Анатолій Кобзаренко: Наша ціль — забезпечити людей роботою

«Завод Кобзаренка» — один із лідерів виробництва сільгосптехніки в Україні. Свою діяльність підприємство розпочало з виготовлення тачок і візків для присадибного господарства, а на сьогодні це виробник №1 тракторних причепів в Україні, який експортує техніку до всіх континентів. «Завод Кобзаренка» має філії у Липовій Долині, Ромнах, а з 2020 року функціонує майданчик у м. Лодзь (Польща). Як підприємство працює в умовах карантину, де шукають фахівців та чи швидко вдається закривати вакансії, AgroRobota.com.ua дізналася у директора компанії Анатолія Кобзаренка.

AgroRobota.com.ua: Скільки робітників наразі працює на «Заводі Кобзаренка» у Польщі?

Анатолій Кобзаренко: На нашому підприємстві у Польщі працює 30 чоловік: 7 поляків і 23 українця. Але ця цифра нестабільна. Ми збільшили кількість доступного житла, а це, між іншим, дуже немалі кошти, які сплачує наш завод. Також ми зробили вагончики, у яких можуть проживати сім’ї. Зараз шукаємо роботу для жінок. Краще, коли приїжджає чоловік і дружина, бо тоді вони можуть працювати протягом довгого терміну. 

Пошуком співробітників у Польщі займається продакшн-директор Дмитро Кобзаренко. Наразі відкриті вакансії фарбувальника, зварювальника та листозгинача. Звичайно, краще знайти досвідчених працівників. Тому, перш за все, оголосили про ці вакансії на заводі у Ромнах і вже маємо певну квоту людей, які виявили бажання поїхати. Ми даємо дозвіл на роботу на три роки. 

AgroRobota.com.ua: Чи плануєте відкривати нові виробничі потужності? 

Анатолій Кобзаренко: У Польщі ми отримали 2,3 млн євро інвестицій, освоїли їх, а нещодавно виграли грант на 2 млн євро. Тому будуємо нові майданчики. 1 липня починаємо будівництво ще одного цеху, на яке отримаємо 2 млн євро безоплатної допомоги. Також придбали землю, щоб розширювати виробництво. 

На заводі в Польщі всі верстати абсолютно нові. Завдяки такому обладнанню можемо швидше працювати. А ще ми почали продажі не через дилерів, а безпосередньо з заводу. Наприклад, поляки навіть тракторами приїжджають і забирають наші причепи.

У Ромнах вже у березні ставимо лінію металочерепиці, а у травні сендвіч-панелей. Це все нові робочі місця. Потім ще й будемо шукати людей для послуг по установці. Ми їх навчимо і дамо можливість заробляти.

Читати також: Робота на першому українському заводі з переробки часнику

AgroRobota.com.ua: Скільки з’явиться робочих місць на майданчику, який зараз будується?

Анатолій Кобзаренко: До серпня ми повинні створити ще 52 робочих місця на основному підприємстві. А на тому, що запуститься, надається квота на 30 робочих місць. Але я називаю мінімальну кількість. Будуть обороти збільшимо. Наша ціль забезпечити людей роботою. Можливо організуємо 2 зміни. Тому що, наприклад, українці, які приїжджають в Польщу, працюють по 10 годин і виходять робити ще й в суботу. Адже вони тут без сім’ї, хочеться більше заробити і повернутися додому.

AgroRobota.com.ua: Як коронавірусні обмеження вплинули на роботу? 

Анатолій Кобзаренко: Після приїзду в Польщу обов’язково треба пробути 14 днів на самоізоляції. Але так як у нас територія заводу огороджена, то робітники мають змогу і проживати, і відразу працювати. Поліція щодня перевіряє, щоб вони не порушували правил самоізоляції. Тому працівники не виходять за територію заводу, але ж і не сидять без роботи. За порушення правил — штраф 30 тис. злотих. Хоча Дмитра Кобзаренка вся місцева поліція знає, але свою роботу вони виконують чітко.

Спалаху захворювань не було. Ми забезпечуємо працівників масками, засобами гігієни та дезінфекції. Організовуємо робочий процес таким чином, що поруч працювало дві людини. Тобто перетинатися працівники можуть лише в автобусі. Тому ми слідкуємо за дотриманням дистанції. А ще вітаємося не рукостисканням, а кулаками.

AgroRobota.com.ua: Як нараховується зарплата, якщо людина захворіла на COVID-19?

Анатолій Кобзаренко: Були хворі і на коронавірус. На жаль, підтвердження тесту на COVID-19 приходить через 10 днів, коли вже людина, можливо й одужала. Звісно, якщо робітник або хтось із його сім’ї захворів, то залишаємо його вдома. Ми не вираховуємо гроші з зарплати і не накладаємо штраф за те, що працівник повинен знаходитися на самоізоляції. Тобто платимо повністю, навіть якщо відроблено й 6 днів.

Але пік захворюваності пройшов. Весною були жорсткіші умови і тижнів два-три працювала тільки третина робітників. Але зараз ми працюємо на повну силу. 

AgroRobota.com.ua: Які фахівці найбільш дефіцитні і затребувані в Україні та Польщі? 

Анатолій Кобзаренко: У Польщі дуже важко знайти спеціалістів. Зарплата працівника майже в 1,7 раза вища, ніж в Україні. Тому краще фахівця навчити і потім запросити його в Польщу. Деякі кандидати кажуть, що мають великий досвід роботи, але в процесі виявляється, що це зовсім не так. До того ж, одна людина може адаптуватися дуже швидко, а хтось може і рік вчитися. Хоча іноді працівники з досвідом розраховуються з інших заводів і приходять до нас. 

Найзатребуванішими є інженери. Наш головний інженер-конструктор Сергій Слюсаренко каже, щоб із студента зробити досвідченого інженера, необхідно мінімум 2 роки. А це дуже великий час, протягом якого можуть відбутися будь-які зміни. Хоча кістяк команди залишається постійним, штат розширюється, а я задоволений, що у нас молода команда. 

Також не вистачає бригадирів. Завжди дефіцит людей-організаторів. Бригадиру треба знаходити спільну мову з співробітниками, мотивувати чи й примушувати працювати. Найпростіше ні про що не думати: відробив 8 годин і пішов відпочивати.

Читати також: Зарплата на Заводі Кобзаренка у Польщі на 40% більша, ніж в Україні

AgroRobota.com.ua: У вас виробничі потужності знаходяться в маленьких містах. Наскільки це робить важчим пошук працівників? 

Анатолій Кобзаренко: Із цим взагалі проблем немає. Щодня приходить по 2-3 чоловіка без спеціальної освіти і просять взяти на роботу. Проблема вибрати з них перспективних працівників. Тобто не вистачає висококласних спеціалістів. Але ми за власні кошти навчаємо карщиків, зварювальників, токарів. 

AgroRobota.com.ua: Ви постійно оновлюєте обладнання, закуповуєте сучасні установки. Довелося скорочувати штат через автоматизацію виробництва? 

Анатолій Кобзаренко: Ні. Ми розширюємося, будуємо нові потужності, оновлюємося. Наприклад, сьогодні отримали автоматизований зварювальний апарат, завтра на зустрічі з головним інженером будемо думати, де його розмістити. Але це не для того, щоб скоротити кількість працівників. Робочі місця є і будуть, бо ми виходимо на нові ринки й нарощуємо обороти. 

AgroRobota.com.ua: Поділіться власними секретами, як залучити до роботи молодих фахівців?

Анатолій Кобзаренко: Це не секрети. У нас їдальня, де за 30 гривень можна отримати три страви. Також надаємо безкоштовне житло. А нещодавно відкрили у Ромнах величезний спортзал. Завітайте, подивіться, скільки там тренується людей! Наступним кроком буде відкриття прокату велосипедів. У 2020 р. команда «Заводу Кобзаренка» стала чемпіоном України з мотокросу. Хочемо збільшувати наші досягнення!

AgroRobota.com.ua: Обов’язково завітаємо! Дякуємо за запрошення і цікаву бесіду!

© Андрій Губін, Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії