, до речі, найбільш конкурентні за кордоном, так як комплексні бригади українських будівельників дуже мобільні. Універсальна бригада, яка вміє робити всі види робіт, однаково затребувана і у нас, і за кордоном. І мовний бар’єр великої ролі не відіграє».

Читати за темою: Стало відомо скільки отримають аграрії у регіонах за жовтень

Середньооблікова кількість штатних працівників у сільськьому господарстві у вересні 2019 року становила 465,3 тис. осіб, що на 0,3% менше ніж у серпні. Загалом найбільша кількість штатних працівників була у липні і становила 467,5 тис. осіб. 

Щодо відпрацьованого робочого часу штатних працівників за видами економічної діяльності у вересні 2019 році, то аграрії працювали більше всіх — 159 год. У порівнянні в серпні аграрії відпрацювали 156 годин.

Нові вакансії

ТОВ "Омега три", ТМ "Щасливе курча", Золотоноша
Договірна
ТОВ "Омега три", ТМ "Щасливе курча", Золотоноша
15 000 грн
Солагро трейд, ТОВ, Київ
Договірна
ТОВ ТМ-АГРО, Черкаси
35 000 грн
ТОВ "Українська Молочна Компанія", Згурівка
Договірна
ТОВ "Українська Молочна Компанія", Згурівка
Договірна