Головною проблемою виноробної галузі України є відсутність первинної школи — думка

Винороб Богдан Павлій в інтерв'ю Kurkul.com заявив, що головною проблемою виноробної галузі України є відсутність первинної школи рівня професійного училища.

Про це йдеться у матеріалі «Богдан Павлій: Мене шокував рівень навчання енологів у Німеччині».

«У нас не готують виноградарів у чистому вигляді. Проте, щоб у майбутньому стати виноробом або ж енологом, людина повинна вміти робити елементарні речі на винограднику: знати, як його обробити, обрізати», — пояснив Богдан Павлій.

В Україні виноградарі навчаються в аграрних ВНЗ. Найбільше спеціальностей та кафедр, більш-менш пов’язаних із виноробством, є в структурі університетів на Півдні та Заході країни. Там переважно вчать на агрономів у галузі садівництва або технологів-виноробів. За словами Богдана Павлія, особливе значення для розвитку галузі має Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова Національної академії аграрних наук України, що пропонує профільну освіту. Але Інститут насамперед є науковим центром.

«Я був у Німеччині, де мене просто шокував рівень підготовки та організація навчального процесу у регіональній школі. Навчальний процес за спеціальністю «енолог» у професійній школі передбачає теоретичний курс із практикумом на базі найсучаснішого обладнання на базі установи та обов’язкову практику одразу у виноробному господарстві. За роботу у виноробні, де студенти вчаться премудрощам енології, їм ще і дають зарплату», — поділився Богдан Павлій.

Адміністрація школи готова брати студентів навіть з України. Головні умови — володіти німецькою та попередньо домовитися з місцевим виноробом, який буде готовий взяти студента до себе на практику у якості підсобного працівника. Така освіта може бути абсолютно безкоштовною для студента, бо німецькі школи навчатимуть за кошт фермера-винороба, у господарстві якого є робота.

Читати також: Шеф-сомельє розповів про навчальні заклади для профільної освіти виноробів

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна