(Не)жіноча професія: засновниця органічної ферми — Мирослава Лінська

Як знайти роботу, яка б приносила задоволення? Перш за все, не треба боятися інвестувати у власні нові проекти! Саме так вважає засновниця органічної ферми oLaWander Мирослава Лінська. Kurkul.com дізнався про те, як почати вирощувати лаванду та ягоди і чому органічне фермерство набирає в Україні обертів.

Читати також: Мирослава Лінська: На вирощування лаванди надихнув Instagram

У смт Димер (Київська область) подружжя Мирослави Лінської та Олександра Мостепанюка створило власну органічну ферму oLaWander, де вирощують лаванду, полуницю, ожину та лохину. Поруч фермери збудували власний великий будинок у скандинавському стилі та невдовзі створять цілий екопарк. 

Мирослава Лінська виросла в родині лаборанта-біохіміка та столяра на Київщині. Після закінчення школи Мирослава здобула освіту у Національному університеті біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Садово-паркове господарство та ландшафтна архітектура». Тривалий час працювала садівником і ландшафтним дизайнером у Києві.

Родина мріяла про власний бізнес і протягом певного часу вирощували гортензії, спробувати садити шафран, потім заклали плантацію лохини. Вирішивши вирощувати лаванду, Мирослава перечитала купу фахової літератури, відвідувала конференції та вивчила, як працює ринок лаванди в Україні та світі.

«Усі наші стартапи — це дослід. Запускаємо, зайшло — чудово! Не зайшло — ну і нехай. Ми ніколи не боялися починати і вкладати гроші в свої проекти. У нас було дві фотостудії, сайт із житомирськими шкарпетками, продаж речей із Китаю, фірма по догляду за кімнатними рослинами, зараз маємо стабілізований мох Miraverde Design, поля органічної лаванди і ягоди oLaWander, сімейний бізнес арбористики», — розповідає фермерка.

На фермі OlaWander вирощують ягоди та лаванду за стандартами органічного виробництва без застосування хімічних засобів та мінеральних добрив. А ще тут культивують і продають саджанці цих рослин. Майже на всіх ділянках є крапельний полив.

Поля і плантації відкриті для відвідувачів у сезон цвітіння лаванди та збору ягід. Гості можуть замовити будь-яку кількість свіжозібраної полуниці та ожини або назбирати  власноруч.

«Усі отримані кошти ми інвестуємо. Ще нічого не заробили. Хоч і не дуже люблю розповідати про свої плани та забігати наперед, але зізнаюся: на гектарі лаванди я не зупинюся», — із щирою усмішкою каже фермерка.

За словами Мирослави Лінської, в Україні набирає популярності органічне вирощування рослин. Адже у споживачів потреба у  чистих і справді корисних ягідах. 

«Органічне вирощування суттєво відрізняється від класичного вирощування рослин. В органіці не борються з вірусами і шкідниками. Корисні бактерії вносять кожні 10 днів (залежно від виду рослин і бактерій) для профілактики. Вирощування органічних ягід, овочів чи фруктів  — неймовірно тяжка праця!», — ділиться досвідом засновниця органічної ферми oLaWander.

Фермери двічі на тиждень доставляють і реалізують у Києві ягоди. Іноді саджанці можуть надсилати покупцям за допомогою поштових операторів, зокрема Новою Поштою.

Також Мирослава Лінська веде власний блог в Instagram, де у рубриці «Ботан» ділиться з підписниками секретами вирощування ягід, лаванди та садового мистецтва. Зараз її блог читають понад 110 тис. користувачів Instagram.

«Мій блог — це історія створення мого парку, корисні поради і багато безкоштовних консультацій (поки що). Сама себе надихаю. У мене є мета, і я до неї йду. Мій блог невеликий порівняно з іншими. Але це — моя аудиторія гречкосіїв і земельних магнатів! Я пишаюся тим, що вирощую на власній землі солодку органічну ягоду і лаванду!», — написала у своєму профілі пані Мирослава.

Нові вакансії

ТОВ "Агрофірма "Іванків", Бориспіль
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Бориспіль
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Бориспіль
Договірна
ТОВ "Украгроком", Рівне (Рівненська обл)
Договірна
ТОВ "Украгроком", Чинадійово
Договірна
ТОВ "Украгроком", Львів
Договірна