Аграрна освіта Полтавщини: напрями та перспективи навчання у ПДАУ

Ви вже вирішили, що хочете пов’язати своє життя з агросферою, але не знаєте, де здобути аграрну освіту? Пропонуємо дізнатися, на кого можна вивчитися у Полтавському державному аграрному університеті! Адже настав час у рамках проєкту «АгроАбітурієнт» відвідати цей ВНЗ.

Alma mater

Історія Полтавського державного аграрного університету починає свій відлік з 1 вересня 1920 року, коли було відкрито факультет садівництва та городництва при Вищій робітничій школі. Через рік факультет був реорганізований спочатку в сільськогосподарський, а згодом — в агрокооперативний технікум, а з 1929 року — в сільськогосподарський інститут. У 1930 році він отримав назву зоотехнічного і спеціалізувався на підготовці фахівців із свинарства.

Під час Другої світової війни інститут було евакуйовано в Росію у місто Курган, а після її завершення група співробітників повернулась у Полтаву й розпочала роботу інституту. 

23 липня 2001 року Полтавський державний сільськогосподарський інститут реорганізовано в Полтавську державну аграрну академію.

16 жовтня 2020 року Міністерство освіти і науки України змінило тип установи та перейменувало Полтавську державну аграрну академію на Полтавський державний аграрний університет.

Полтавський державний аграрний університет має 5 навчальних корпусів, навчально-виробничі майстерні, 24 комп'ютерні класи, 18 аудиторій з мультимедійними пристроями, спортивний комплекс, віварій для утримання сільськогосподарських тварин, ветеринарні клініки, бібліотеку (книжковий фонд налічує понад 400 тис. одиниць), парк площею 4,5 га.

Студенти мають можливість проживати одному з п’яти гуртожитків, де встановлені холодильники, меблі, пральні машини, телевізори, душові кімнати.

ВНЗ має сторінки у Facebook, Instagram, а також Telegram і YouTube-канал.

Викладацький склад

Ректор Полтавського державного аграрного університету — кандидат економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Аранчій Валентина Іванівна. Вона обіймає посаду ректора з 2011 року.

У цьому ВНЗ працюють 342 викладачів, зокрема 56 докторів наук, професорів і 247 кандидатів наук, 200 доцентів. Серед них – 10 академіків і 5 членів-кореспонденттів галузевих академій наук України, 14 володарів почесних державних звань, 2 лауреати Премії Президента України для молодих учених.

Аграрні спеціальності

У ПДАУ функціонує 31 кафедра. Підготовка ведеться за ступенями бакалавр, магістр, доктор філософії. Форма навчання: денна і заочна.

Вартість за весь термін навчання (Зр.10 міс.) на денній основі за спеціальностями «Агрономія», «Екологія», «Біотехнології та біоінженерія», «Агроінженерія», «Галузеве машинобудування», «Харчові технології» «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»» становитиме 66 800 грн.

На заочній формі навчання вивчити майбутнього аграрія за однією з вищезазначених спеціальностей коштуватиме 50 000 грн.

Вступна кампанія

Статистика вступу на бакалаврат (дані за 2020 р.): 

  • 141,79 і 8,70 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 134,64 і 8,47 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  • 2695 — заяв на вступ отримав університет;
  • 1163 — ліцензійний обсяг;
  • 2,61465 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 7,48 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 429 — зараховано на контракт,  179 — на бюджет.

У ТОП-3 популярних аграрних спеціальностей для вступу у 2020 були «Агрономія» (240 заяв), «Агроінженерія» (161 заяв), «Екологія» (154 заяв).

Менш популярними аграрними спеціальностями виявилися «Біотехнології та біоінженерія» (91 заява), «Харчові технології» (88 заяв), «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (71 заява), «Галузеве машинобудування» (55 заяв), «Захист і карантин рослин» (52 заяви). 

Наша редакція проаналізувала дані вступної кампанії 2020 року і дізналася, як легко чи важко було вступити на «Агрономію», «Агроінженерію» та «Екологію».


Найбільше абітурієнтів хотіли вивчитися на агрономів і подали на цю спеціальність 240 заяв. Ліцензійний обсяг склав 118 місць: 75 бюджетних і 43 на контракт. Зарахували на бюджет 65 абітурієнтів, а на контракт — 38. Конкурс на одне бюджетне місце серед всіх заяв склав 2,60. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 150,81. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 119,31.

На спеціальність «Агроінженерія» було подано 161 заява, ліцензійний обсяг склав 90 місць (серед яких 70 бюджетних). На контракт було зараховано 8 чоловік, а на бюджет — 45. Конкурс на одне бюджетне місце серед всіх заяв склав 1,88. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 150,58. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 131,40.

На «Екологію» виявили бажання вступити 154 чоловік. При цьому ліцензійний обсяг склав 25 місць (із них 17 бюджетних). На безоплатну форму навчання було зараховано — 9 абітурієнтів, а на контракт — 7.  Конкурс на одне бюджетне місце серед всіх заяв склав 11,11. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 170,68. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 138,95.


Міжнародна співпраця

ПДАУ є учасником програми Erasmus+ і проекту «Паралельний європейський диплом», а також членом Європейської Асоціації Агентств з розвитку (EURADA).

Студенти мають можливість проходити закордонну практику і стажування у вищих сільськогосподарських школах та фермерських господарствах Польщі, Угорщини, Німеччини, Швейцарії, Франції, Нідерландів, Великобританії, Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції, Канаді, США і Австралії.

Окрім того, у ПДАУ функціонує Центр міжнародної освіти, який здійснює довузівську підготовку громадян країн Азії, Африки і Латинської Америки для їх подальшого навчання в українських ВНЗ.

Працевлаштування

Протягом своєї історії  Полтавський державний аграрний університет випустив понад 22,5 тис. спеціалістів для АПК. У ВНЗ функціонує Відділ сприяння працевлаштуванню студентів і випускників, який надає необхідну інформацію про пошук роботи і вакансії. 

Також студенти проходять навчальну та виробничу практику на сільськогосподарських підприємствах Полтавщини, які запрошують випускників на роботу.

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна