Електронні трудові книжки: зміни обліку трудової діяльності українців

ВРУ 2 вересня 2020 року у першому читанні прийняла Проєкт Закону № 3623 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Згідно з цим документом, будуть внесені зміни до КЗпП, основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, закону про ЄСВ та ряду інших законодавчих актів.

Куди дінеться паперова трудова книжка та як відбуватиметься оцифрування трудового досвіду українців, дізнавалася AgroRobota.com.ua.

Перехідний період

«Ми хочемо пропонувати зміни, які дозволять запускати повноцінно роботу електронних трудових книжок. Це означає менше паперу, менше бюрократії, менше потрібно документообігу. Пенсії будуть нараховуватись автоматично. Це фактично певний прорив, певна реформа», — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Проєктом передбачається 5-річний перехідний період. Він необхідний для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. При цьому протягом 5 років будуть використовуватися обидві форми трудової книжки: паперова та електронна

Електронний сервіс

Внесення відомостей про трудову діяльність до Держреєстру через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій, здійснюється працівником і роботодавцем із обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису. Наразі до Пенсійного фонду України подали інформацію про трудову діяльність, скориставшись сервісом «Електронна трудова книжка», понад 90 тис. осіб.

Після внесення відомостей до Держреєстру, роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівнику на руки під підпис. У разі звільнення видається копія наказу. Але на вимогу робітника, працедавець повинен вносити до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Нарахування пенсії

Також законопроєкт № 3623 передбачає автоматичне призначення пенсії зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію. Якщо громадянин бажає перенести призначення пенсії та продовжити трудові відносини, то розмір цієї виплати підвищуватиметься на 0,5–0,75 %. 

У рамках автоматичного призначення пенсій за допомогою програмних засобів Держреєстру буде можливо визначити найбільш вигідний варіант для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Тож редакція AgroRobota.com.ua бажає вам легкого переходу на нові трудові книжки і якомога менше отримати проблем зі змінами!

Нові вакансії