Робота на елеваторі: про головне від спеціалістів зерносховищ

Колеги з Elevatorist.com поділилися історіями працівників зерносховищ, які вже мають великий досвід роботи в елеваторній сфері та розповіли, як прийшли у свої професії, і як розвивалася їхня кар'єра.

Читати також: Путь на элеваторе: истории четырех специалистов зернохранилищ

Оператор зерносушарки Олег Лебідь

Олег Лебідь працює на сушильному устаткуванні найбільшого елеватора в Європі — «Агротермінал Констракшин» компанії UkrLandFarming. Елеватор майже на 500 тис. т зберігання потребує значної віддачі від кожного співробітника, а тим більше, —  від сушильних майстрів. Олег успішно витримує велику відповідальність і добре робить свою роботу, — настільки добре, що його запрошують навчати інших співробітників. А між роботою і консультаціями вчиться сам, — взимку отримає диплом про вищу технічну освіту.

15 років тому майбутній зерносушильник прийшов з армії і не зовсім знав, що хоче робити далі. Спочатку вступив до Донецького інституту внутрішніх справ, але кинув, — не сподобалося. Випадок привів Олега на «Степановський елеватор», тоді ще компанії «Райз», на посаду охоронця.

Тоді елеваторі був в процесі будівництва і коли закінчили монтаж обладнання, Олегу запропонували стати оператором зерносушарки. Він погодився і поїхав на курси в Харківський національний технічний інститут сільського господарства ім. Петра Василенка. Майбутній фахівець швидко вдався у суть роботи, тому що ще до армії Олег закінчив технікум харчової промисловості за напрямом «Контрольно-вимірювальні прилади».

«Я розумів, як працює зерносушарка: принцип дії, саму технологічну схему, — мені це було не важко», згадує Олег Лебідь.

Але на практиці не обійшлося без проблем: на елеваторі встановили зерносушарки MEYER, і як з ними працювати ніхто не знав.  

«Труднощі були в тому, що меню зерносушарки було англійською, доводилося працювати зі словником. Перший рік було важко, адже оператор повинен своєчасно реагувати, якщо сушарка сигналізує про якісь аварійні ситуації, щоб не переривати процес сушіння. Зараз-то ми вже все вивчили, працюємо без словників», — розповів Олег Лебідь.

Зерносушарка MEYER американської фірми Brock була чи не єдиною в Україні на той час. Інформації про неї не вистачало, і щоб розібратися з деякими з технічними моментами, Олег навіть звернувся у компанію Brock.

«Довелося писати лист, і не дистриб’ютору, а безпосередньо виробнику в США. Хоч електронна пошта тоді і була, але я відправляв лист поштою. Спочатку написав російською мовою, знайомий перекладач переклав на англійську, — і відправив. Відповідь прийшла електронною поштою на адресу підприємства, що питав, — розповіли», — поділився дивовижною історією Олег Лебідь.

Бажання дійти до суті кожного нюансу в своїй професії змушує Олега постійно займатися самоосвітою. При цьому він не скупиться, а ділиться знаннями з іншими. Постійно навчає тонкощам роботи своїх колег по елеватору.  А у 2018 і 2019 роках фахівця запрошували навіть в ХНТУСГ вести курси для зерносушильників. Звуть його і на інші елеватори: Олег навчав операторів сушильного обладнання на підприємствах Сумської та Чернігівської області.

Але зупинятися на досягнутому він не збирається. Зараз знову в ролі студента і на цей раз закінчує Сумський аграрний університет за спеціальністю інженер-енергетик. 

Начальник ВТЛ на лінійному елеваторі Світлана Коваленко

Від зерносушарок перейдемо до наступної ланки зерносховищ — виробничої лабораторії. Наша героїня Світлана Коваленко вже 16 років керує ПТЛ «Вовчанського комбінату хлібопродуктів», що в Харківській області.

Майбутня керівник навчалася в Одеській національній академії харчових технологій. Світлана Коваленко розповіла, що професію обирала усвідомлено: «завжди подобалося виробництво».

Відразу після закінчення навчання Світлані вдалося попрацювати у молочній промисловості, теж на посади лаборанта. Але в 2002 році вона перейшла на елеватор. Робота виявилася дуже цікавою через різноманітність культур.

«Було цікаво. Мені взагалі подобається це все нове. Молоко є молоко, — молоко-сметана. Весь час одне і те ж. А в лабораторії елеватора стільки всього: пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник, соя, просо», — розповіла Світлана Коваленко.

Світлана Коваленко каже, що на початку роботи на елеваторі її багато чому навчили більш досвідчені колеги. Ділилися не тільки правилам проведення аналізів, а й допомагали розвивати в собі якості, необхідні лаборантам зерносховища, — вимогливість, дисципліну, відповідальність.

Вакансії на елеваторі

Майбутній керівник лабораторії швидко вчилася, і через два сезони отримала свою нинішню посаду.

«Я прийшла в якості техніка-лаборанта, потім мене призначили старшим техніком-лаборантом. А через 2 роки, коли вже накопичився досвід роботи з зерном, стала начальником лабораторії», — згадує фахівець.

Уже 16 років Світлана Коваленко керує зерновою лабораторією. Робота кожного лаборанта дуже відповідальна, — щодня в ВТЛ лінійного елеватора контролюють і перевіряють, щоб на виході отримати заявлену якість продукції.

«Зерно треба зберегти, постійно за ним стежити: спостерігати за режимом зберігання, за тим, щоб відповідало контрактним показниками, не зіпсувалося. Потрібно вчасно на всі процеси реагувати. Продукція дорога, тому підводити просто не можна. Все повинно бути на рівні», — додала Світлана.

То ж бажаємо керівнику і всім співробітникам ВТЛ «Вовчанського КХП» успіхів у роботі!

Нові вакансії

ТОВ "Агрофірма "Іванків", Бориспіль
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Бориспіль
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Бориспіль
Договірна
ТОВ "Украгроком", Рівне (Рівненська обл)
Договірна
ТОВ "Украгроком", Чинадійово
Договірна
ТОВ "Украгроком", Львів
Договірна