Людмила Горобець: Агросектор — це не лише про те, як виростити пшеницю і порахувати урожайність

Людмила Горобець в дитинстві мріяла працювати фармацевтом, а зараз працює редактором стрічки новин Latifundist.com. Вона завжди тримає руку на пульсі і перша дізнається, що відбувається в агросекторі.

AgroRobota.com.ua вивідала секрети «медіакухні» і рецепти приготування пікантних новин про агросферу.

GorobetsLuda.jpg (91 KB)

AgroRobota.com.ua: Людмило, де Ви навчалися і що вплинуло на вибір майбутньої професії?

Людмила Горобець: З дитинства я мріяла працювати фармацевтом, як і моя мама. Мені дуже подобалася організованість в аптеці. А ще там можна було читати інструкції. Це все було так цікаво. Я навіть навчалася в школі в хіміко-біологічному класі. Але при цьому я дуже любила математику і вона мені давалась легше, ніж гуманітарні науки. Зваживши всі «за» та «проти», я вирішила навчатися на фінансиста. Ця професія була зовсім незнайомою і мені довелося вчити все з нуля.

AgroRobota.com.ua: Яка освіта потрібна редактору стрічки аграрних новин: аграрна, журналістська чи є інший варіант?

Людмила Горобець: Освіта не завжди відіграє основну роль в нашій роботі. Ти можеш бути чудовим журналістом, спеціалістом в агрономії, але якщо ти не розумієш, де знайти інформацію, як її проаналізувати, подати і при цьому працювати в шаленому темпі ця посада не для тебе. В університеті дають базу знань. Неважливо, що ти вивчаєш, головне чи це допомагає розширити твій світогляд. Моя колега одного разу сказала фразу: «Журналісти — це професійні дилетанти». Тому агрожурналісту доведеться вивчати агросектор, а людям з аграрною освітою — навпаки. Мені довелося вчити все, але при цьому й досі комфортно працювати з цифрами. Агросектор — це не лише про те, як виростити пшеницю і порахувати урожайність, це набагато складніше, а від того і цікавіше. 

AgroRobota.com.ua: Який наразі маєте стаж роботи?

Людмила Горобець: Я прийшла в команду 2 квітня 2018 року, коли навчалася на 5 курсі магістратури. Цей день ознаменувався початком моєї кар’єри і закінченням історії дистриб'ютора «Імперія Агро». Уже в перший тиждень я зрозуміла, що мене чекає. До цього я не мала нічого спільного із журналістикою чи агросектором. Насправді ця професія є досить складною. Але це дуже крутий досвід, тому що бувають різні ситуації, в якій ти ніколи б не опинився будучи звичайним журналістом або економістом. 

IMG_8215.JPG (148 KB)

AgroRobota.com.ua: Як отримали пропозицію роботодавця?

Людмила Горобець: В університеті наші викладачі завжди підкидали нам вакансії. Одного разу це була вакансія редактора стрічки новин, але в інше видання. Для мене це було більше як випробування, тому що писати тексти — це було моє слабке місце. Але виявилося не все так, як здається на перший погляд. 

AgroRobota.com.ua: Якщо не редактор стрічки новин, то ким би Ви працювали?

Людмила Горобець: Я думаю, що б пішла працювати за професією. Мені подобаються фінанси. Але я не люблю думати, що було б раніше. Краще займатися своїм майбутнім. До того ж ринок зараз дуже швидко змінюється, потрібно підлаштовуватися під вимоги. Мені подобається багато напрямків. 

AgroRobota.com.ua: Шалений темп, концентрація, уважність...А чи отримуєте задоволення від своєї роботи?

Людмила Горобець: Я думаю, що це основний фактор, чому я досі працюю тут. Коли постійно в такому темпі, важко перейти на посаду зі спокійнішим графіком і меншою відповідальністю. Тобі здається, що там просто нічого робити. 

GorobetsL.jpg (4.24 MB)

AgroRobota.com.ua: Які найважливіші якості, необхідні для Вашої посади?

Людмила Горобець: Уважність і швидкість. Також у редактора повинен бути високий рівень стресостійкості. Тому що ми працюємо з новинами, а найкраще читають ті, які вийшли першими. Важливо швидко опрацьовувати інформацію і публікувати її, поки це не зробили конкуренти. Також потрібно бути готовим до критики. Писати текст — це не складати фінансовий звіт, тут немає чітких правил. Наші новини читають тисячі людей, у кожного своя думка і свої знання. До того ж при нашому темпі роботи не обійтися і без промахів. Тому треба проаналізувати, де була допущена помилка та чому, і йти робити наступну новину.

AgroRobota.com.ua: Які теми і типи новин даються найлегше? Є теми, про які Ви особисто переймаєтеся/слідкуєте за розвитком подій?

Людмила Горобець: Звичайно це фінансові та операційні результати компаній. Але у нас бувають різні джерела і різні типи новин. За три роки я навчилася опрацьовувати судові рішення, звіти USDA, брати коментарі. У нас постійно щось відбувається в галузі: сьогодні стартувала посівна, а завтра хочуть обмежити експорт соняшникової олії. Тому ми тримаємо руку на пульсі. Важливо знаходитися на одній хвилі з читачем. До того ж, це стало не тільки роботою, мені справді цікаво, який урожай зібрала Україна та скільки коштують форварди на кукурудзу.

AgroRobota.com.ua: Про шалений темп Ви сказали, а який графік роботи?

Людмила Горобець: Ми працюємо по 8 годин в день. Але в нашій сфері з'являються інфоприводи постійно. Тому потрібно бути готовим включитися в роботу будь-коли, іноді й на вихідних. Таке буває не часто, але буває. Наприклад, мій особистий рекорд — це публікувати новину о 00:42, коли ВРУ завершила розгляд всіх 4018 поправок в законопроект про ринок землі та проголосувала за нього в другому читанні. Напевно, це основний недолік цієї професії: складно розслабитися та не бути не зв’язку не в робочий час, якщо ти не у відпустці.

novyny.jpg (127 KB)

AgroRobota.com.ua: Яку роль відіграли на Вашій роботі коронавірусні заходи та дистанційна робота?

Людмила Горобець: Напевне тільки те, що я не працюю з колегами в одному приміщенні. Моя робота не залежить від місця, потрібен лише інтернет. Тому це велика перевага. Я можу працювати з дому і не наражати на небезпеку себе та оточуючих. Але я стала більше працювати та не відволікатися на розмови, що знову ж таки  втомлює і ти стаєш менш ефективним.

AgroRobota.com.ua: Стикалися з професійним вигоранням? 

Людмила Горобець: Напевне ще ні, але бувають моменти втоми. Тоді допомагає відпочинок. Але вигорання — це саме про цю посаду. Важливо займатися не лише роботою, але й відволікатися на щось інше. Я стараюсь після закінчення робочого дня не читати новини, навіть ті, які не стосуються агросектору.

AgroRobota.com.ua: Як залишатися незаангажованим і об'єктивним редактором? Є власні чи редакційні правила?

Людмила Горобець: Це складне питання, і взагалі, досить складна тема. Наше редакційне правило — подавати інформацію такою, якою вона є. Ми не оцінюємо її, не аналізуємо, як це вплине на окрему компанію або людей. Інколи ти пишеш текст, який читач сприймає по-своєму, а не те, що ти мав на увазі. Тому, коли пишеш текст, важливо не писати «від себе». З досвідом ти починаєш розуміти, де можна зробити цікавий заголовок, а де треба подати чистий фактаж. Наш читач повинен сам зробити висновок. Ми лише ресурс, на якому інформація публікується.

AgroRobota.com.ua: Ваше головне професійне досягнення?

Людмила Горобець: Минулого року наш відділ, який складається із двох редакторів, приніс сайту понад 50% переглядів. І тут ти розумієш, всю важливість і відповідальність своєї роботи.

Gorobets_1.jpg (367 KB)

AgroRobota.com.ua: Які можете виділити переваги роботи редактором? 

Людмила Горобець: Переваги — дистанційна робота. Також я завжди в курсі всіх новин України та світу. Це круто, коли ти розумієш, що відбувається і як це може вплинути. Також я стала дуже скрупульозно читати чужі новини, тому що розумію, що інформацію можна подати під різним кутом. Важливий і колектив, адже у нас складний фронт роботи, а підтримка та допомога колег — як рятувальний круг.

AgroRobota.com.ua: Як ставиться родина до Вашої роботи?

Людмила Горобець: Мої рідні ставляться, як до звичайної роботи. Але родина складно звикала до того, що мені треба інколи працювати не в робочий час. Тому доводиться розповідати, чому цю інформацію потрібно опублікувати о 10 вечора, або чому вона не терпить до понеділка.

AgroRobota.com.ua: Є захоплення чи хобі, які допомагають відволікатися від робочих процесів?

Людмила Горобець: Перше — це спорт. Без нього важко сидіти по 8-9 годин за комп’ютером. Особливо люблю їздити на велосипеді. Влітку це чудово знімає напругу. Також я люблю читати, особливо психологію, але зараз перейшла на аудіокниги. Складно читати тексти 24/7. Також мене розслабляє приготування їжі — тут можна фантазувати, вносити зміни в рецепт, а не так як з новинами. Моє натхнення — це результат. Якщо твоя робота не приносить результат — важко продовжувати далі.

AgroRobota.com.ua: Дякуємо! Бажаємо ще більше переглядів новин!

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна