Підвищуючи заробітні плати ми можемо отримати тінізацію зарплат — Гетманцев

Голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запропонував відкласти підвищення зарплат до 1 грудня 2021 року.

Про це пише tsn.ua.

За словами Гетманцева, переглянути стандарти і підвищити зарплату неможливо одномоментно.

«Тому ми переглядаємо ці стандарти поступово. До речі, до нашого рішення про підвищення мінімалки до 5 тис. грн, третина працівників була за межею абсолютної бідності. Тобто, вони заробляли менше, ніж їм необхідно було для фізичного виживання. Кожного місяця Мінсоцполітики перераховує фактичний прожитковий мінімум. У липні було 5050 грн, а ми підняли до 5 тис. грн. Інакше кажучи, ми не підняли мінімалку до цього рівня, але наблизилися. Наступного року повинні перейти цю мінімальну межу. Підвищення буде на 9,3%», — пояснив депутат.

Також Данило Гетманцев наголосив, що підвищення зарплат може призвести до більшої тінізації. Наприклад, робітників будуть переводити на пів ставки. Тому, на його думку, оптимальною сумою для підвищення зарплати є 6 тис. грн, а не 6,5 тис. грн. 

Читати також: У Женеві з 1 листопада 2020 року мінімальна заробітна плата буде становити 23 швейцарських франків на годину

Нові вакансії