БНАУ: як навчають майбутніх аграріїв

У рамках проєкту «АгроАбітурієнт» продовжуємо віртуальні подорожі до навчальних закладів, які готують майбутніх аграріїв. Сьогодні AgroRobota.com.ua розвідала, що чекає абітурієнтів у стінах Білоцерківського національного аграрного університету, скільки коштує навчання та чи важко стати студентом цього ВНЗ.


Alma mater

Білоцерківський національний аграрний університет бере свій початок з 1630 року, коли у Вінниці було засновано школу, яка через деякий час отримала статус училища, а потім була реорганізована в гімназію. У 1847 р. навчальний заклад було переведено до Білої Церкви. У 1920 р. на базі Білоцерківської класичної гімназії було створено сільськогосподарський технікум хліборобства, який через шість років одержав назву  Білоцерківського сільськогосподарського політехнікуму, а згодом і сільськогосподарського інституту. Попри те у 1930 р. інститут закрився і на його базі був створений зоотехнічний технікум, який у 1934 р. був реорганізований у Білоцерківський сільськогосподарський інститут. У 1995 р. навчальний заклад отримав ліцензію на право здійснення освітньої діяльності за найвищим IV рівнем акредитації і набув статусу університету. А вже у 2007 р. йому було надано статус національного.

«Місія нашого університету — підготовка висококваліфікованих фахівців. Пріоритет БНАУ — ми автономні. А також прозорість, порядність, відовідальність», — заявила ректор БНАУ Олена Шуст.

Наразі в університеті функціонує 6 факультетів: агробіотехнологічний, біолого-технологічний, ветеринарної медицини, екологічний, економічний, права та лінгвістики. Також у структуру БНАУ  входять загальноуніверситетська кафедра здоров’я та фізичної рекреації, центр довузівської підготовки та Інститут післядипломної освіти.

Окрім Університету, до складу Регіонального університетського центру входять 8 відокремлених структурних підрозділів: 

  • Технолого-економічний коледж БНАУ;
  • Козелецький технікум ветеринарної медицини БНАУ;
  • Компаніївський технікум ветеринарної медицини БНАУ;
  • Золотоніський технікум ветеринарної медицини БНАУ;
  • Олександрійський технікум БНАУ;
  • Бобринецький технікум ім. В. Порика БНАУ;
  • Тульчинський технікум ветеринарної медицини БНАУ;
  • Маслівський аграрний технікум ім. П. Х. Гаркавого БНАУ.

У Білоцерківському національному аграрному університеті навчається понад 5,5  тис. студентів. Вони мають змогу користуватися 10 навчальними корпусами, 7 гуртожитками, 5 їдальнями, 3 буфетами, 185 лабораторіями, комп’ютерними класами, науковою бібліотекою, санаторієм-профілакторієм. Також БНАУ має власну поліграфічну базу. У приміщеннях навчального закладу встановлені Wi-Fi зони. Спортивні споруди Білоцерківського НАУ складаються з 3 залів, міні-стадіону, 3-х спортивних майданчиків для пляжного волейболу, баскетбольної, волейбольного та гандбольного майданчиків. У структурі університету є Ботанічний сад БНАУ, Навчально-дослідне лісництво, каскадна система з 5 рибницьких ставів, ферма «Племрепродуктор», вівцеферма, конеферма та бройлероферма.

БНАУ має сторінки у Facebook, Telegram, Instagram а також YouTube-канал.

Викладацький склад

Ректор Білоцерківського національного аграрного університету Шуст Олена Анатоліївна. Вона є доктором економічних наук, професором. Автор 78 публікацій, з яких 62 наукові та 16 навчально-методичних. У  2020 р. стала депутатом Київської обласної ради VIIІ скликання. 

Також у БНАУ працюють 3 академіки НААН, 49 докторів наук, професорів, 255 кандидатів наук, 3 заслужені діячі науки і техніки України, 12 заслужених працівників освіти та вищої школи.

«Завдяки вам, дорогі колеги, ми не зупиняємося на досягненому, а продовжуємо рухатися вперед до нових вершин наукового олімпу! Ваша наполеглива праця допомагає на вищому рівні представляти Білоцерківський національний аграрний університет, як в нашій країні, так і за її межами», — заявила Олена Шуст. 

Аграрні спеціальності

БНАУ здійснює підготовку молодших спеціалістів, бакалаврів, магістрів, кандидатів і докторів наук. Форма навчання — денна, заочна та дистанційна. 

Наразі у БНАУ готують фахівців за 19 спеціальностями:

  • Агробіотехнологічний факультет: «Агрономія», «Садово-паркове господарство», «Геодезія та землеустрій», «Лісове господарство», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»;
  • Факультет ветеринарної медицини: «Ветеринарна медицина», «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза»;
  • Біолого-технологічний факультет: «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Харчові технології».
  • Економічний факультет: «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування», «Економіка», «Менеджмент», «Менеджмент туристичної індустрії», «Публічне управління та адміністрування», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»;
  • Екoлoгічний факультeт: «Екологія», «Вoдні біоресурcи тa аквакультуpа»;
  • Факультeт пpава тa лінгвіcтики: «Право», «Філологія».

Вартість за рік навчання на денній формі за спеціальністю «Агрономія», «Геодезія та землеустрій» становить 12500 грн; «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Харчові технології», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Садово-паркове господарство», «Лісове господарство», «Вoдні біоресурcи тa аквакультуpа», «Екологія» — 11500 грн. 

На заочній формі вартість навчання на всіх аграрних спеціальностях буде становити 9900 грн за рік.

Вступна кампанія 

Статистика вступу на бакалаврат (дані за 2020 р.): 

  • 138,10 і 7,61 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 133,91 і 8,14 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  • 1844 — заяв на вступ отримав університет;
  • 4137 — ліцензійний обсяг;
  • 2,32946 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 3,89 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 419 — зараховано на контракт, 224 — на бюджет.

У 2020 році найбільше абітурієнтів вступило на агроспеціальності: «Агрономія» (191 заяв), «Екологія» (104 заяв), «Харчові технології» (121 заяв), «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (100 заяв).

Меншу кількість вступників зацікавили наступні спеціальності: «Садово-паркове господарство» (33 заяв), «Геодезія та землеустрій» (82 заяв), «Лісове господарство» (50 заяв), «Вoдні біоресурcи тa аквакультуpа» (62 заяв), «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (25 заяв).

AgroRobota.com.ua проаналізувала дані вступної кампанії 2020 року і дізналася, як легко чи важко було вступити на «Агрономію», «Екологію» та «Харчові технології».

У 2020 році ліцензійний обсяг на спеціальність «Агрономія» склав 250 місць, з яких 150 на бюджет. Загалом було подано 191 заяв. На бюджет було зараховано 48 абітурієнтів. Конкурс на одне бюджетне місце — 2,57. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 156,89. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 127,38.

На спеціальність «Екологія» у 2020 році виявило бажання вступити 104 абітурієнтів. Ліцензійний обсяг на цю спеціальність склав 100 місць, з яких 50 бюджетні. При цьому на бюджет було зараховано 11 абітурієнтів. Конкурс на одне бюджетне місце — 6,45. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 176,11. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 140,58.

На спеціальність «Харчові технології» було подано 121 заява, а ліцензійний обсяг склав 85 місць (35 бюджетних). Зараховано на бюджет було тільки 14 студентів. А конкурс бюджетне місце мав коефіцієнт 3,86. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 164,19. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 125,94.

Міжнародна співпраця

У Білоцерківському національному аграрному університеті функціонує відділ зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності, який розширює для студентів і викладачів можливості для проходження практики та стажування за кордоном. Зокрема, пропонуються стажування на сільськогосподарських підприємствах у США, Німеччині, Данії, Голландії, Австрії, Швейцарії, Франції, Великобританії, Австралії, Канаді та Польщі.

Окрім того, у рамках двосторонніх угод студенти та викладачі беруть участь в програмах обміну з такими ВНЗ, як Державний університет Понта Гросса (Бразилія), Болонський університет (Італія), Чеський університет наук про життя (Чехія), Казахський агротехнічний університет (Казахстан), Університет м. Гіссен (Німеччина), Університет м. Уппсала (Швеція), Університет гуманістичних і природничих наук м. Кельце (Польща), Шаньдунський аграрний університет (Китай), Університет м. Ессекс (Великобританія), Гьоте-Інститут (Німеччина) та ряд інших. 

Працевлаштування

Білоцерківський національний аграрний університет готує фахівців для роботи в різних сегментах господарської діяльності. Випускники БНАУ щорічно працевлаштовуються в якості геодезистів і екологів, знаходять себе у харчовій та переробній галузях. А на агропідприємствах користуються популярністю випускники БНАУ, які отримали диплом за спеціальностями «Агрономія», «Садово-паркове господарство», «Лісове господарство»

«З 1934 року біолого-технологічний факультет БНАУ підготував тисячі фахівців для сільського господарства і переробної промисловості. Наші випускники успішно працюють на виробництві. Вони здобули великих досягнень: стали героями України, міністрами, керівниками і фахівцями сільськогосподарських та переробних підприємств. Чимало наших випускників працюють за кордоном», — наголосив декан біолого-технологічного факультету Сергій Мерзлов.

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і  пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії