Сергій Чабаненко: Інженерія — це завжди кар'єрний ріст

Головний інженер «НВФ «Урожай» Сергій Чабаненко впевнений, якщо людині цікаво і вона має бажання працювати, то буде потрібна колективу і матиме кар’єрний ріст. Особливо, якщо це стосується інженерії! Чому — дізнаємося зі свіжого випуску «Люди МХП».

Сергій Чабаненко закінчив Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування і одразу почав працювати за фахом. Першим місце його роботи було автотранспортне підприємство, а потім знайшов роботу в сільгосппідприємстві на півдні України, а згодом і в  агрохолдингу на Харківщині. 

У 2018 р. Сергію запропонували роботу в «Урожаї». Спочатку він був заступником інженера, потім став головним інженером підприємства. Зараз до обов'язків Сергія Чабаненка входить організація роботи всього інженерного відділу підприємства. 

«На сьогодні робота в «Урожаї» — це мій найбільший і найцікавіший проект». Я прийшов у вже сформоване підприємство, яке має відоме ім'я, ресурси. Відповідно, я його підтримую й розвиваю», — поділився Сергій Чабаненко. 

Наразі сформована структура інженерного відділу дозволяє не користуватися послугами сторонніх компаній. Формат такої служби важко створити, бо потрібно було не просто зібрати людей, а підібрати професіоналів і тих, хто має потенціал стати професіоналом.

Робота інженера динамічна і не має сезонності. Коли у полі безпосередньо триває робота, то в інженерного відділу взагалі ледь не цілодобовий графік, адже необхідно забезпечити безперервний виробничий процес. 

«Ми займаємося технічним забезпеченням виробничих підрозділів, плануванням роботи техніки. Також я беру участь у проектах, пов'язаних і з будівництвом, і з реконструкціями різних об'єктів, які мають відношення до нашого підприємства. Наприклад, займався реконструкцією й будівництвом насіннєвого заводу, брав участь у будівництві сушарки та в роботі інших непрофільних, не рослинницьких підрозділів підприємства»», — пояснив Сергій Чабаненко. 

Читати також: Професія: інженер з сервісного обслуговування сільгосптехніки

У інженерному відділі працює 68 чоловік. Сергій Чабаненко наголошує, що всі вони професіонали, які ефективно працюють і щоденно показують результат. Також є штат водіїв, трактористів, який загалом налічує близько 600 осіб. 

У компанії багато уваги приділяють молодим кадрам. Адже дуже важливо формувати хороший кадровий резерв на підприємстві.

«Молодих інженерів у нас доволі багато. Звісно, не всім вдається залишитися у нас: хтось не спрацьовується з колективом, когось не влаштовує режим чи графік роботи, є й інші причини… Але загалом молоді люди охоче стають до роботи й показують хороші результати. Деякі з них за час, що я працюю тут, вже стали провідними інженерами виробничих підрозділів. Досить цілеспрямовані розумні хлопці», — розповів Сергій Чабаненко.

Головний інженер «НВФ «Урожай» намагається щороку відправляти працівників на оздоровлення і за потреби лікування. Останні 2 роки це був Трускавець. Поїхати можуть всі охочі з інженерного відділу. 

«Відпустка, яка проходить вдома, — це одне, а відпочинок і оздоровлення — зовсім інше. Люди звідти повертаються оновлені. Це дуже важливо», — резюмував Сергій Чабаненко.

Для колективу регулярно проводять навчання щодо сучасних тенденцій, новинок, технічних оновлень тощо. За словами героя випуску, сьогодні найбільш актуальна цифрова техніка. Особливо все, що стосується точного землеробства, навігаційних систем, контролю й обліку процесів, зокрема норм споживання палива, трекерування тощо. Сучасний прогрес диктує інформатизацію, електроніку, цифровізацію. 

За словами Сергія Чабаненка, в інженерії немає нічого легкого, але постійно є багато роботи та викликів. Тому інженеру важливо вміти працювати в умовах багатозадачності, бути завжди, скрізь і одночасно. 

«Інженер повинен контролювати її роботу, адже навіть найновіші й найкращі механізми можуть ламатися, давати збої, зношуватися врешті-решт. А ще постійна робота з колективом. Організація виробничого процесу — це складна робота, це постійна комунікація з людьми, без якої неможливо налагодити жоден процес», — наголосив Сергій Чабаненко.

Хобі Сергія — полювання. Чоловік зізнається, що це цікавий процес, який чимось схожий на інженерію — складний, динамічний, потребує зваженості, відповідальності, організованості.

«Я вважаю, що інженерія — це завжди кар'єрний ріст. Якщо ти не ледачий, якщо вмієш ставити цілі і виконувати поставлену мету, якщо розвиваєшся, то, безумовно, будеш зростати. Я був свідком, як молоді люди зі звичайних механіків ставали провідними інженерами», — додав інженер. 

Тому у планах Сергія Чабаненка — подальший кар’єрний розвиток, нові виклики і проекти.  

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна