АгроАбітурієнт: все про вступ та навчання у ХНАУ ім. В.В. Докучаєва

Вступна кампанія вже в розпалі. Тому у рамках проекту «АгроАбітурієнт» ми продовжуємо розказувати про українські ВНЗ, де можна здобути агроосвіту. AgroRobota.com.ua дізналася, що чекає майбутніх аграріїв у стінах Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва та які перспективи відкриваються перед ними після отримання диплому.

Alma mater

Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва вважається найстарішим вищим аграрним навчальним закладом в Україні. Він був заснований у 1816 р. у передмісті Варшави — Маримонті як Інститут земельного господарства. До Харкова навчальний заклад було евакуйовано у 1914 р. і в 1921 р. він функціонував як Харківський сільськогосподарський інститут. Проте під час Другої світової війни інститут знову було евакуйовано до Узбецької РСР і в жовтні 1944 р. знову відновлено у Харкові. З нагоди 100-річчя від дня народження вченого Василя Докучаєва у 1946 р. інституту було присвоєно його ім'я. У 1991 р. навчальний заклад став Харківським державним аграрним університетом ім. В. В. Докучаєва, а ще через 11 років отримав статус національного.

Наразі Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва є державним вищим навчальним закладом IV рівня акредитації, підпорядкований Міністерству освіти і науки України. У структурі університету діють 6 факультетів, 1 інститут та Центр фахової передвищої та професійної освіти. 

«Якщо вести мову про переваги нашого університету перед іншими навчальними закладами, як міста Харкова, то, по-перше, це наявність значної кількості місць державного замовлення, по-друге, це вартість контракту і можливість її поетапної оплати, по-третє, це можливість наших студентів для проходження за кордоном, а також військової підготовки», — підкреслив проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Станіслав Василішин.

Для практичної підготовки студентів є 6 навчальних корпусів, лабораторії, павільйон сільськогосподарської техніки, дендропарк, дослідне поле, 2 навчально-дослідні господарства, 2 навчальні телецентри, комп'ютерні класи, обчислювальний центр.

«Особисто нам тут подобається. Є унікальні місця: кругла галявина з туй, незвичайне місце, лабіринт з чагарників, дуби з величезними листям і безліч рослин, які так просто не ростуть на Харківщині», — поділилася у соцмережі Валентина Мороз.

Для проживання студентів створено студентське містечко з 7 гуртожитками, де окрім кімнат є тренажерні зали, тенісні кімнати, шахово-шашковий клуб. Для організації культурних і спортивних заходів є 4 спортзали, стадіон, актова зала, а також хоровий, танцювальний і вокальний класи. Також працює центр первинної медико-санітарної допомоги, їдальні, кафе.

У фондах бібліотеки зберігається понад 600 тис. творів друку. Читачі мають змогу обслуговуватися у 8 читальних залах і  4 абонементах.

Викладацький склад

Ректор Харківського національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва — Ульянченко Олександр Вікторович. Він є доктором економічних наук, професором, членом-кореспондентом Національної академії аграрних наук, академіком Академії економічних наук України.

За словами ректора, у 2019 р. до складу професорсько-викладацького складу ввійшло 294 осіб, з яких 75% мають наукові ступені та вчені звання. В університеті обіймають посади 27 докторів наук, професорів і 184 кандидатів наук, доцентів.

Кожного року 20% викладачів ХНАУ ім. В.В.Докучаєва проходять підвищення кваліфікації. 

Читати також: АгроАбітурієнт: скільки коштує вивчити майбутнього аграрія у ЛНАУ

На кого можна вивчитися

У Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти за освітніми рівнями «молодший бакалавр», «бакалавр», «магістр», «доктор філософії» за 46-ма освітньо-професійними програмами 23-х ліцензованих спеціальностей, з них: молодший бакалавр 3,26 бакалавр 23, магістр 14, доктор філософії 6 освітньо-професійних програм.

Форма навчання — денна, заочна та дистанційна. Навчальний процес проводиться українською та англійською мовами.

У 2019 р. загальний контингент здобувачів вищої освіти Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва становив 3400 осіб, з них 1920 навчалися на денній формі навчання, а 1480 — на заочній. Найбільше студентів на агрономічному факультеті, а найменше — на факультеті захисту рослин. 

У 2020 р. Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва оголосив набір за 5 профілями підготовки: сільськогосподарський, біолого-екологічний, соціально-економічний, інженерний та туристичний.

Вартість навчання майбутнього бакалавра у 2020-2021 н.р. на спеціальностях «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва», «Біологія», «Екологія», «Науки про землю», «Біотехнології та біоінженерія», «Геодезія та землеустрій», «Агрономія», «Агроінженерія», «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство», «Захист і карантин рослин», «Технологія виробництва та переробки продукції сільського господарства» однакова: на денній формі навчання — 10 тис. грн і 9,5 тис. грн. А щоб здобути диплом бакалавра за спеціальністю «Геодезія та землеустрій», необхідно сплатити 11,5 тис. грн і 10,9 тис. грн на денній і заочній формах відповідно.

Конкурс на популярні аграрні напрямки

Статистика вступу на бакалаврат (дані за 2019 р.): 

  • 144,39 і 8,37 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 132,76 і 7,68 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  • 346 — заяв на вступ отримав університет;
  • 1635 — ліцензійний обсяг;
  • 1,98 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 1,87 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 367 — зараховано на контракт, 160 — на бюджет.

Найбільш популярними агроспеціальностями для вступу у 2019 р. Стали «Агрономія» (291 заяв), «Геодезія та землеустрій» (164 заяв), «Екологія» (124 заяв), «Лісове господарство» (85 заяв), «Захист і карантин рослин» (75 заяв), «Біотехнології та біоінженерія» (66 заяв), «Агроінженерія» (62 заяви). 

Серед найменш популярних агроспеціальностей у 2019 р. Стали «Садово-паркове господарство» (38 заяв), «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» (29 заяв), «Біологія» (26 заяв), «Науки про землю» (25 заяв), «Технологія виробництва та переробки продукції сільського господарства» (13 заяв).

AgroRobota.com.ua розібралася, чи просто було вступити на «Агрономію», «Геодезія та землеустрій» та «Екологію» у 2019 р. 

На спеціальність «Агрономія» у 2019 р. було подано 291 заяву. Усього ліцензійний обсяг склав 260 місць, з яких 120 бюджетних. При цьому на бюджет було зараховано 41 абітурієнт. Конкурс на одне бюджетне місце — 1,29.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 156,41. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 129,51.

«Наш факультет готує спеціалістів, без яких світ не може прожити. Саме ці спеціальності годують всю нашу державу та і весь світ. Всі ви знаєте, що Україна є аграрною країною, а ті, хто працюють на землі, завжди матимуть шматок хліба, м’яса та масла», — заявив декан агрономічного факультету Олексій Романов.

«Геодезія та землеустрій» є другою серед популярних спеціальностей у ВНЗ. У 2019 р. 164 абітурієнти хотіли вступити на спеціальність. Усього ліцензійний обсяг на спеціальності — 100 місць. З них 28 бюджетних місць, до речі, які були майже повністю закриті — 19 абітурієнти вступили на бюджет. Конкурс на цьому напрямку на одне бюджетне місце серед всіх заяв став 2,43. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 171,92. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 137,29.

На спеціальності «Екологія» виявило бажання навчатися 124 абітурієнти. При цьому ліцензійний обсяг становив 35 місць. Всього було 18 бюджетних місць, на які зараховано 13 чоловік. Конкурс становив 1,86. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 160,51. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 135,93.

Міжнародна співпраця

У Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва навчаються 137 іноземних здобувачів, серед яких громадяни Марокко, Узбекистану, Туркменістану, Нігерії, Палестини, Азербайджану, Конго, Сенегалу, Афганістану, Єгипту, Казахстану, Ізраїлю.

У 2019 р. у міжнародній практиці та стажуванні за фахом взяли участь 529 студентів, з яких 259 агрономічного факультету, 59 факультету інженерів землевпорядкування, 67 факультету захисту рослин і 35 факультету лісового господарства. 

Наразі ВНЗ має 43 двосторонні договори про співробітництво із закладами вищої освіти й організаціями партнерами країн світу щодо підвищення кваліфікації викладачів.

«Сьогодні сотні наших студентів проходять виробничу практику за кордоном в таких країнах, як США, Данія, Франція, Швейцарія, Болгарія, Норвегія Німеччині. Університет має тісні зв’язки та має договори про співпрацю з аграрними ВНЗ Європи та Азії. А провідні викладачі проходять стажування у країнах Північної Америки та ЄС», — поділився ректор Олександр Ульянченко.

Працевлаштування

Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва у навчальному процесі співпрацює низкою підприємств, які мають можливість працевлаштовувати випускників. Серед них HarvEast, «Сингента», «Екопрод-АТ», «Агро-Союз», «Агрокомбінат «Слобожанський» Харківської  області», «Зміївська овочева фабрика», Центр державного земельного кадастру, інститути НААН України, а також ряд державних і приватних дослідних, лісових і фермерських господарств.

«Навчання було цікавим. І ця база знань дала поштовх в життя. Я продовжив працювати у галузі сільського господарства», — поділився випускник агрономічного факультету, директор компанії «Східагрохім» Сергій Чекар.

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і  пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна