Аутсорсинг: як не звільняти співробітників і успішно працювати

У всьому світі аутсорсинг став вже звичайним явищем та, навіть, необхідним для більшості бізнес-процесів. США, Канада, країни ЄС все більше та частіше передають діяльність із рук своїх співробітників партнерам на аутсорс. Причин цьому багато, починаючи з підвищеної компетенції та кваліфікації цих самих партнерів і закінчуючи бажанням роботодавця заощадити. АгроРобота дізналася, які професії агробізнесу вже відводять на аутсорсинг та яке майбутнє у такого підрядництва.

Консалтинг, аутсорсинг і ще купа незрозумілих слів

В останні роки в Україні з’являється купа компаній, які називають себе агро-консалтинговими. Їх представники заявляють, що знають рецепт прибуткової діяльності сільськогосподарських підприємств і практично готові гарантувати високі прибутки, які можна отримати завдяки їхнім послугам. Консультації проводяться у формі подання на екрані красивих блок-схем організації бізнес-процесу. При цьому результати експрес-аналізу функціонування господарства, здійснюваного в рамках даних консультацій, викладаються з точки зору запропонованої блок-схеми. Далі такі агро-консалтингові компанії не несуть ніякої відповідальності за прийняте рішення та отриманий результат. Головною метою консалтингу є саме консультування.

Аутсорсинг же навпаки це процес повної передачі справ компанії до рук особи/іншої компанії. Вони повністю відповідальні за отриманий результат, адже вони керували самим процесом для досягнення конкретних цілей. 

При консалтингу господарству просто даються рекомендації, як досягти необхідного результату. У той час як при аутсорсингу відповідна група фахівців сама втілює свої поради в життя. У першому випадку заробляють на рекомендаціях, а в другому отримують кошти за результат, причому доводиться відповідати за витрачання грошей замовника. Тобто дають поради щодо підвищення врожайності однієї або декількох культур в господарстві або розробляють технології вирощування сільгоспкультур із заданим рівнем урожайності та відповідним доходом. Це класичний приклад консалтингових послуг. Вони мають короткостроковий характер, в середньому протягом одного сезону. У разі ж аутсорсингу взаємини між партнерами носять системний і постійний характер, а також значно триваліші, як правило, 1,5-2 роки.

autsors_agrorobota.jpg (28 KB)

5 причин повірити у аутсорс

Читати за темою: Розділяй і володарюй: ТОП-5 причин перевести господарство на аутсорс

  1. Економія

Які ресурси підприємства можемо заощадити завдяки Аутсорс?

  • гроші (наприклад, на придбання техніки і її обслуговування);
  • людські ресурси (зарплата, податки, крадіжки, час на навчання, пошук співробітників);
  • час власника.
  1. Досвід

Залучити сторонній досвід і скористатися сучасними і ефективними технологіями не менш важлива причина. Компанія, яка професійно надає послуги із захисту рослин або обробки полів, завжди відстежує останні тенденції і переймає передовий світовий досвід, адже це єдина можливість бути на крок попереду колег по ринку і пропонувати ефективні рішення.

  1. Відповідальність

Більшість штатних працівників емоційно знаходяться в зоні комфорту, оскільки знають, що заміну їм знайти важко. Тому вони часто орієнтовані не на результат, а на процес. З незалежними партнерами ситуація дещо інша. Вони відповідають за результат своєї роботи і зацікавлені в ньому не менше власника бізнесу, адже на кону їх репутація і вся подальша робота. Однак вибирати партнерів також потрібно дуже ретельно.

  1. Масштаб

З Аутсорс є можливість «безболісно» міняти масштаб бізнесу: і розширення, і скорочення масштабів підприємства не потягнуть за собою всієї головної болі з кадровими питаннями, обладнанням, додатковими податками і компенсаціями. Обробляє господарство 3000 га або 30 000 га витрати воно несе однакові (в певній пропорції з обсягами, звичайно). Але цей ланцюжок почне працювати, коли сформується ринок аутсорсингових послуг.

  1. Захист від крадіжок

«Улюблена» стаття витрат будь-якого підприємства, коли крадуть все, що лежить погано, а іноді і добре: ЗЗР, насіння, добрива, пальне, запчастини. Крім прямих витрат (вартість вкраденого) господарство має ще й приховані витрати, тобто недоотримані прибутки. Чи не спрацювала половинна норма ЗЗР, яку внесли замість повної (а половину вже успішно перепродали)? Вважайте, що втрати врожаю будуть на рівні 10%-30% (у кращому випадку) або навіть 60% і більше (якщо не пощастить), і додавайте до них вартість «раптово зниклого» пестициду. Отримайте повну суму своїх збитків через крадіжки. Якщо працівники господарства не мають доступу до більшості цих ТМЦ, то і вкрасти вони їх не зможуть.

Представники яких професій можуть працювати на аутсорсі в агро

Яскравим прикладом українського аграрного аутсорсингу є компанія Carefield. CareField — рішення, яке забезпечує планування і виконання важливих технологічних операцій на поле: від визначення необхідності внесення ЗЗР, їх закупівлі, доставки і внесення до планування врожаю і розрахунків показників ефективності.

У такій компанії працює десяток професіоналів, які діляться своїм досвідом з компаніями та вирішують ряд проблем, наприклад таких: 

  • точна калькуляція витрат для формування довгострокового кошторису;
  • жорсткий контроль за нормами внесення у запобігання несподіванки результату;
  • співпраця з виробниками ЗЗР для використання коштів відмінної якості;
  • оптимізація здійснення заходів;
  • юридична відповідальність;
  • сучасний парк необхідної техніки.

pole_agrorobota.JPG (433 KB)

Також ми розуміємо, що серед професій, які зможуть жити на аутсорсі — це фінансисти та бухгалтери, юристи, логісти і навіть водії. 

Можливо варто було починати список саме з IT-cфери, адже саме вона є найпоширенішою сферою використання аутсорсу. До речі, аграрні компанії теж дуже часто використовують IT-спеціалістів на аутсорсі. А ще спеціалістів з аудиту, ведення фінансів, бухгалтерських послуг, медичних послуг. Для агропідприємств, які займаються вирощуванням культур на полі будуть актуальними послуги кухарів чи доставки їжі. 

Насправді аутсорсинг — це не причина для звільнення багатьох співробітників. Українські агрохолдинги мають практику переводити своїх же працівників на аутсорс. Наприклад, охоронну службу. Для компаній це означає ефективне розподілення коштів та ресурсів, при чому людина не втрачає свою роботу. Тому радимо аграріям не ставитися одразу негативно до чогось нового і незрозумілого, і вже зараз звернути увагу на аутсорсинг і насолоджуватися результатами роботи!

© Олена Биховець, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна