Співбесіда без помилок: поради експерта для кандидатів

Співбесіда — це не просто зустріч з майбутнім роботодавцем, а можливість якнайкраще презентувати себе. Це про самоорганізацію, мотивацію та лояльність. Які найпоширеніші помилки допускають пошукачі на співбесіді? Що треба врахувати перед тим, як йти на інтерв’ю з роботодавцем? Про все це поділилася начальник управління залучення талантів МХП Маргарита Бобік.

Читати також: Ідеальний кандидат: як впливає профіль у соцмережі на працевлаштування

Помилка № 1: негативне перше враження

Ефект першого враження формується протягом кількох  хвилин на першій зустрічі. Саме він впливає на подальшу оцінку діяльності й особистості людини.

Маргарита Бобік наголошує, що на формування першого враження впливають два основні фактори пунктуальність кандидата та його зовнішній вигляд.

«Робочий день рекрутера розпланований щохвилинно, тому не приїжджайте за 30-40 хвилин до початку зустрічі. Навіть якщо приїхали раніше, не  поспішайте дзвонити і повідомляти про свою присутність чи просити провести зустріч раніше — попийте кави, заспокойтесь, займіться чимось корисним і дочекайтесь призначеного вам часу. І, звичайно, розраховуйте наперед час в дорозі та не запізнюйтесь», — наголосила керівник управління залучення талантів у МХП.

Також вона радить потурбуватися про зовнішній вигляд, який має відповідати позиції, на яку кандидат претендує. Навіть якщо невідомо, який дрес-код у компанії, важливо розуміти доречність того чи іншого стилю саме для вакантної посади.

Помилка № 2: «невгамовані» емоції

Забудьте про скромність, сором’язливість, балакучість, зверхність. Намагайтеся не вдаватися на співбесіді й до інших крайнощів. Досвідчені рекрутери обов’язково побачать хвилювання та підтримають кандидатів. Але щоб сконцентруватися на співбесіді, краще структурувати думки напередодні інтерв’ю.

«Скромність на співбесіді також недоречна. Не соромтесь та будьте впевнені в собі за необхідності тренуйте ці риси свого характеру. Існують стандартні запитання про ваші переваги й недоліки ви точно маєте знати на них відповіді», — підкреслила Маргарита Бобік.

Не кращий варіант, коли кандидат демонструє свою байдужість і очікує від роботодавця активності. Рекрутери наголошують, що не слід боятися проявляти свою зацікавленість та бути «живим» на співбесіді.

Кандидати, які претендують на керівні посади, можуть бути занадто зверхніми на інтерв’ю. Маргарита Бобік підкреслює, що слід ставитися до рекрутера як до рівного собі та не вимагати одразу спілкування лише з керівництвом.

Читати також: Маргарита Бобік: Після карантину роботодавці та шукачі йтимуть назустріч один одному

Помилка № 3: вказана інформація в резюме лише частково відповідає дійсності

Гарне резюме та солідний досвід кандидата на папері, а на співбесіді — людина, яка не відповідає очікуванням. Таке іноді теж буває. Тому слід бути максимально чесними відносно свого досвіду і навичок. 

«Не вказуйте те, чого не виконували, конкретизуйте саме свою роль, не завищуйте рівень знання іноземної мови чи знання мов програмування. І якщо ви не можете похвалитися, до прикладу, стресостійкістю та активністю будьте чесними, кажіть правду. Адже ці особисті якості не про слова в оголошенні, працедавець розраховує саме на стресостійкого та активного працівника», — додала Маргарита Бобік.

Помилка № 4: негатив про попередніх працедавців

У кожного є попередній досвід роботи. Але дуже неприємно чути про організації та їх керівників негативні відгуки. Хоча дійсно, вони можуть бути цілком правдивими. Проте слова кандидата, що кожен попередній його керівник був некомпетентний чи компанія не давала реалізуватись – викликають ще більше питань вже до самого кандидата.

Помилка № 5: недоречні запитання або їх відсутність

«Я підхожу вам по зарплаті?», «А де попередній працівник, що був на цій посаді?», «Розкажіть  детальніше про вашу компанію?» 

Ці питання на співбесіді часто бувають недоречними. Особливо, якщо компанія відома на ринку. 

Звісно, в ході інтерв’ю виникають питання. Не соромтесь – запитуйте! Але ж конкретизуйте, що саме цікавить. Рекрутери націлені знайти кандидата так само, як кандидати знайти роботу!

Джерело: thepoint.rabota.ua

Підпишіться на наші Telegram-канали і не пропустіть свіжі вакансії агробізнесу

АгроРобота_Тваринництво

АгроРобота_Продажі

АгроРобота_Сільгосптехніка 

АгроРобота в Україні 

АгроРобота_Рослинництво

АгроРобота_Логістика

АгроРобота_Агрохолдинги

АгроРобота_Трейдинг

АгроРобота_Елеватори

АгроРобота у Києві

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна