Проблеми ринку праці: яких кадрів потребує елеваторна галузь

Нещодавно пройшла виставка «АгроВесна. Зернові технології 2021». Наші колеги з Elevatorist.com розпитали у представників агробізнесу, як коронакриза вплинула на роботу підприємств, чи змінилась кількість персоналу в компаніях та пошук яких фахівців є найбільшою проблемою для «залізних» роботодавців. 

Читати більше: Елеваторна мода 2021: що показали ринку на Зернових технологіях

Євгеній Костоянц, директор з продажу компанії «Сокол»:

На сьогодні в компанії працює 150 чоловік. І нам вдалося зберегти спеціалістів, крім того, ми ще і приймаємо нових людей. Найскладніші спеціалісти в пошуку — робочі спеціальності. Це оператори станків ЧПУ, професійні слюсарі й токарі. Як і наші колеги з ринку, ми запрошуємо молодих спеціалістів на стажування, вкладаємо ресурси в навчання, щоб люди виростали у професійному плані разом з нами. Взагалі у нас працює і молоде покоління, і більш досвідчене, проте все ж таки більшість колективу — люди 25-40 років. Шукаємо спеціалістів через оголошення, пропонуємо гарні умови, наприклад, повну соціальну забезпеченість. 

Читати також: Професії: що чекає елеваториста за сталевими банками?

Борис Коба, керівник комерційного відділу «Елеваторпромсервіс»:

Коронакриза вплинула на всі сфери нашого життя і роботи. Звичайно, обсяг замовлень знизився, хоча й не суттєво. Це допомогло нам не скорочувати персонал і ніхто за цей рік не був звільнений. Крім того, керівництво сприяє у забезпеченні робітників засобами захисту та допомагає у лікуванні. Ми постійно видаємо необхідні засоби індивідуального захисту, моніторимо температуру на вході. За цими заходами ми ретельно слідкуємо. Тому в плані персоналу у нас все добре, працюємо у звичайному режимі. 

У штаті працює близько 200 осіб. При пошуку нового персоналу гостро відчувається дефіцит висококваліфікованих токарів і фрезерувальників. І, наприклад, якщо зварювальники ще представлені на ринку досить великим сегментом, то операторів ЧПУ знайти дуже важко, адже ця професія зовсім не молодшає. А так як все обладнання модернізується та уніфікується, вимагаємо досить високу кваліфікацію від виробничих професій. 

На жаль, у нас в основному працює резерв та старші, досвідчені, але вже передпенсійного віку люди. Звичайно, це талановиті спеціалісти ще старої радянської школи. Проте якщо все ж таки молоді спеціалісти погоджуються на роботу у нас, то ми їх залюбки навчаємо. Якщо говорити мовою цифр, то десь у нас працює 50-60% людей віку 50+. Інші — це молодь, адже робота інтенсивна і часто доводиться залишатися понаднормово на роботі.  

Володимир Чеглатонєв, комерційний директор компанії «ОЛИС»:

COVID-19 не вплинув на нашу роботу. Звісно, були періоди віддаленої роботи, проте найголовніше — ми нікого не звільнили. Так, в штаті працює десь 210 чоловік. 

Нам важко знайти технічних спеціалістів: слюсарів, зварювальники, висококваліфікованих токарів. На мою думку, такі робітники — біль наших професійно-технічних училищ та коледжів. Вони вже не дають на виході відразу готових кадрів. Співпрацюємо з інститутами та технікумами, молодих робітників навчаємо самі, використовуємо наставництво. Але, на жаль, такі спеціалісти у нас довго не працюють. Вони хочуть все і прямо зараз, але роботодавець бачить, що вони багато чого не знають і не вміють. Мають велике бажання заробляти, проте не всі готові важко працювати для цього. Звісно, є ті, хто залишається, проте все ж таки більшість не хоче. Їм простіше піти продавати телефони в магазині. Тому по таким спеціальностям навіть з професійною освітою молодь чомусь не затримується.  

Читати також: Сергій Щербань: Менше 20% робітників зернової сфери мають профільну освіту

Олександр Шпитько, комерційний директор компанії Eskeeper:

На колектив коронавірус не вплинув, ми працювали у тому ж режимі, що і працювали раніше. Проте були моменти, коли нам приходилось працювати у домашньому режимі. Але намагалися адаптуватися і працювати далі з тим колективом, який був до карантину. У нас не було звільнень і скорочень та навіть додалися новенькі. В офісі у нас працює десь 20 чоловік.

Найбільше труднощів у пошуку персоналу ми відчуваємо з менеджерами. Вони повинні знати свою роботу та знати елеваторне обладнання, щоб його продати. І якщо ми його навчаємо, то він повинен це все розуміти і надалі спілкуватися. Багато хто приходить, він хоче заробляти якісь гроші, він не розуміє, що проекти мають бути великі по пів-року, а не на місяць. Доводиться шукати нові рішення. Наприклад, є практика, що наші інженери обіймають посаду менеджерів, ми їх навчаємо софт-скілс та як спілкуватися з людьми і отримуємо більш кваліфікованих продавців. 

Ми навчаємо весь персонал: і самих інженерів, і менеджерів, щоб вони працювали під нас, а не спиралися на свій досвід. Ми працюємо на ринку 10 років і за цей час ми навчили багато людей, зробили з них справжніх спеціалістів. 

Ірина Чернобай, комерційний директор компанії «Аеромех»:

Робота в умовах COVID-19 не вплинула на обсяги виробництва заводу «Аеромех». Довга співпраця з нашими міжнародними партнерами є запорукою успіху і спільного розвитку. У 2020 році ми збільшили мережу дилерів і відповідно обсяги продажів. В останньому кварталі ми прийняли нових людей на роботу, хоча звісно мали б більше можливостей без обмежень пандемії. Ми взяли зварювальника, дизайнера, менеджерів, різноробів, слюсарів. 

У нашому колективі понад 50 чоловік. При пандемії нам вдалося зберегти робочі місця і ми ще хочемо додати нових людей в команду. Наша компанія гостро відчуває проблему кадрового голоду. Нам ще дуже потрібні висококваліфіковані зварювальники, конструктори, технологи. Таких спеціалістів важко знайти у нашому місті Кремінне. Розуміємо, що це не Харків і не Київ, але навіть не дивлячись на масштабність цих міст, підприємства там також відчувають брак спеціалістів.

Ми не боїмося ділитися своїми знаннями з молодими кадрами. Але проблема в тому, що ніхто не хоче їхати у такі невеликі міста. Особливо популярним зараз є віддалена робота. Такий тип роботи ми не завжди можемо запропонувати. Адже конструктор — це спеціаліст, який повинен бути на заводі, він повинен ходити по цехах, коректувати, впроваджувати нові розробки. 

Найбільш затребувані для нас фахівці — це технолог, зварювальник, конструктор. Ми розширюємося. Якщо сидіти на місці і не розвиватися, то ми можемо впоратися тими силами, що у нас є. Але якщо ми хочемо розвиватися, то нам потрібні нові кадри.

Ми готові брати студентів, нещодавно набирали практикантів. Але є велика проблема, що, наприклад, ті програми, які вони вивчали, для нас вже давно не актуальні. Ми готові брати конструкторів після інституту і нехай вони з нами розвиваються. Але поки з цим складно.

© Олена Гайдук, Олена Пізняк, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна