АгроАбітурієнт: як ведуть підготовку майбутніх аграріїв у ПДАТУ

В Україні вступна кампанія 2021 року добігає кінця. А ми закінчуємо цей сезон проєкту «АгроАбітурієнт» віртуальною екскурсією до Подільського державного аграрно-технічного університету

Alma mater

Історія цього навчального закладу розпочалася понад 100 років тому, коли у 1919 році при Кам'янець-Подільському державному українському університеті відкрився сільськогосподарський факультет. Згодом його реорганізували в інститут. У 1930 році його розділили на два вищих навчальних заклади: інститут технічних культур та зоотехнічний інститут.

У післявоєнні роки було прийнято рішення про відновлення Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту

і 26 жовтня 1954 року він розпочав свій новий виток. У 1995 року навчальному закладу надано статус академії, а 13 липня 2004 р. на її базі створено Подільський державний аграрно-технічний університет. 

Наразі навчальну, методичну, наукову і організаційну роботу здійснюють 27 кафедр.

Також у ПДАТУ функціонують Науково-дослідний інститут круп’яних культур ім. О. Алексеєвої, навчально-науковий центр перепідготовки і підвищення кваліфікації, науково-дослідний центр «Поділля», ботанічний сад, 19 навчально-наукових лабораторій.

ВНЗ має сторінки у Facebook, Instagram, а також YouTube-канал.

Викладацький склад

Ректор ПДАТУ — доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН України, заслужений працівник сільського господарства України Іванишин Володимир Васильович.

Наукову й науково-технічну діяльність провадять 221 науковий і науково-педагогічний працівник, серед яких 31 доктор і 173 кандидатів наук; 25 професорів, 124 доценти; загальна кількість працівників 584 особи.

Аграрні спеціальності

Університет готує фахівців за 19 спеціальностями ОС «Бакалавр» і«Магістр». Також є аспірантура за 6 спеціальностями і докторантура за 3 спеціальностями. Функціонують 2 спеціалізовані докторські вчені ради.

Форма навчання — денна, заочна та дистанційна.

Вартість навчання в ПДАТУ для вступників 2021 року, щоб здобути ступінь бакалавра на основі повної загальної середньої освіти:

Вступна кампанія 

Статистика вступу на бакалаврат (дані за 2020 р.): 

  • 137,95 і 8,97 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 126,3 і 8,14 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  • 1,40594 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 1,52 — конкурс на одне бюджетне місце;
  • 436 — заяв на вступ отримав університет;
  • 1665 — ліцензійний обсяг;
  • 220 — зараховано на контракт, 216 — на бюджет.

Найбільш популярними агроспеціальностями для вступу у 2020 стали «Агрономія» (95 заяв), «Агроінженерія» (61 заява), «Геодезія та землеустрій» (43 зави), «Екологія» (35 заяв).

Менш популярними аграрними спеціальностями були «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (28 заяв), «Садово-паркове господарство» (17 заяв), «Садівництво та виноградарство» (8 заяв), «Захист і карантин рослин» (7 заяв).

Проаналізуємо, чи важко було вступити на «Агрономію», «Агроінженерію» та «Геодезію та землеустрій» у 2020 р. 

На спеціальність «Агрономія» у 2020 р. було подано 95 заяв. Усього ліцензійний обсяг склав 50 місць, з яких 25 бюджетних. При цьому на бюджет було зараховано 10 абітурієнтів, а на контракт 17 чоловік. Конкурс на одне бюджетне місце — 1,3.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 152,07.

Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 119,51.

Ліцензійний обсяг спеціальності «Агроінженерія» є склав 25 місць. Всього поданих заяв було 61. На цю спеціальність було зараховано 21 чоловік. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 159,25, на контракт — 127,42.

Спеціальність «Геодезія та землеустрій» обрало 43 чоловік. Ліцензійний обсяг складав 30 місць. Вступили ж лише 3 абітурієнти. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 147, 19.

Міжнародна співпраця

Подільський державний аграрно-технічний університет має закордонних партнерів, через який понад 50 міжнародних установ й організацій, а також близько 30 закладів вищої освіти та науково-дослідних установ. ПДАТУ співпрацює з ВНЗ Польщі, Білорусі, Іспанії, Казахстану, Китаю, Молдови, Німеччини, ОАЕ, Польщі, Сербії, Словаччини. А з 2017 року університет є асоційованим членом Всесвітньої конфедерації установ вищої аграрної освіти і науки.

Також здобувачі вищої освіти мають можливість брати участь у програмах обміну з різними країнами світу, зокрема з ВеликоБританією, США, Іспанією, Республікою Сенегал, Польщею та Чехією.

Працевлаштування

За понад 100 років функціонування навчальний заклад випустив понад 63 тисячі фахівців. Серед випускників — виробники, керівники фермерських господарств і агропідприємств, державні і політичні діячі, науковці.

35 випускників мають звання Героя Соціалістичної Праці, а 6 Героїв України.

Тому співробітники ПДАТУ пишаються можливостями для самореалізації випускників.

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії