Професії: оператор дрона в Україні

Оператор дрона — досить нова, але швидко набираюча популярність професія в сільському господарстві. Деякі господарства і спеціалісти ще сумніваються щодо користі такого механізму, проте з кожним роком дрони все активніше входять у наше життя. 

Дрон або БПЛА (безпілотний літальний апарат) для агронома — зручний механізм, який виконує певні функції, наприклад, виявлення недоліків на полі чи вимір температури. Крім того, дроном називають ще і підводних, і наземних роботів. Дрони допомагають аграріям розуміти свій земельний банк, прораховувати ризики, правильно економити, отримувати великі врожаї і впроваджувати точне землеробство. Крім того, за допомогою дрона можна вимірювати обсяги культур. Наприклад, обсяг зерна на складах. 

Читати також: Smart Field #3: дрони в допомогу агроному

Почнемо з цифр, а саме з зарплати пілота дронів. Досить проаналізувати кілька вакансій операторів дронів: початківці фахівці без досвіду в регіонах — від 16 тис. грн; більш досвідчені пілоти — від 20 до 60 тис. грн, і це для регіонів. Для столиці цифри поки що невідомі, більшість роботодавців вказують зарплату за домовленістю, але є всі підстави припускати високі планки.

В якості порівняння в США середня заробітна плата оператора дронів становить приблизно 100 тисяч доларів на рік, що дорівнює майже 200 тис. грн за місяць в еквіваленті.

За думкою Валерія Яковенко, керівник DroneUA, розповідає що професії оператора дрона можна здобути, якщо зосередити увагу на курсах та програмах від Державного авіаційного університету та Києво-Могилянської академії. Проте окрім навичок красивого польоту, спеціаліст повинен вміти отримувати інформацію та забезпечувати її якість. 

Читати також: вакансії компанії Drone.UA

Тому найчастіше оператори дрону — це не окремі люди на господарстві, а самі агрономи. А ще бажаніше агрономи зі знаннями картографії і геодезії. 

Сам Валерій Яковенко відзначає, що безперечно існує зв'язок між оператором і дроном.

«Навіть, інколи здається, що ти сам літаєш. Ці емоції, ці відчуття передаються через досить складну техніку. Є окуляри, які як шолом ви одягаєте на себе. І саме у цей час коли ви повертаєте свою голову, ви виконуєте функцію керування дроном. Ви отримуєте надвисокий, надчіткий ефект присутності у повітрі. Між оператором та дроном існує радіозв’язок, що дозволяє йому отримувати команди в надшвидкий проміжок часу», — ділиться Валерій. 

Читати також: Професія: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва

Зазвичай БПЛА використовують, коли потрібно швидко «заглянути» в ті ділянки поля, до яких важко дістатися іншим способом. Ідеальний варіант — коли безпілотником управляє сам агроном. Андрій Макаренко відзначає, що навчитися цьому не досить важко.

Це як курси водіння — спочатку вчишся рушати, паркуватися. Далі підвищуєш рівень складності. Чим більше годин людина налітає, тим вище його впевненість», — каже Андрій.

Перші кілька польотів повинні проходити з інструктором. Зазвичай вистачає двох занять. Навчання — дуже важливий етап. Адже в 90% випадків причина «катастроф» — помилка пілота. 

За словами експертів, крім моніторингу, без дронів не обійтися при точному землеробстві. За допомогою дронів можна зробити вимір полів, сформувати контури і площі ділянок з точністю в десятки сантиметрів, отримати ортофотоплани. На підставі цих даних можна планувати сівозміну, оптимізувати бюджет і земельний банк. Тобто, використовувати кожен гектар з максимальною віддачею. За допомогою дрона можна розпорошувати добрива та засоби захисту. Аналізувати грунт і створювати карти полів і посівів. Дрони в комплексі з програмним забезпеченням допомагають визначити тип ґрунту, його кислотність і рельєф.

Тож їх використовують для створення точних контурів полів, що дозволяє розрахувати норми внесення пестицидів і уникнути додаткових витрат.

«Система точного землеробства і моніторинг дозволяють заощадити до 10-20% загальних витрат. Наприклад, після створення того ж ортофотоплану, ви будете знати, що на цій ділянці поля щороку утворюється блюдце-озеро і сіяти там безглуздо. Уникнути пересівань допоможе «розумна» сівалка з відключенням форсунок, а проконтролювати все це знову-таки допоможе БПЛА», — коментує Віталій Сафін, директор компанії «Мапгеосістем».

Читати також: Професія: які дива можуть творити агрономи?

Але дрони бувають різними. Є дрони, які важать 330 грамів. Це дрони, на які вже встановлено тепловізор, на якому є камера із зумом. Який здатен літати 25 хвилин, відлітати на кілька кілометрів від оператора. Ще є і легші, але це іграшки. Якщо казати про надважкі дрони, то наразі це оприскувачі. Їхнє завдання розпилити засоби захисту рослин над полями. Ці дрони вагою близько 30 кг. І коли ви бачите таке створіння у повітрі, воно виглядає як дракон.

Також дрони досить відрізняються і у ціновій категорії. Наприклад, можна взяти Квадрокоптер Parrot Mambo FPV Fly за три з половиною тисяч гривень (ліворуч), а можна купити дрон Parrot Disco-Pro AG зо 180 тис. грн (праворуч). 

Картинки по запросу Квадрокоптер Parrot Mambo FPV Fly

Вони відрізняються різним ступенем автономності — від керованих дистанційно до повністю автоматичних, а також відрізняються по конструкції, призначенням і безлічі інших параметрів.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна