Агроном Олександр Шевчук: 60% знань з університету дійсно знадобилися в моїй роботі

Агроном-початківець Олександр Шевчук розповів SuperAgronom.com про проблеми аграрних навчальних закладів, адаптацію на першій роботі та що треба робити, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці.

Читати також: Щоденник молодого агронома. Олександр Шевчук: «Я знав, куди я йду»

Олександр Шевчук вирішив продовжувати шлях своїх батьків і стати агрономом. Таке рішення було не дивним, адже в школі любив і виявляв схильності до природничих наук. А після здачі ЗНО вступив на бюджетну форму навчання в Уманський національний університет садівництва на спеціальність «Агрономія». Зараз хлопець перейшов на індивідуальний графік навчання і паралельно працює агрономом.

Олександр Шевчук зазначає, що наразі навчальні заклади мають проблему недофінансування, а викладачі часто надають застарілу інформацію. За його словами, лише 60% знань з університету дійсно знадобилися в роботі агронома.

«Дослідження в університеті не можуть відбуватися на гідному рівні, бо на це просто немає коштів. 300 га орної землі, а обробляти її нічим, немає ґрунтообробної техніки. Люди, які закладають досліди в університетах, страждають. Нам треба вирішувати питання з фінансуванням і підвищувати кваліфікацію викладачів у навчальних закладах, піднімати їм зарплату, адже за такі гроші ніхто не має мотивації щось робити. Треба виправляти таку сумну ситуацію», — розказав Олександр Шевчук. 

Cвіжі вакансії агрономів

А ось з практикою Олександру Шевчуку пощастило, бо мав змогу проходити у Теплицькій філії ПрАТ «Зернопродукт МХП». Протягом трьох місяців хлопець працював за графіком підприємства, який починався о 8-й годині ранку, а тривав іноді до 21-22 години вечора. 

«Одразу після університету в роботі найскладнішим для мене було звикнути до нових людей, це психологічно складно. Поки я всіх запам’ятав, звик до кожного, дізнався, хто яка людина. Агрономи одразу позитивно прийняли. Колектив у нас дружній, хороший», — поділився Олександр Шевчук. 

Читати також: АгроАбітурієнт: Чому випускники НУБіП України затребувані на ринку праці

Молодий агроном планує й надалі працювати в МХП. За його словами, спеціалісти мають змогу від компанії їздити по семінари, виставки та тренінги, а взимку відвідувати спеціальні навчання. 

«На мою думку, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці, треба знати, що й кому казати — найголовніша навичка. Я працюю недавно в аграрній сфері, тому маю досить небагато практичних вмінь, але через рік-два я стану конкурентним фахівцем на цьому ринку», — підбив підсумки Олександр Шевчук.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна