Карантинні 8 тис. грн: хто і як може отримати

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що з вчорашнього дня почався прийом заявок на отримання 8000 грн одноразової допомоги від держави. Протягом перших 10 годин цією можливістю скористувалося понад 5 тис. осіб. Хто може претендувати на карантинні виплати та як їх отримати, розказує AgroRobota.com.ua.

Кому платитимуть 

Кабмін оприлюднив постанову № 1236, яка регламентує порядок отримання матеріальної допомоги у розмірі 8000 грн для бізнесу. Згідно з документом, виплати призначені 2 категоріям осіб, діяльність яких підпадає під заборону в період посиленого карантину в січні:

  1. Застрахованим особам, які є найманими працівниками суб'єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок обмежувальних заходів. Звісно, вони повинні бути офіційно оформлені. Також серед вимог їхня зарплата не повинна перевищувати 30 тис. грн на місяць, а роботодавець сплачував ЄСВ за ІІІ квартал 2020 року.
  2. Фізичним особам-підприємцям, економічна діяльність яких тимчасово зупинена. Окрім того, він повинен вести бізнес не менше трьох місяців,  сплачувати ЄСВ щонайменше за три місяці у 2020 році та самому не бути найманим працівником.

Якщо Ви думаєте, що вже можете претендувати на 8000 грн, то це ще не все. Адже було визначено перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи. 

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка заявив, що одноразову допомогу у 8 тис. грн отримають близько 1,7 млн українців. На ці виплати у Фонді боротьби з COVID-19 передбачено 12 млрд грн. Список на виплату згідно з поданими заявами формуватиме Міністерство цифрової трансформації України й передаватиме дані до Пенсійного фонду. 

«8000 грн для багатьох людей, які працюють на гідній, але не високооплачуваній роботі, це досить великі гроші. В принципі зрозуміло, що для бізнесменів і підприємців, які заробляють набагато більше грошей, ці кошти мізерні. Але з погляду людини, яка має зарплату від 10 до 30 тис. грн, для неї 8 тис. грн допомоги є достатньою», пояснив Тарас Качка.

Куди звертатися

Оформити заявку на отримання одноразової допомоги у зв’язку з «карантином зимових канікул» слід з 14 до 31 грудня. Це можна зробити на порталі «Дія» чи в однойменному застосунку.

На порталі diia.gov.ua спочатку треба зареєструватися чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина. Для цього необхідно мати електронний підпис чи BankID. Ваші дані будуть автоматично перевірені у реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду України на відповідність умовам виплати. Після цього необхідно підтвердити поточне місце роботи, вказати номер свого гривневого рахунку у форматі IBAN і надіслати заявку.

Зазначається, що заповнення заяви не займе більше 5 хвилин, а кошти надійдуть до 31 грудня 2020 року.

Щоб оформити заяву в застосунку, необхідно спочатку у ньому авторизуватися. Це можливо зробити за допомогою Приват24, Monobank, або BankID НБУ. Після цього у розділі «Послуги» натиснути «Отримати допомогу». Після того, як програма автоматично перевірить дані в реєстрі застрахованих осіб ПФУ на відповідність умовам отримання допомоги, необхідно ввести номер гривневого рахунку у форматі IBAN. Через деякий час прийде сповіщення про опрацювання заяви, а виплата буде нарахована до 31 грудня 2020 року.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна