Як студенту пройти практику на елеваторі

Сучасна система навчання дозволяє студентам вибирати, як вчитися і працювати. Можна приїжджати на виробництво тільки у період практики, а можна працювати і протягом більшого періоду часу. Редакція Elevatorist.com дізналася у викладачів із Одеси, Харкова та Києва, що ВНЗ надають таку можливість, особливо студентам старших курсів. Та чи будуть майбутні елеватористи використовувати їх, залежить виключно від них самих і від того, що ще, крім дорогоцінного досвіду, їм запропонують на виробництві.

Читати також: ТОП-5 вакансій на елеваторах

Практика: класичний варіант

Кожен студент під час навчання повинен проходити виробничу практику кілька разів — це обов'язкова частина навчання. Коли саме вона проходить і скільки триває, залежить від ВНЗ, спеціальності та курсу. Наприклад, студенти Навчально-наукового інституту переробних і харчових виробництв Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка (ХНТУСГ) проходять виробничу практику півтора місяця на рік.

«Навчальний план підготовки студентів передбачає шість тижнів практики. Як правило, практика ділиться на два модулі: 3 тижні зимова і 3 тижні річна», — розповів директор ННІ переробних і харчових виробництв ХНТУСГ Вадим Бредіхін.

Bredihin.jpg (175 KB)

У «Одеській національній академії харчової промисловості» (ОНАХТ) студенти теж проходять практику влітку і взимку. Науковий керівник науково-дослідної лабораторії оцінки якості зерна і хлібопродуктів ОНАХТ, кандидат технічних наук, доцент Алла Борта розповіла, що влітку, в серпні, студенти можуть приїхати на технологічну виробничу практику, а взимку (лютий-березень) — на переддипломну практику.

«Бажано, щоб на одному підприємстві проходили практику як виробничу, так і переддипломну. Є теми дипломів, які стосуються реконструкції діючих підприємств. Тому пройшовши практику на тому чи іншому підприємстві, студент може виконати дипломну роботу на тему реконструкції або збільшення потужності зберігання цього ж чинного елеватора», — розповідає Алла Борта.

Alla_Borta.jpg (179 KB)

Викладачі кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В.Лесіка Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) готують фахівців з вирощування та виготовлення агропродукції. З матеріально-технічною базою елеватора студентів знайомлять не так детально, проте, після 3 курсу студенти НУБіП готові працювати з зерном. Окрім того, студентів можуть окремо навчати спеціально для роботи на зерносховищах.

«Якщо виробничник каже, що йому потрібні студенти, ми можемо спеціально виділити групу і в окремому семестрі дати їм додатково дисципліни, щоб підготувати до роботи. Можна привозити і своїх фахівців з підприємства, які теж будуть готувати студентів», — запросив елеваторників до співпраці  заступник декана агробіологічного факультету з наукової роботи, доцент, кандидат с.-г. Наук Володимир Завгородній.

zavgorodnyi.jpg (167 KB)

ВНЗ можуть змінити час практики, якщо на виробництві хотіли б перенести приїзд студентів на більш зручний період. Алла Борта пояснила, що в ОНАХТ можуть змінити терміни практики й укласти індивідуальний договір з підприємствами. Тому студенти їдуть на той період, який зручний підприємству.

Пройти практику українським студентам пропонують і європейські підприємства. У цьому році ситуація з пандемією COVID-19 порушила плани стажування за кордоном, але в цілому майбутні фахівці намагаються не втрачати можливість поїхати в Європу попрацювати. Викладач ХНТУСГ Вадим Бредіхін вважає, що залучити студентів на українські елеватори можна, але для цього представникам зерносховищ і виробничникам потрібно приходити до університетів і говорити з молодим поколінням, обговорювати фінансові питання і пропонувати їм нормальні умови роботи.

Читати також: Професії: що чекає елеваториста за сталевими банками?

elevator_1-1.JPG (538 KB)

А якщо студенти потрібні елеватору в інший час?

Практика і періодичні поїздки на зерносховище — це одне, а постійна робота — зовсім інше. Півтора місяця зовсім мало, щоб навчити працівника всім тонкощам елеваторної майстерності. Добре, коли студент приїде в гарячий сезон і візьме участь у прийманні і в підробці хоча б двох-трьох культур, але ще краще — регулярне стажування протягом усього сезону. Студенти старших курсів можуть собі це дозволити, перейшовши на індивідуальний план навчання.

Індивідуальний план дозволяє і працювати, і вчиться — студенту не потрібно бути присутнім у ВНЗ на лекціях кожен день. Така форма навчання практикується у всіхВНЗ. Для студентів це хороша можливість «закріпитися» на майбутню роботу ще до отримання «корочки» або отримати досвід на виробництві, який потім можна буде використовувати в резюме при працевлаштуванні. 

«Студент може переходити на індивідуальний графік навчання мінімум з третього курсу, коли він прослухав базові дисципліни, отримав певний багаж знань і умінь, і якщо студент вже працює за фахом», — розповів директор ННІ переробних і харчових виробництв ХНТУСГ Вадим Бредіхін.

Також у деяких навчальних закладах активно тестують новий метод — дуальну освіту. Це новий підхід до навчання у вищій і середньотехнічній школі, коли майбутніх фахівців готують не тільки викладачі, а й виробничники: студенти кілька днів тижня або кілька тижнів проводять у ВНЗ, і такий же період часу — на виробництві.

У навчально-науковому інституті переробних і харчових виробництв пішли далі і почали практикувати нову методику навчання, коли виробничник, не покидаючи підприємства, проводить заняття зі студентами в режимі online за допомогою Skype або Google Meet. Також студенти ННІ переробних і харчових виробництв ХНТУСГ можуть слухати лекції викладачів інституту, і при цьому перебувати на підприємстві.

Читати також: Елеватори просять у ВНЗ не кадрів, а науки

elevator_3.jpg (500 KB)

Куди звертатися? 

Зараз з приводу скарг ВНЗ не проблема: у кожного з них є свій сайт. Там можна знайти контакти деканатів факультетів, ННІ, кафедр, а також відділів, які займаються практикою і працевлаштуванням студентів. Викладачі ВНЗ розповіли про те, що виробничники можуть звертатися до них у будь-який час року. Якщо є бажаючі пройти стажування на елеваторі, то форму співпраці вибирають індивідуально.

«Можна звертатися круглий рік. Якщо ви хочете, щоб в серпні студенти потрапили на практику, можна оформляти заявку зараз. Приблизно у травні ми вже формуємо наказ для того, щоб в серпні відправити студентів на практику. Для цього можна зайти на сайт Академії, там є розділ «Працевлаштування» і відділ практики. Можна зателефонувати мені, а я вже направлю, навіть можу допомогти оформити договір і, таким чином, ми зможемо сформувати групу студентів або підібрати студентів, які можуть пройти практику на тому чи іншому елеваторі. Звертайтеся: кафедра технології і зберігання зерна, відповідальна за практику на цій кафедрі — Борта Алла Василівна. Телефон 097-34-31-723», — пояснила викладач ОНАХТ.

Ще один важливий аспект — знайти студентів, які будуть готові з вами співпрацювати. Щоб це зробити, можна приїхати до ВНЗ, поговорити з хлопцями і розповісти про своє підприємство.

«Ідеальний варіант, коли приходить зацікавлена ​​особа і проводить презентацію. Потім відбирає студентів, які бажають проходити практику. Якщо, наприклад, є 5 бажаючих, то вибирає одного, спілкується з ним. Ми на цього студента оформляємо наказ, що він там проходить практику, і складаємо договір з підприємством. Ось це такий реальний план, і він працює. Це можна зробити в будь-який час, головне — знайти студента, який буде зацікавлений», — наголосив викладач НУБіП Володимир Завгородній.

Три аграрних ВНЗ працюють в різних регіонах України, тому на кожному елеваторі можуть знайти, до кого саме звернутися. Викладачі дуже раді виробничникам, адже чим більше працевлаштованих випускників, тим краще для навчального закладу.

Джерело: Elevatorist.com

Підпишіться на наші Telegram-канали і не пропустіть свіжі вакансії агробізнесу

970-на-90_агроработа.gif (399 KB)

АгроРобота_Тваринництво

АгроРобота_Продажі

АгроРобота_Сільгосптехніка 

АгроРобота в Україні 

АгроРобота_Рослинництво

АгроРобота_Логістика

АгроРобота_Агрохолдинги

АгроРобота_Трейдинг

АгроРобота_Елеватори

АгроРобота у Києві

 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна