ТОП-10 порад молодому агроному

Дослідження ринку праці свідчить, що престиж професії агронома набирає обертів. Але від фахівців також вимагається високий рівень професійності. Олег Фурманець дав 10 порад, які допоможуть агрономам-початківцям стати затребуваними спеціалістами.

Читати також: 10 життєвих принципів агронома Олега Фурманця

1. Щоб навчитись, необхідно працювати не у стінах університету, а в полі

За словами Олега Фурманця, заклади освіти не дають майбутнім агрономам практичних знань та навичок, що знадобляться у роботі. Причини цього — нестача бюджету, застарілі методики викладання та небажання викладачів змінювати їх.

«Я зараз більше практик, ніж викладач, проте остаточно освітню діяльність не полишив. І ось саме з погляду практика я намагаюсь давати своїм студентам те, що можна зрозуміти, тільки працюючи в полі. Вважаю, цього зараз дуже не вистачає у агроосвіті», — підкреслив  Олег Фурманець.

Читати також: АгроАбітурієнт: Чому випускники НУБіП України затребувані на ринку праці

2. Треба розуміти, що аграрна галузь — високорозвинена і технологічна

Слід позбутися стереотипу, що агроном працює в бруді й зі старим обладнанням. Адже наразі це сучасна й високорозвинена галузь. А кожен аграрій є гвинтиком у цій технологічній системі. 

«Аграрна галузь сьогодні — вельми перспективна, дає можливості для професійного розвитку однаково і хлопцям, і дівчатам. І сучасний агроном — це скоріше молодий технологічно «підкований» фахівець, аніж дядько у чоботях і куфайці», — наголосив фахівець.

3. Агроном повинен вміти аналізувати і працювати на результат

Агрономи отримують високу зарплату. Але слід пам’ятати, що основні завдання цього спеціаліста — аналізувати всю роботу в полі, працювати на результат, приймати власні рішення і брати на себе відповідальність.

Свіжі вакансії агрономів

4. Навчіться швидко реагувати на нові умови роботи

«Я часто бачу, що змінювати технологію відповідно до нових умов, швидко приймати рішення і змінювати стратегію людям заважає інертність мислення і приказка «ми завжди так робили». Комусь не дає мислити самостійно звичка працювати точно так, як книжка пише. Комусь — організація роботи на підприємстві, коли потрібно узгоджувати свої дії на кількох рівнях і коли це нарешті відбудеться, діяти вже пізно. Агроном не бог і не може створити ідеальні умови на своїх полях, але він повинен максимально нівелювати негативний вплив тієї ж погоди на результати своєї праці. Реагувати швидко і розумно», — наголосив  Олег Фурманець.

5. Підтримуйте роботу всієї команди

Не секрет, що успіх роботи залежить не від однієї людини, від злагодженої роботи команди.  Олег Фурманець зізнається, що простіше працювати з молодим поколінням агрономів, які ще не мають усталених звичок і відкриті до нового. Колеги старшого віку, на жаль, можуть бути не налаштовані прислухатися.

6. Не вимагайте робити те, чого не вмієте самі

«Не можна наказувати людям робити те, що не пробував робити сам. Я намагаюся увійти у курс всіх виконуваних операцій, попрацювати на якійсь ланці, а вже потім, коли я розумію, скільки трудовитрат та часу потребує та чи інша робота, як її виконувати правильно, я можу давати вказівки підлеглим», — пояснив наголосив Олег Фурманець.

7. Вірте у випадковості

Олег Фурманець не мріяв стати агрономов і хотів стати спеціалістом іншої галузі. Але доля склалася, що чоловік не тільки закінчив факультет агрохімії та ґрунтознавства, а й захистив кандидатську дисертацію в процесі роботи і працює викладачем. Тільки зараз почав став агрономом-практиком і вважає це щасливою випадковістю.

8. Знаходьте баланс між родиною та роботою

Часто агрономи працюють понаднормово, але слід знаходити баланс між родиною та роботою. 

«Коли вдома тебе розуміють, підтримують, працювати і взагалі жити набагато легше. Проте розуміння повинне бути двостороннім. Тебе підтримують у родині — ти підтримуєш родину, намагаєшся приділяти близьким максимально часу. Якісь об’їзди полів я роблю з дружиною і донькою. І вони розважаться трошки, і я проведу з ними якийсь час», — поділився Олег Фурманець.

9. Давайте право вибору

Агроном впевнений, що кожен має право на власний вибір і власний шлях. Треба підтримувати людей у їх рішеннях. Олег Фурманець зізнається, що якщо його дитина вирішить не йти працювати в аграрну сферу, то батьківська підтримка буде у будь-якому будь-якому випадку.

10. Вчіться керувати часом

За 24 години агроному необхідно виконати безліч посадових обов’язків. Окрім того, необхідно встигати відпочивати, приділяти увагу своїй родині, знаходити час на самоосвіту.

«Тому потрібно вчитися керувати своїм часом. І часом своїх підлеглих, своєї команди. Це складно, не буду брехати. Але якщо ти не вмієш розумно спланувати та розподілити час, швидко виснажишся», — зробив висновки Олег Фурманець.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна