Карантинний агробізнес: результати другого тижня

Скасування відряджень, віддалена робота, відеозв'язок замість особистих зустрічей, посилення дезінфекції….Агрокомпанії ввели ряд додаткових заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу та захисту своїх співробітників. AgroRobota.com.ua дізналася, як працювали робітники АПК протягом другого тижня карантину. 

To be continued

В Україні продовжили карантин і ввели режим надзвичайної ситуації по всій території до 24 квітня. При цьому уряд заборонив лише роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів: закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення.

Дозволено здійснювати діяльність, у тому числі приймаючи відвідувачів, з: торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку.  

Дозволяється провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку.

При цьому суб’єкти господарювання повинні забезпечити персонал засобами індивідуального захисту та дотримуватись санітарних та протиепідемічних заходів.

Екс-міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що певні підприємства мають бути і вже зупинені для карантину і не поширення вірусу. Але це не повинно мати масовий характер. 

«На підприємствах працюють люди, вони отримують зарплати, за які вони живуть. Підприємства платять податки і наповнюють бюджет, з яких платять пенсії і зарплати бюджетникам», — підкреслив Тимофій Милованов.

За його словами, серед варіантів роботи під час кризи — дистанційна робота. Але якщо повний перехід на дистанційну роботу неможливий, не потрібно закривати підприємство. Можна перевести підприємства і організації на меншу потужність, щоб працювало значно менше робітників і були знижені ризики розповсюдження вірусу.

Реакції топ-менеджменту

Засновник і генеральний директор компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський заявив, що нинішня ситуація з коронавірусом — це інформаційна пандемія планетарного масштабу. У цих умовах влада повинна дати чіткі й зрозумілі сигнали бізнесу і захистити працівників. 

За його словами, перш за все, потрібно перестати нагнітати ситуацію, припинити паніку та дотримуватися основних правил поведінки: мінімізувати соціальні контакти, залишатися вдома, слідкувати за своїм здоров’ям, дотримуватися гігієни тіла і мозку.

Введення карантину внесло корективи у роботу підприємств «НІБУЛОН»:

- частина людей переведена на змінний графік роботи. Це дозволяє зменшити концентрацію людей і, на випадок хвороби одного, мати можливість тимчасово знайти підміну;

- частина людей працює з дому;

- усі, хто виявив бажання, взяли відпустку;

- на всіх підприємствах, на кожному робочому місці наведено порядок, вживаються всі належні заходи запобігання поширенню коронавірусної інфекції 2019-nCoV.

Читати по темі: Олексій Вадатурський: Варто дотримуватися інформаційної гігієни

Голова правління агрохолдингу МХП  Юрій Косюк заявив, що підприємства працюють у штатному режимі, запровадивши додаткові заходи безпеки.  У холдингу не планується скорочень у зв'язку з пандемією коронавірусу, а також не будуть відправляти співробітників у неоплачувану відпустку. У випадку зараження COVID-19, МХП покриє всі витрати на лікування.

«Люди — найголовніше надбання холдингу. МХП і надалі забезпечуватиме розвиток, гарні умови праці, конкурентну заробітну плату та високі соціальні стандарти для всієї команди МХП», —  підкреслили у прес-службі компанії.

Читати по темі: МХП не скорочуватиме штат співробітників через коронавірус — Косюк

Для виконання службових обов’язків «Контінентал Фармерз Груп» персонал повністю забезпечений дезінфікуючими розчинами та антисептичними засобами, засобами індивідуального захисту (масками). Співробітники, які працюють в офісах, по можливості переведені на дистанційний карантинний режим роботи з дому.

Підрозділи на виробничих об’єктах та базах «Контінентал» оснащені респіраторами, безконтактними та електричними термометрами. Закуплено ранцеві обприскувачі, що застосовуються для регулярної дезінфекції автотранспорту, сільгосптехніки та місць скупчення персоналу методом крапельного розпилення дезінфікуючого розчину.

«Ми знаходимось на початку виробничого сезону, і як для будь-якого сільгоспвиробника, для нас це — надзвичайно важливий період. Але наш персонал — це наша найбільша цінність, і ми, як відповідальний роботодавець, робимо все можливе для того, аби уникнути навіть найменших ризиків для здоров’я кожного із наших співробітників», — прокоментував генеральний директор «Контінентал Фармерз Груп» Георг фон Нолкен.

Читати по темі: Контінентал Фармерз Груп вживає максимальних заходів для запобігання поширенню коронавірусу

Підприємства компанії «Оптімусагро Трейд» також працюють. Співробітники офісу переведені на віддалений режим. На «Запорізькому маслоекстракційному заводі» і на всіх елеваторах робота йде в штатному режимі позмінно.

Усі співробітники незалежно від того працюють вони віддалено чи ні, пройшли інструктаж щодо правил щодо запобігання розповсюдження вірусу. Проводиться щоденний моніторинг ситуації на кожному об'єкті. Директори всіх підрозділів проводять контроль за самопочуттям співробітників, не допускають до роботи людей з ознаками ГРВІ та грипу, стежать за провітрюванням приміщень, забезпечують вологе прибирання приміщень з використанням засобів дезінфекції. 

Читати по темі: Як компанії працюють в умовах карантину?

Повернення заробітчан

Рішення повернутися додому прийняли ті українці, у яких закінчувалась робоча віза або ті, хто працював по безвізу, маючи дозвіл на роботу. Заробітчани нарікають, що не мають можливості доїхати навіть до пунктів пропуску. Адже країни призупинили не лише міжнародне, а й міжміське транспортне сполучення. 

Влада різних країн намагається утримувати відтік трудових резервів.У більшості країн власники підприємств вводять заходи безпеки для своїх працівників і намагаються не зупиняти робочий процес. Головна задача — зменшити контакт між людьми. Окрім того, хоча епідемія коронавірусу призвела до тимчасового закриття багатьох підприємств, але роботодавці не хочуть втрачати робочу силу, тому намагаються запропонувати альтернативні вакансії неподалік місця проживання заробітчан. 

Читати по темі: Залишатися не можна повернутися: українські заробітчани на карантині

Ми закликаємо наших друзів та партнерів вжити заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу. Будьте завжди на зв’язку з колегами, ставтеся з розумінням до їхніх потреб та підвищеного занепокоєння стосовно ситуації. Пам’ятайте, що підтримка та здоровий глузд також роблять великий внесок у зменшенні поширення небезпечних хвороб. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких! 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна