Життя студента після вступу: про агроможливості

24 червня 2019 журналісти «Радіо Берліна і Бранденбурга» опублікували розслідування про працю українських студентів в Німеччині. Але після публікації розслідування практикант, який поділився з журналістами такою інформацією, відмовився від своїх слів, тому статтю видалили з офіційного сайту.

«Виробнича практика» за кордоном стає все більш звичним явищем серед студентів. Їм пропонують роботу за спеціальністю, вдосконалення мови та гідну зарплату, яку студент не зможе отримати в Україні всього за 3 місяці на наших підприємствах. Але за цією «практикою» частіше ховається можливість іноземних роботодавців використовувати молодь як дешеву робочу силу в сільському господарстві — збирання спаржі, полуниці, огірків на полях, робота по 10-14 годин та, навіть, омріяна велика зарплата у підсумку виходить менше, ніж обіцяли.

Таку статтю опублікували на Commons.com.ua, але в наших інтересах зменшити відтік української молоді та розібратися, що ж  можуть запропонувати українські компанії на фоні збирання урожаю на сонці посеред поля.

Наприклад, Агроіндустріальний холдинг МХП, розуміючи головну цінність будь-якого підприємства, створили свою програму під назвою «МХП Старт». В рамках програми, компанія пропонує:

  • Відвідати виробничі потужності холдингу (екскурсія);
  • Пройти практику на найсучаснішому обладнанні;
  • Пройти стажування і стати професіоналом своєї справи.

Тобто вже після 3-го курсу студент за літо може пройти стажування та отримати реальний досвід на великому підприємстві України. А з отриманими знаннями може написати свій звіт про практику, заповнити дані для дипломної роботи, працевлаштуватися чи, навіть, просто дізнатися на кого ж він вчився усі ці роки. 

Але не одним МХП багаті, як то кажуть. Нижче список можливостей від агрохолдингів:

  • «Кернел Шанс» від Кернел — програма стажування для випускників та студентів.
  • «Астарта-Київ» — стажування для студентів 3-5 курсів за напрямом Агровиробництва (Агрономія і  захист рослин, Агроінженерія, Ветеринарна медицина) та проводиться на агрофірмах Астарти в Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій і Тернопільській областях.
  • BASF  7 місяців оплачуваного стажування на повний робочий день для студентів 4-5 курсу агрономічного факультету. Програма передбачає візити до фермерських господарств,  діагностику стану посівів, надання рекомендацій. Наступний набір — вересень-жовтень 2019 р.
  • Syngenta — оплачуване піврічне або річне стажування за місцем проживання для студентів від 3-4 курсу різних спеціальностей. Здобувати навички можна за двома напрямками – комерційно-адміністративним і агрономічним. Також є  можливість пройти переддипломну практику, компаніє надає звітні дані для написання диплому.
  • НІБУЛОН — практика в будь-якому з підрозділів компанії залежно від спеціальності. Плюс до карми буде, якщо студент навчається за аграрним, економічним, правовим або судноплавним напрямком. Під час практики студенти користуються відкритою фінансовою звітністю компанії, консультуються з фахівцями.
  • ROPA Ukraine — оплачувана практика за будівничим, ремонтно-технічним, економічним, агрономічним та ветеринарним напрямками. По завершенню практики вносять запис до трудової книжки. За наявності вакансій можна продовжити працювати в компанії при умові заочного навчання або індивідуального графіка.
  • HarvEast — оплачуване стажування тривалістю від 3 до 6 місяців. При цьому можна по черзі спробувати свої сили у декількох департаментах — земельному, аналітичному, у соціальній службі.
  • «Формула успіху» від UKRAVIT — програма стажування з польовими та лабораторними дослідами для студентів 3-5 курсів університетів за спеціальностями «Агрономія» та «Захист Рослин».
  • «Сварог Вест Груп» — оплачуване піврічне стажування для майбутніх (студентів 4-5 курсів) інженерів, агрономів, трактористів, електрогазозварників, ветеринарів та зоотехніків, енергетиків, програмістів в Хмельницької, Чернівецької, Житомирської області).

Цей список можна ще поповнювати, але головне зрозуміти тенденцію — українські компанії зацікавлені в студентах.

До речі, українські роботодавці дуже часто надають безкоштовне житло та дешеві чи безкоштовні обіди, що не можна сказати про іноземних конкурентів.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна